Aivot vireeseen ja tuottavuus kasvuun

Aivot vireeseen ja tuottavuus kasvuun -kuva

Aivot ovat mielen koti ja hermoston ohjauskeskus, josta säädellään laajalti koko kehon toimintaa. Aivoterveys on enemmän kuin sitä, ettei ole aivosairautta. Hyvinvoivilla aivoilla ihminen saa nauttia omasta parhaasta keskittymiskyvystään, muististaan, hyvinvoinnistaan, myönteisestä mielestä ja luovuudesta. 

Aivot ovat minuutemme; muistot, ajatukset, tavoitteet ja tunteet. Hyvinvoivat aivot takaavat työn tehokkuuden ja tuottavuuden. Aivoterveyteen panostaminen on elintärkeää yksilöille, työnantajille ja koko yhteiskunnalle. Me tarvitsemme kestävästi aivoterveyttä tukevia työpaikkoja, jotta voimme muuttaa huolen mahdollisuuksiksi. Lähde mukaamme tekemään tekoja aivojen vireyttämiseksi. Yhdessä saamme aivot vireeseen ja tuottavuuden kasvuun.

Aivoterveyteen panostaminen on taloudellisesti kannattavaa

Aivosairaudet maksavat meille suomalaisille jopa 11 miljardia euroa vuodessa. Tällä hetkellä joka toinen 45 vuotta täyttänyt nainen ja joka kolmas mies sairastuu jäljellä olevan elämänsä aikana vakavaan aivosairauteen. Välillisesti sairaus koskettaa vielä useampia – perheenjäseniä, ystäviä, kollegoja ja työnantajia.  (Aivosäätiö)

Ennakoivin toimenpitein voimme muuttaa tilanteen. Suuri osa sairauksista olisi vältettävissä. Aivoterveyden vaaliminen on sijoitus tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Sillä on laajoja, kauaskantoisia sekä suotuisia vaikutuksia koko yhteiskuntaan. Osoita vastuullisuutesi niin läheisiäsi, kollegojasi, työnantajaasi kuin yhteiskuntaamme kohtaan.

Aivoterveyteen panostaminen vähentää sairauspoissaoloja ja ennenaikaista eläköitymistä. Tärkeimmän resurssimme eli aivoterveyden vaaliminen tulisi olla työsuojelullisten vaatimusten lisäksi kiinteä osa riskienhallintaa. 

“Laskimme, että jo valmennuksen aikana säästimme sairauspoissaolojen kustannuksia kymmenen osallistujan osalta 45 000 euroa.” – Aivot vireeseen -valmennusta valitulle henkilöstöryhmälle tarjonnut työnantaja

Lisäksi hyvinvoivat aivot ovat tuottavammat. Työn, asiakaspalvelun ja yhteistyön laatu paranee, kun meidän on helpompi keskittyä, olla läsnä ja kohdata, löytää uusia näkökulmia ja tehdä harkitumpia päätöksiä. Aivoterveyden edistäminen tehostaa yksilön kykyä lisätä elämänhallintaansa, joka on edellytys työkyvyn säilymiselle. 

Lähde vireyttämään aivoja kanssamme

Aivojen hyvinvoinnin vaaliminen on arjen valintoja. Voit virittää ja virkistää aivojasi syömällä, liikkumalla, nukkumalla ja vaalimalla omaa palautumista sekä itselle tärkeiden asioiden toteutumista elämässäsi. Voitte yhdessä sopia pelisääntöjä, jotta näiden aivoterveytemme peruspilareiden vaaliminen on mahdollista työarjessanne.

Aivomme tarvitsevat aivoja. Tarvitsemme toisiamme. Voit pitää huolta itsellesi tärkeistä ihmissuhteista ja osoittaa arvostustasi kollegojasi kohtaan. Meidän vahvin psykologinen perustarpeemme on kuulua porukkaan, tulla nähdyksi ja kuulluksi. Huomatkaa työpaikalla toisenne, vaalikaa yhdessä tekemisen hetkiä, kysykää kuulumisia ja kuunnelkaa uteliaisuudella vastauksia. 

Tutkitusti huipputiimissä ihmiset kysyvät enemmän ja puolustavat omia näkemyksiään vähemmän. He suuntaavat enemmän huomioita muihin kuin itseensä ja kuuntelevat enemmän toisiaan. Toisten kommentteja hyödynnetään rakentavasti ja toisilta halutaan oppia. Aivojen hyvinvointia toisia huomioimalla vaalivat tiimit kestävät paremmin vastoinkäymisiä ja haasteita menettämättä positiivisuuttaan.

Ota aivoergonomian perusteet haltuun. Aivoergonomian tavoitteena on suojella aivojamme karsimalla turhaa kuormitusta. Voit aloittaa lukemalla blogini aivoergonomiasta.

Muutetaan sanat teoiksi! Kerro toimenpiteistä ja tapahtumista, joita toteutatte aivovuoden aikana. Onnistumisten jakaminen on aivojumppaa aivoillemme. Harjoitamme aivojamme uhkan sijaan huomaamaan hyvän ympärillämme. Onnistumisista kertominen vahvistaa hallinnan, aikaansaamisen ja yhteisöllisyyden tunnettanne. Olemme valmiita myötäinnostumaan kanssanne! Tehdään tästä huikea vuosi, jonka vaikutukset ovat sekä inhimillisiä että taloudellisia.

Innostutaan ja onnistutaan yhdessä

Jokainen toimenpide aivojen vireyttämiseksi lisää välittömästi hyvinvointia ja vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme. 

  • Tilaa linkin takaa IhanaElon uutiskirje LinkedInissä ja poimi kuukausittain ideoita aivojen hyvinvoinnin edistämiseksi.
  • Selaile IhanaElon Aivojen hyvinvointi -kategorian lukuisia aivoterveyttä elämännäköisesti käsitteleviä blogeja.
  • Innostu itse ja tiimisi kanssa toteuttamaan aivoja vireyttäviä tekoja arjessanne.

Jakakaa ideoitanne ja tekojanne myös muille, jotta yhä useampi lähtee mukaan. Lisää alla olevat hästägit aivoja vireyttävään sosiaalisen median julkaisuusi niin pääsemme myötäinnostumaan tempauksiinne.

#aivotvireeseen #aivoterveys #energizeyourbrain #brainhealth

Kiitos, että haluat liittyä mukaamme vireyttämään aivoja. Teot ratkaisevat. Innostutaan ja onnistutaan yhdessä!

Ihanaa eloa ja vireyttä aivoillesi, Alisa  

P.s. Aivot vireeseen -valmennuksemme valittiin vuoden 2023 hyvinvointiteoksi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *