Turhautuminen on tunne, jota koemme päivittäin. Tahtomisen tielle tulee esteitä, hommat ei etene toiveidesi mukaan. Kymmenet liikennevalot ja seitsemän kohdalla, joudut odottelemaan. Kerrot innostuneena uudesta ideasta, mutta muut eivät sille lämpene tai tarvitsevat viikko tolkulla aikaa pohdiskelulle. Voiko ketutukseen kuolla?
Tyydytyksen lykkäämiseen taito eli se, että jaksat odottaa hyvän tulevan aikanaan, on ratkaiseva taito elämässä. Miten sinä siedät sitä, ettei tahtosi toteudu heti? Olemme turhautumisen käsittelyn ytimessä.
Poikani teki 4-vuotiaana viiltävän analyysin: ”Pikkuveli on aina niin kärsivällinen. Minä en ole koskaan ja äiti yrittää joskus.” Olen välillä luokitellut kärsivällisyyden kirosanaksi ja yrittänyt poistaa sen kokonaan sanavarastostani. Aikaansaamisen tarve on valtava. Innostuksen vyöry saa tarttumaan tekemiseen.
Fanitankin ajatusta, että turhautuminen voi olla myös huikea inhimillisen kehityksen voima. Turhautuminen voi kanavoitua lujaksi päätökseksi kehittyä. Puhaltelen hetken ja työskentelen, kunnes tilanne on parempi.
Turhautumisen käsittelyn taitoja voi kehittää
Onneksi turhautumisen käsittelyn taitoja voi harjoitella läpi elämän. Jarkko Rantasen mukaan käsittelyssä on kolme avainkohtaa:
- Tahtotila. Kirkastat itsellesi, mitä todella haluat.
- Nykytila. Yrität muuttaa ulkoisia olosuhteita eli todellisuutta.
- Panostukset. Yrität käsitellä omaa tunnetilaasi, omaa turhautumistasi.
Kysy itseltäsi vilpittömästi: ”Mitä minä haluan?” Monesti turhautuminen poistuu tai ainakin lievenee jo kirkastamalla itselle tahtominen turhautumisen takana. Se antaa sinulle paremman mahdollisuuden miettiä, mitä asialla voisi tehdä.
Jos päätät yrittää muuttaa olosuhteita:
- Tee lista kaikesta, mitä olet jo kokeillut.
- Mieti, mitä kaikkea voisit vielä kokeilla, ja aloita parhaalta tuntuvasta vaihtoehdosta.
Jos ei vielä auttanut:
- Listaa vielä esteet tahtomisen tiellä. Mikä minua estää tekemästä tai saamasta sitä, mitä haluan?
- Kun tahtominen ja esteet on listattu, luokittele ne seuraaviin ryhmiin:
- Asiat, joihin voit itse vaikuttaa.
- Asiat, joihin joku muu voi vaikuttaa.
- Asiat, joihin voimme yhteistyöllä vaikuttaa.
- Asiat, joihin kukaan ei voi vaikuttaa.
- Keskity niihin asioihin, joihin joku voi vaikuttaa!
Voiko ketutukseen kuolla?
Nykytutkimuksen mukaan ketutukseen voi todellakin kuolla. Ei samantien, mutta pitkän päälle turhautuminen heikentää terveyttäsi ja lyhentää elämääsi. Se nostaa verenpainettani, saa lihaksesi jännittyneiksi ja lisää stressihormonien määrää kehossasi.
Samaan aikaan mikään ei muutu, jos mitään ei muuta. Tartuitko yllä oleviin vinkkeihin? Annatko sinun turhautumisesi olla myös kehitykseksi voima? Tämän kirjoituksen tavoitteena on, että pysähdyt turhautumisesi äärelle ja rakennat itsellesi konkreettisen toimintasuunnitelman. Hyvässä tapauksessa turhautuminen muuttuu jo sitä tehdessäsi innostuksesi. Ota riski ja kokeile!
Turhautumisen iskiessä voimalla ota käyttöösi myös nämä pikavinkit:
- Pidä tauko. Sen jälkeen on helpompi tarttua aiheeseen uudelleen.
- Katso hetki taivaalle, kuuntele mielimusiikkia, hengittele hetki syvään. Näin annat mielesi ja ajatustesi avartua.
- Ota perspektiiviä. Miten tärkeä tämä asia on minulle 10 vuoden päästä?
- Kiitä itseäsi kaikesta siitä, mitä olet jo yrittänyt.
Ihanaa eloa sinulle, Alisa
P.s. IhanaElo®-hyvinvointiohjaajamme auttavat mielellään sinua kehittämään turhautumisen käsittelyä. Turhautumisen tunne on tuttu jokaisella, mutta vaatii harjoittelua kuulla tunteen viestiä ja lähteä toimimaan kohti haluttua ratkaisua.
P.p.s. Blogin lähteenä on Jarkko Rantasen kirjoittama kirja: Vaikuta tunteisiin! Lämmin suositukseni koko kirjan lukemiseen.