4 askelta aivojen lataamiseen luonnossa

Aivot rakastavat liikuntaa

Luonto elvyttää lumoamalla. Ympäristöpsykologiassa lumoutumisella tarkoitetaan yrityksetöntä keskittymisen tilaa. Tila aktivoi aivojen niin kutsutun lepotilaverkoston, joka merkitsee useiden aivoalueiden yhteistoimintaa. Asiat yhdistyvät, palaset loksahtelevat, nousee oivalluksia.

Lumoutumisen tärkeä osatekijä on rentoutuminen, jota luonnossa oleskelu tukee. Luonnossa oleilu rauhoittaa jo alle 20 minuutissa verenpainetta, sykettä, lihasjännityksiä ja stressihormonien tuotantoa. Aivot kiittävät, sillä jatkuva stressi kutistaa hermosoluja ja pitkään jatkuessaan vanhentaa aivoja. Poimi itsellesi 4 askelta aivojen lataamiseen luonnossa.

Paranna terveyttäsi kolmella tasolla

Luonnossa liikkumalla terveytemme kohenee kolmella tasolla: luonnon näkemisen ja havainnoinnin, luonnon läheisyydessä olemisen ja luonnossa tapahtuvan aktiivisen tekemisen ja osallistumisen kautta. Lähde luontoon yksin tai yhdessä. Löydä oma reittisi, osallistu järjestetylle retkelle tai vietä aikaa oman lempilajisi parissa. Anna luonnolle mahdollisuus tukea ja elvyttää. Aivosi kiittävät.

4 askelta aivojen lataamiseen luonnossa

  1. Hengitä luontoa. Syvään hengittäminen rauhoittaa vaikuttamalla suoraan hermostoon ja sitä kautta aivoihin. Pysähdy hetkeksi. Nojaa puuhun tai halaa puuta ja hengitä 10 kertaa syvään nenän kautta ja puhalla suun kautta ulos.
  2. Kiinnitä huomiosi yksityiskohtiin. Tarkkailemalla tiettyä asiaa saamme aivot irtautumaan muista arjen ajatuksista ja huomion suuntautumaan luontoympäristöön. Hiljennämme samalla aivojen uhkakeskuksen toimintaa. Valitse kohteeksi esimerkiksi värit, erilaiset sammalten muodot, jäkälät tai lentävät hyönteiset.
  3. Haistele luontoa. Ilmassa on aina erilaisia aineita ja tuoksuja. Esimerkiksi, metsän ilmassa on puista peräisin olevia haihtuvia yhdisteitä, jotka ovat antibakteerisia ja rauhoittavia. Mitä erilaisia tuoksuja havaitset? Minkälaisia tuoksut mielestäsi ovat?
  4. Tasapainoile luonnossa. Ajatuksemme virtaavat kävelyn nopeudella. Luonto saa huomiomme kuin itsestään ja sitä tarkkaillessamme aivojen yhteydet palautuvat, ajatukset selkiytyvät. Tasapainoaistin käyttö erilaisilla poluilla kulkiessa tekee hyvää myös kehon hyvinvoinnille. Seikkaile sopivasti – pysähdy seisomaan yhdellä jalalla, nouse kivelle ja kumarru oksan ali.
Hengittämällä luontoa aivosi rauhoittuvat

Aivot vireeseen luonnossa yhdessä voimaantuen

IhanaElo®-tiimi on päässyt toteuttamaan useiden asiakkaiden kanssa ennakoivasti aivoterveyttä tukevia valmennuksia, koulutuksia, luentoja ja työpajoja. Lue esimerkkinä Otavamedian asiakastarina: Aivojen vireyttäminen voimaannutti toimimaan.

Haluamme täydentää aivoterveyden edistämisen työkalupakkia entistä vahvemmin myös luonnon hyvinvointivaikutuksilla. Kuljemme usein henkilökohtaisissa valmennuksissa napit korvilla omassa lähiluonnossa. Yhä enemmän uskomme myös yhteisöllisyyttä vahvistaviin, jaettuja kokemuksia sisältäviin, luontotyöpajoihin.

Luonnossa liikkuminan auttaa kirkastamaan ajatuksia ja kasvattaa työn tuottavuutta. Monien yritysten vastuullisuuslauseet sisältävät lupauksen luontoa huomioivan kestävän tulevaisuuden rakentamisesta. Työpajojemme tavoitteena on sitouttaa työyhteisöön ja vahvistaa vastuullista työantajakuvaa. Samalla rakennamme yhdessä sekä ihmisen että luonnon kannalta inhimillisiä ja pitkäjänteisesti kestäviä ja aivoterveyttä edistäviä toimintaympäristöjä.

Onko aivojen hyvinvointi teidän menestyksenne kannalta keskeinen asia? Haluatteko olla vastuullinen työnantaja ja edelläkävijä? Kokeillaanko yhdessä, miltä tuntuu siirtää työpäivästä osa luontoon tai toteuttaa vaikka kokonainen valmennus- tai koulutus luonnosta yhdessä voimaantuen?

Varaa maksuton sparrailuhetki hyvinvointinne edistämiseksi!

Ihanaa eloa sinulle toivoen, Alisa

Lähteenä ja innoittajana kirjoitukselle ovat toimineet Aivoliiton nettisivut.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *