Heräätkö aamulla tunteeseen, että päivälläsi on tarkoitus? Teet ehkä jotakin hyödyllistä ja saat kokea itsesi tärkeäksi tai edessäsi on mieluisia hetkiä mukavien ihmisten seurassa. Vastasitko, että viikonloppuna tämä kyllä toteutuu? Arki on enemmänkin selviytymistä. Aamurutiinien avulla suoriudut liikkeelle, teet päivän aikana pakolliset asiat ja illalla kaadut sohvalle uupuneena. Oletko pohtinut, mikä on sinulle tärkeää? Mitkä asiat saavat sinut innostumaan? Mikä kannattelee sinun hyvinvointiasi? Löydä elämäsi merkityksellisyys!
Sinun hyvinvointisi on omissa käsissäsi
Useimmat meistä viettävän työn äärellä kymmeniä tunteja viikossa. Ei ole yhdentekevää, mihin nuo tunnit kuluvat. Toteuttaessasi työn äärellä itseäsi, käyttäessä omia vahvuuksiasi ja tuntiessasi työsi auttavan muita eteenpäin koet hyvää oloa ja merkityksellisyyttä. Tehdessäsi työtäsi arvojesi mukaisesti, muiden panosta arvostaen ja yhdessä päämäärää kohti askeltaen, huomaat aamulla lähteväsi töihin mielellään.
Toimiessani vuosia esimiehenä sain kohdata huikean paljon innostusta, mutta valitettavan usein myös tyytymättömyyttä. Innostuneita ihmisiä yhdistivät halu oppia uutta, kyky nähdä mahdollisuuksia, rohkeus lähteä yrittämään ja yhdessä tekemisen meininki. Tyytymättömyyteen linkittyi väsymystä ja kyynisyyttä, jatkuvan muutoksen äärellä tarve pitää kiinni turvallisista rutiineista ja oman toimenkuvan rajoista. Päiviä kuvasti enemmän selviytyminen kuin oman työn kokeminen tärkeäksi.
Työhyvinvointi ja kokonaisvaltainen hyvinvointi muodostuvat tuhansista erilaisista elämänsäikeistä, jotka ovat meille jokaiselle yksilöllisiä. Sinä itse tiedät parhaiten, mikä on sinulle tärkeintä. Sinä tunnet, mikä sinut saa syttymään. Sinä osaat vastata kysymykseen, mikä saa sinut aamulla heräämään toiveikkaana päivään. Olethan ottanut aikaa ja pohtinut vastauksia näihin elämäsi tärkeisiin kysymyksiin?
Löydä elämäsi merkityksellisyys
Kenen elämää sinä elät? Kaupassa teet valinnat sen mukaan, että lapset ja puoliso ovat tyytyväisiä. Itse tekisi mieli sanoa yök, mutta mieluummin vältät sen muiden suusta. Illalla siivoat ja syöksyilet kuljettamaan harrastuksiin sen sijaan, että kävisit hetken hengittämässä metsässä. Töissä vastaat kiltisti jokaiseen palaverikutsuun myöntävästi, vaikka koko aihe on epäselvä ja kaukana sinun työsi prioriteeteista. Ajaudut seuraavaan työtehtävään sattuman kautta ja suoriudut mallikkaasti, kun oikein sisulla painat menemään.
Mitä tapahtuisi, jos poimisit kaupassa koriin myös sinulle mieleisiä valintoja ja kokeilisitte sinnikkäästi uusia makuja? Kotihommat ovat jaettavissa ja kuljetukset toteutettavissa porukalla. Harrastuksiin voisi kenties hurauttaa pyörällä. Entä jos ottaisit itsellesi mikrohetkiä ja toteuttaisit juuri niitä asioita, jotka saavat sinut voimaan paremmin – muutama minuuttikin voi tehdä ihmeitä. Työpaikalla voisi sopia palaverikäytännöt uusiksi. Pohtia tarkasti tarvitaanko palaveria ollenkaan ja kenen läsnäolo on välttämätöntä asian edistämiseksi.
Harmillinen homma on, että nämä eivät vain tapahdu itsestään. Sinun täytyy tehdä jotain! Olisiko juuri tänään se päivä, että teet sen ensimmäisen radikaalin irtioton rutiineista ja päätät kokeilla pientä muutosta oman hyvinvointisi edistämiseksi? Kirjoita itsellesi ylös, mikä se ensimmäinen askel on. Mitä lähdet nyt heti kokeilemaan?
Kuulostaako siltä, että harhauduin täysin. Eihän elämän merkityksellisyys synny siitä, että kotihommat jaetaan. Vai syntyisikö sittenkin? Antaisiko se uuden näkökulman siivota? Siivoamme yhdessä, jotta meillä olisi kotona viihtyisämpää. Minun osuuteni on merkityksellinen myös muille. Samalla vapautuu sinun aikaasi tehdä jotakin muuta tärkeää. Myös elämän merkityksellisyys rakentuu pienistä paloista.
Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille. – Frank Martela
Turvallinen vuorovaikutus edellytys merkitykselle elämälle
Olen ollut merkityksellisyyden äärellä myös aikaisemmissa blogeissani. TRE henkisen hyvinvoinnin tukena -blogissa kirjoitin, että merkityksellisen ja tyydyttävän elämän edellytyksenä on turvallinen vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa. Meillä jokaisella on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi, tuntea olevansa toisille ihmisille tärkeitä. Jotta elimistö rauhoittuisi, parantuisi ja kasvaisi, tarvitaan perustaksi sisäistä turvallisuudentunnetta. Yksi ensimmäisistä askelista toipumisen polulla onkin tutustua omaan kehoon ja sen tuntemuksiin sekä alkaa ystävystyä niiden kanssa. TRE tulee sanoista Tension Releasing Exercices. Lisätietoa menetelmästä ja tulevista kursseista Hyvinvoiva keho -kurssit ja TRE Finland.
Unelmatyö hyvinvointiohjaajana -blogini kertoo hyvinvointiohjaajan työstä ja sen valtavan moninaisista mahdollisuuksista. Koen itse työni hyvinvointiohjaajana ja -kouluttajana merkitykselliseksi. Saan toteuttaa tärkeimpiä arvojani ja vahvuuksiani eli rehellisyyttä, rakkautta ja jokaisen arvostavaa kohtaamista. Saan kokea ainutlaatuisia kohtaamisia ja nähdä oivallusten sytyttävän pilkkeen silmäkulmaan ja saavan innostumaan.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi on aarre, jota meidän tulee vaalia ja tukea niin yksilön itsensä, kuin läheisten, työyhteisön ja koko yhteiskunnan näkökulmasta. Meitä tarvitaan lisää. Tulethan mukaan kasvavaan tiimiimme, jos koet muiden kannustamisen kohti ihanampaa eloa tekevän sinun elämästäsi merkityksellisen. Lisätietoa IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuksesta.
Ihanaa eloa sinulle, Alisa
P.s. Ensi viikon blogissa kokoamme oman elämäsi aarrekarttaa. Muista poimia ohje itsellesi ja heittäytyä unelmiesi äärelle.