Olen toiminut saman työnantajan palveluksessa yli 20 vuotta, joista esihenkilötyössä viimeiset 15 vuotta. Olen kouliintunut ja kokenut tiiminvetäjä, valmentaja ja sparraaja. Teen työtäni kauneuden ja hyvinvoinnin parissa asiakaspalvelussa hyvin lähellä ihmisiä. Tällä hetkellä myös opiskelen työn ohella työyhteisöjen kehittämistä Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa. Viimeisten lähimmän viiden vuoden aikana olen alkanut pohtia enenevässä määrin motivaation ja työn merkityksellisyyden tunteita yksittäisen työntekijän näkökulmasta.
Sain taannoin opiskeluuni liittyvän haastattelutehtävän myötä kunnian tutustua tarkemmin IhanaElon toimintaan. Minuun ja opiskeluryhmämme jäseniin teki suuren vaikutuksen IhanaElon arvot; rakkaus, rehellisyys, aitous ja kunnioittaminen. Alisa Yli-Villamon ja Tiina Mehto-Vaittisen valoisat persoonallisuudet suorastaan huokuvat inspiroivaa innostusta yrityksen tärkeimmistä valmennusteemoita; aivoterveyden merkityksestä hyvinvointiin niin yksilölle kuin työyhteisölle. Aihe koskettaa meitä kaikkia, aivojen terveydestä huolehtiminen tulisi olla yksi tärkeimpiä terveystekojamme. Tänä päivänä erityisesti, kun ympäristömme runsaat ja nopeatempoiset virikkeet kuormittavat aivojamme kiihtyvällä tahdilla.
Kun sain kutsun kirjoittaa vierailijana ajatuksistani meille yhteisesti resonoivasta teemasta työn merkityksellisyydestä, halusin ehdottomasti tarttua tilaisuuteen jakaa ajatuksiani kanssalukijoille.
Epävarmuudesta merkityksellisyyden kokemukseen
Vuonna 2020 alkanut pandemia-aika, erityisesti rajut rajoitukset, saivat minut miettimään työni mielekkyyttä, kun työtä ei voinutkaan enää toteuttaa aiemmin totutulla tavalla. Rajoitukset, kontaktien välttäminen ja suojavarusteet työssä leimasivat jokaista työpäivää.
Pandemian alkushokin aikana mielessäni risteili ajatuksia että, tarvitaanko minua enää tai onko nykyisen työni tekeminen ylipäätään enää mahdollista sellaisissa olosuhteissa. Epävarmuus ja jopa hienoinen pelko tulevaisuudesta värittivät pandemia-ajan ensimmäisiä kuukausia. Esihenkilönä sain kuulla samansuuntaisia huolenaiheita omasta tiimistäni. Onko meidän työllämme jatkuvuutta, mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Tiimin huolenaiheet, muuttuneet työolosuhteet, digiloikka etätyöskentelyyn, etäopetus kouluissa ja epävarmuus tulevasta koskettivat meitä kaikkia.
Tiimimäisten valmennukset siirtyivät kasvotusten tehtävistä one-to-one keskusteluista verkkoon. Valmennusaiheiden lisäksi Teams-tapaamisissa keskusteltiin motivaatiosta, työn mielekkyydestä lomautusten ja kaiken muun maailman järjettömyyden keskellä. Etätapaamiset ja rauhoittelevat keskustelut tiimiläisten kanssa sai minut herättelemään ensimmäistä kertaa ajatuksia siitä, millaiset asiat tekevät työstä merkityksellisen juuri heille. Tätä aihetta en silloin osannut vielä sanoittaa merkityksellisyydeksi. Enemmänkin tiimiläisteni kanssa puhuttiin siitä, mikä heitä motivoi jatkamaan muuttuneista olosuhteista huolimatta. Vastauksena oli poikkeuksetta se tuttu, asiakkaat ja heidän auttamisensa parhaalla mahdollisella tavalla vallitsevasta tilanteesta huolimatta.
Tunne merkityksellisyydestä voi kummuta hyvinkin pienistä asioista
Sain 2020 kesällä silloiselta esihenkilöltäni luettavakseni kirjan, joka avasi silmäni oivaltamaan sen, ettei merkityksellisyyden tunteen kokemiseen tarvita konfetteja tai fanfaareja – tunne merkityksellisyydestä voi kummuta hyvinkin pienistä asioista. Jo kirjan Johda merkitystä (Aaltonen, Ahonen, Sahimaa, 2020) esipuheen aikana ajatusten palaset minussa alkoivat loksahdella paikoilleen ja tajusin, että tätä minä haluan tehdä, tämä on minun juttuni. Haluan auttaa ihmisiä ympärilläni ymmärtämään sen, miten tärkeää on oppia oivaltamaan ne asiat, jotka saavat työn tuntumaan merkitykselliseltä. Oli työtehtävä millainen tahansa, jos sillä on sinulle merkitystä, muutoinkin kuin ansaintakeinona, sillä on valtava vaikutus hyvinvointiin.
Hyvän johtamisen teesit
Hyvän johtamisen teesien; Yksi perimmäinen päämäärä – Selkeä konkreettinen tavoite – Askelmerkit ja virstanpylväät tavoitetta kohti – Yhteys päämäärän ja tavoitteen välille (Andrew Carton) ovat kaiken johtamisen peruspilareita. Esihenkilönä ja johtajana minun roolini on olla merkityksen mahdollistaja. Hyvä johtaminen tukee merkityksellisyyden kokemusta, huono johtaminen luonnollisesti taas syö sitä.
Johda merkitystä kirjassa esitettiin (Sahimaa 2020) viiden V:n malli merkityksellisyyden johtamisesta.
- Välitä – välitä johdettavistasi, kohtele inhimillisesti ja ole ihminen ihmiselle. Arvosta, kunnioita ja anna palautetta
- Valtuuta – anna johdettavillesi vapautta ja valtuuksia. Jaa vastuuta tavoitteisen saavuttamisesta ihmisille itselleen. Ihmisillä on halu osata ja tehdä hommansa hyvin
- Varusta – varmista riittävät resurssit ja asianmukaiset työvälineet. Varmista oikeudenmukainen palkka ja työolosuhteet, jotka mahdollistavat työnteon.
- Viesti – viesti mitä ympärillä ja organisaatiossa tapahtuu. Kerro mitä, miten ja miksi työtä tehdään. Luo tilaa avoimelle keskustelulle
- Viitoita – tämä on mielestäni se tärkein, johda oman esimerkkisi kautta. Näytä suuntaa ja aseta standardit. Vaadi itseltäsi samaa, kuin muilta.
Merkityksellisyyden johtaminen – mikä minua johtajana motivoi?
Merkityksen johtamisessa on tärkeää muistaa miettiä ensin omalta kohdalta, mikä itseä parhaiten motivoi ja mikä itselle tuntuu merkitykselliseltä omassa työssä. Vain siten pystyy uskottavasti auttamaan ja ohjaamaan muita löytämään kunkin omaa yksilöllistä merkityksellisyyden kokemusta. Näiden ajatusten sisäistäminen on antanut minulle valtavasti ymmärrystä omasta ammatti-identiteetistä ja siitä, mikä tekee minulle minun työstäni merkityksellistä.
Ymmärrys omasta sisäisestä motivaatiosta ja minulle merkityksellisistä asioista työssäni on antanut uutta sisältöä omaan esihenkilötyöhön valmentajana ja sparraajana. Merkityksellisyyden kokemusten sisäistäminen on myös lisännyt tiedonjanoa ja ohjannut minua kehittämään omaa osaamistani opiskeluiden aloittamisen muodossa.
Opiskeluaikani HUMAK: issa on kasvattanut motivaatiotani ja halua jakaa merkityksellisen työelämän kokemusta kaikille työelämässä oleville henkilöille. Tulevana työyhteisön kehittäjänä minulla on missio: Jokaisella työllä on merkitystä ja se on merkityksellistä jollekin. Haluan olla mukana kehittämässä työyhteisöjä, joissa johtaminen tukee merkityksellisyyden kokemuksien saavuttamista. Minun sydämeni sykkii osaamisen jakamiselle, oppimisen ja onnistumisen ilolle, nämä asiat ovat minulle merkityksellisiä ja kulkevat mukanani muistuttamassa minua siitä, mikä työssäni on parasta.
Mikä sinua innostaa ja motivoi työssäsi? Mikä sinulle tuntuu merkitykselliseltä työssäsi?
Helena Thure
Blogin kirjoittaja Helena Thure työskentelee Sales Team Managerina Itäisen ja pohjoisen Suomen alueella LUMENE Groupilla. Helena opiskelee työn ohessa myös Yhteisöpedagogiksi ja työyhteisönkehittäjäksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa (HUMAK).
Lähteenä ja inspiraationa käytetty: Johda merkitystä (Aaltonen, Ahonen, Sahimaa, 2020)