5 vinkkiä kiireen kesyttämiseen

5 vinkkiä kiireen kesyttämiseen

Ahdistaako kiire? Tuleeko joulu tänäkin vuonna liian nopeasti? Pitääkö teidänkin työpaikalla saada hommat pakettiin ja rusetti päälle ennen lomalle lähtöä? Lähettävätkö asiakkaat joulukorttien sijaan sähköpostin täyteen viime hetken nakkeja? Täyttyvätkö illat glögeistä ja lasten joulujuhlista? Onko juuri se lelulehden tärkein unelma loppunut kaikista kaupoista ja joulukorttien lähettäminen tuntuu tänä vuonna poikkeuksellisen ahdistavalta?

Oletko koskaan ajatellut, että täysi kalenteri antaa turvallisuuden tunteen? Minut tämä ajatus pysäytti. Onko kalenterin oltava täysi, jotta tunnen itseni tarpeelliseksi? Kertooko se siitä, että autan muita ja edistän asioita eli olen tärkeä? Antaako täysi kalenteri luvan olla pysähtymättä. Tiedän kyllä omasta kokemuksesta, että pysähtyminen on tosi vaikeaa. Juoksenko täyden kalenterin avulla karkuun sitä, ettei elämäni kaikki palaset ole ihan kohdallaan? Estääkö kalenterin tukkoisuus kohtaamasta läheisiä, joiden kanssa homma hiertää? Pääsetkö karkuun jopa omia tunteitasi, kun ei vain ole aikaa aistia kehon ja mielen viestejä?

Please – hengitä! Ole rohkea ja käperry hetkeksi sohvan kulmaan huovan alle. Ota kämmenten väliin kuppi höyryävää teetä. Puhaltele höyryjä teekupin päältä ja samalla kehostasi – hiljalleen ja hyväksyen. Anna väsymykselle ja ahdistukselle lupa tuntua. Ota tunteet vastaan sellaisina kuin ne tuntuvat. Ne ovat sinun aitoja tunteitasi. Ei niitä tarvitse pelätä tai paeta. Sano tunteillesi yksi kerrallaan: “Hyväksyn sinut sellaisena kuin olet.” Tunteella on merkitys ja jos kuuntelet tarkkaan se voi kertoa sinulle, miksi on siinä juuri nyt. Kiitä tunnetta viestistä ja anna sen mennä. Sinun ei tarvitse jäädä tämän tunteen pauloihin. Jonossa on monta uutta, kun annat niille tilaa ja vapauden tulla.

Kesytä kiireesi, tyhjennä kalenteria5 vinkkiä kiireen kesyttämiseen
 1. Hengitä syvään muutama piiiiiiitkä minuutti. Huomaat, miten päivä kerrallaan olet enemmän läsnä tässä ja nyt. Oma tärkeä aika ei vaadikaan aina tuntien irrottautumista. Alla sinulle ihan konkreettinen ohje – tulosta vaikka jääkaapin oveen, jottei unohdu.
 2. Ryhmittele työtehtäväsi tärkeisiin ja kiireellisiin, tärkeisiin ja ei kiireellisiin, ei tärkeisiin ja kiireellisiin (suhtaudu tähänkin ryhmään kriittisesti – ovatko tehtävät aivan välttämättömiä) ja ei tärkeisiin eikä kiireellisiin. Aloita päiväsi aina ensimmäisestä ryhmästä ja pyri saamaan tehtäviä valmiiksi ilman keskeytyksiä. Pahimpia energiasyöppöjä ovat usein ne ns. kiireelliset, jotka eivät lopulta ole tärkeitä – osa ehkä aivan turhia.
 3. Katsele kalenteriasi hetken kriittisesti. Tuoko läsnäolosi lisäarvoa kaikkiin niihin tapaamisiin, jotka siellä lukevat? Luota kollegoihin ja läheisiin – sinun ei tarvitse olla itse kaikkialla.
 4. Riittäisikö tänä jouluna vain muutama paketti ja sen sijaan tekisitte yhdessä kivoja juttuja niin jouluna kuin ympäri vuoden? Olisiko vaikka joka perjantai sellainen, että lapset saavat valita iltaohjelman? Jäisikö niistä hetkistä lopulta enemmän muistoja kuin pakettivyörystä?
 5. Unohda joulukortit ja tee jouluvideo (juuri se spontaani ja sinun näköisesi on kaikkein paras!) jakoon someen.  
Pysähdy ja hengitäSyvähengityksen ohje
 1. Tarkkaile ensin omien lihasten vireyttä, rentoutuneisuutta ja jännittyneisyyttä.
 2. Asetu pitkällesi, seiso rentoutuneesti suorana tai istu suorana pää pystyssä. Ilma tarvitsee suoran kulkutien.
 3. Aseta käsi pallean päälle rintakehän alle tai vatsalle.
 4. Tyhjennän keuhkosi syvällä uloshengityksellä.
 5. Hengitä sisään hitaasti, tasaisesti ja syvään nenän kautta niin, että myös pallea osallistuu hengitykseen. Kun hengität pallealla, myös käsi kohoilee. Voit laskea esim. viiteen.
 6. Hengitä ulos rauhallisesti ja tasaisesti hieman pidempään kuin hengitit sisään.
 7. Pidä pieni tauko sisään- ja uloshengitysten välissä.
 8. Harjoittele, vain hyvin harjoitellun taidon voi ottaa käyttöön tarvittaessa.

Hengitysharjoituksia voi tehdä missä tahansa muiden huomaamatta. Laitathan kalenteriin muistutuksen hengähdyshetkestä ihan jokaiselle päivälle! Tämä rutiini tukee huikeasti hyvinvointiasi.

Jos kuitenkin sinä tai läheisesi tuntee tarpeen arjen irtiottoon, olet sydämellisesti tervetullut IhanaElo-viikonloppuihin päiväksi tai kahdeksi. Saat varattua paikkasi tai hankittua sellaisen läheisellesi vaikka joululahjaksi Ihanaa Eloa -verkkokaupasta.

Osta heti omasi

Ihanaa eloa ja hengähdyshetkiä sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *