Miljardin tähden matkalla

Alisa Yli-Villamo IhanaElo

Olen löytänyt uuden maailman. Jokainen hetki, askel ja reissu elvyttävät ja energisoivat. Kuljen joskus yksin ja usein yhdessä. Valmistelut vaativat huolellisuutta, varusteet pakkaan tsekkilistan kanssa ja silti edessä on ällistelyä ja yllätyksiä. Joko sinä olet käynyt miljardin tähden matkalla?

Syksyn ensimmäiset pakkaset jännittivät

Valmistuimme Kirsin kanssa syyskuussa luontoliikunnan edistäjiksi Suomen urheiluopistolta Vierumäeltä. Kirsi on löytänyt ihan unelmahomman ja työskentelee nykyisin Hämeen virkistysalueyhdistyksen koordinaattorina. Yhdistyksen tarkoituksena on turvata ja kehittää sekä maakunnan oman väestön että alueelle suuntaavien ihmisten virkistysmahdollisuuksia, säilyttää ja vaalia maakunnan luonnon ja maiseman omaleimaisuutta.

Meistä kumpikin rakastaa luonnossa liikkumista ja on valtavan onnellinen, että pääsee lähiluontoon ja joskus vähän kauemmaksikin myös osana työtään. Kirsin ei tarvinnut minua kauaa suostutella, kun päätimme suunnata lokakuun lopun kuulaassa syyssäässä kahdeksi päiväksi Hämeen Ilvesreitille.

Tutkimme pidemmän aikaa huolella säätiedotusta. Tuumimme, että miljardin tähden hotellimme eli riippukeinut saisivat tällä kertaa vaihtua yhteiseen telttaan. Kolmen vuodenajan makuupussilla tarkenisi vielä muutaman asteen pakkasessa, mutta merinovillaa kannattaisi pukea päälle jo useampi kerros. Yöpymispaikan valitsimme niin, että pääsimme viettämään iltaa tulille.

VINKKI: Luonnossa liikkuminen on erityisen mukavaa, kun pukeutuu sään mukaisesti. Päiväretkellekin kannattaa reppuun ottaa mukaan lämmintä vaatetta kuten taukotakki, sää huomioiden sadevarusteet, juomapullo ja riittävästi evästä. Matkapuhelin on hyvä olla ladattuna ja varavirtalähde luo turvaa. Paperikartta on superjuttu, kun suuntaa syvemmälle metsiin. Suomessakin on monta paikkaa, joissa kännykkä ei nappaakaan kiinni verkkoon.

Ilvesreitti häikäisi monimuotoisuudellaan

Hämeen Ilvesreitti on yli 250 km mittainen Kanta-Hämeen maakunnallinen retkeilyreitistö,  joka yhdistää Hämeenlinnan Ahveniston, Tammelan kansallispuistot ja Riihimäen Riutan Hämeen järviylängön hienoihin virkistys- ja luontokohteisiin. Me retkeilimme Lopen suunnalla. Reittimme kulki kilometrien matkan harjujen päällä. Näkymät olivat huikean hienot. Ympärillä vaihtelivat ylväät männiköt, sammalkatteen pehmentämät kuusikot ja auringosta kullanhohtoisena värisevät haavat ja koivut.

Kuulas sää yhdistettynä navakkaan tuuleen teki touhusta paikoitellen melkoisen jäätävää. Myönnän, että otti tiukille kokata lohikeittoa harjun laella. Päällä oli alkuun merinovillainen aluskerrasto, ohut villapaita, housut, takki, pipo ja rukkaset. Kokkailun edessä päälle kasautuivat vielä paksu villapaita, kevytuntuvatakki, liivi ja paksu hattu. Hartiat nousivat kylmästä hiljalleen kohti korvia, vaikka yritti muistaa heilua ja hengitellä.

Onneksi olo pian helpotti, kun päästiin jälleen liikkeelle. Mielikin lämpeni, kun keittoa oli reilusti kaksi lautasellista kummallekin. Harjujen laskut ja nousut saivat puuskuttamaan, jolloin veri virtasi vauhdikkaasti kehon eri sopukoihin ja aina aivoihin saakka.

VINKKI: Muista pukea taukovaatteet heti taukopaikalle tullessa. Eväät ovat retkien kohokohta ja virtalähde. Kylmällä säällä lämmin ruoka tuntuu aivan mahtavalta, mutta yksinkertaisuus nopeuttaa valmistumista. Juodakin tulee myös kylmällä säällä, vaikka janon tunne ei ehkä muistuttele asiasta.

Alisan ja Kirsin lohikeitto kahdelle

(valmistusaika trangialla noin 20 min)

4 keskikokoista perunaa

1 reilun kokoinen porkkana

½ fenkolia

Vettä sen verran, että juuri peittyvät

Tomaatti & basilika kaurakerma

Kylmäsavulohta 200 g

Mustapippuria rouheena maun mukaan

Alisa Yli-Villamo valmistaa lohikeittoa

  1. Pilko perunat, porkkana ja fenkoli pieniksi suupaloiksi, jotta kypsyvät nopeasti. Voit pilkkoa valmiiksi myös kotona, jotta valmistus käy retkellä vielä nopeammin.
  2. Keitä perunat, porkkana ja fenkoli kypsiksi.
  3. Lisää sekaan kaurakerma, pieniksi paloiksi leikelty lohi ja mustapippuri.
  4. Lämmitä keitto, mutta älä enää kiehuttele.
  5. Kauho lautasille ja nauti.

Miljardin tähden matkalla

Illan hiljalleen hämärtyessä pääsimme leiripaikallemme, pystytimme teltan ja kaivoimme ruokatarvikkeet valmiiksi tulipaikalle. Nuotiopuiden sahaaminen ja pilkkominen haihdutti viimeisetkin kylmänväreet kehosta. Otsalamppu keikkuen väkersimme vielä tuohisia ja istahdimme lopulta tunneiksi tulen äärelle. Pimeyden laskeutuessa miljardit tähdet syttyivät yläpuolellamme. Pakkanen kiristyi, lammen jää alkoi rakentaa pinnalleen hentoista riitettä.

Illan viimeiset hetket ihastelimme. Seisoimme pimeässä hengitys höyryten ja tuijotimme taivaalle. Olimme miljardin tähden matkalla. Päivän olimme kulkeneet mieleenpainuvissa maisemissa. Matkamme varrella, mutta erityisesti illalla ymmärsimme pysähtyä. Vain luonto voi tarjoilla näin äärettömiä elämyksiä. Muistathan, että ne sinunkin ulottuvillasi itsellesi sopivina askelmina.

Yö oli useamman asteen pakkasella ja makuupussissa oli hetkittäin vilu. Tuuli suhisi ja kallistunut puunrunko narisi toista vasten. Ei kuuluneet liikenteen äänet tai häirinneet katulamppujen valot.

Tuntuu ihan käsittämättömältä, että saa kokea jotakin tällaista. Olen oppinut retkeilijäksi vasta viisikymppisenä. En ole käynyt partiota tai vaeltanut vanhempieni kanssa. Kaikki alkoi halusta lähteä useammin luontoon. Löysin oman rohkaisuni Luontoliikunnan edistäjän koulutuksesta ja sen ainutlaatuisesta opettajien ja opiskelijoiden ryhmästä.

VINKKI: Etsi oma tapasi nauttia luonnosta. Ryhmä luo turvaa ja helpottaa liikkeelle lähtemistä. Yhdessä voi jakaa ällistyksen ja ihailun hetkiä, suunnitella retkiä ja saada itsensä lempeästi tuupaten luontoon useammin.

Kirsi Roos, Alisa Yli-Villamo ja Hilla Ilvesreiteillä

Luontoliikunnan edistäjien opiskelijaryhmämme jatkaa toimintaansa Luontoliikuttajat-yhdistyksessä, jota voit seurata Instagramissa @luontoliikuttajat. Tavoitteemme on saada sinut ja yhä useampi viettämään aikaa luonnossa.

IhanaElon hyvinvointia ja aivoterveyttä tukevat valmennukset, koulutukset ja työpajat ovat toteutettavissa luonnossa. Voimme lähteä Aivot vireeseen luonnossa -kävelylle tai toteuttaa kokonaisen aivoterveyden ja työn muokkaamisen äärelle pysäyttävän työpajasarjan lähiluonnossa. Unelmamme on rakentaa kestävästi aivoterveyttä tukevia työpaikkoja. Luonto voi auttaa meitä onnistumaan siinä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Kirsi Roos (kuvassa vasemmalla) on hyvinvointivalmentaja, Hämeen virkistysalueyhdistyksen koordinaattori ja Ihan pihalla – tittelillä vuoden luontoliikuttajaksi valitsemamme kanssaopiskelijani. Häneen voit tutustua Instagramin kautta, sekä lukea hänen tarinansa Ilvesreitillä-blogista.

P.s. Luonnossa liikkuminen ja vietetty aikaa tukee hyvinvointiasi. Lue luonnon aivoterveyttä lisäävistä vaikutuksista blogista 4 askelta aivojen lataamiseen luonnossa.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *