Vinkki liikunnan aloittamiseen

Ihanaa eloa aktiivisuudesta

Ihminen on luotu liikkumaan. Liikkeelle lähteminen on usein vain niin tuskallisen vaikeaa. Tiedämme kyllä, että istuminen on vaarallista, päiviä pitäisi tauottaa, arjessa touhuta ja urheilukin olisi hyväksi. Kiireessä ei vain ehdi ja pysty millään. Ahdistaa ajatus, että liikkumistakin pitäisi suorittaa. Olen ollut aiheen äärellä usein itseni ja valmennettavieni kanssa ja haluan jakaa kokemukseni. Poimi vinkki liikunnan aloittamiseen.

Liiku itselle mieleisellä tavalla

Liikkuminen ei vaadi urheilusuorituksia. Triatlonin ei tarvitse olla sinun juttusi. Punttisalille ei ole pakko mennä, jos pelkkä ajatus ahdistaa. UKK-instituutin suositukset liikunnalle ovat erinomainen pohja, kun haluaa pohdiskella omaa aktiivisuutta ja asettaa itselle tavoitteita:

 1. Vaali untasi.
 2. Pidä taukoja paikallaanolosta.
 3. Liikuskele kevyesti mahdollisimman usein.
 4. Etsi sinulle mieluisia tapoja liikkua reippaammin 2 t 30 min viikossa tai rasittavasti 1 t 15 min.
 5. Muista huolehtia lihaskunnosta ja liikehallinnasta kahdesti viikossa.

Joko kävelet työmatkalla? Pyöräiletkö kauppaan? Hikoiletko jumpassa vai annatko veden kannatella kulkuasi? Mikä tekeminen olisi se sinun juttusi, jota touhuat mielellään sykettä nostaen?

Meillä keski-ikäisillä toinen hurjan tärkeä juttu on lihaskunnon ja liikehallinnan säilyttäminen. Naisilla lihaskunnosta huolehtiminen on vielä tärkeämpää kuin miehillä. Lähdemme takamatkalta ja tilanne heikkenee vauhdikkaammin. Jotta toimintakyky säilyy ja krempat pysyvät kohtuullisina, on lihaskunnosta ja kehonhallinnasta huolehdittava pari kertaa viikossa.

Sain itse aikanaan fysioterapeutilta tiukan ohjeen, ettei saa antaa miehen aina kantaa niitä painavimpia kasseja. Oli herättelevää huomata, miten arjen askareissa tekee huomaamatta harkitsemattomia valintoja. Tartu siis rohkeasti tilaisuuteen kasvattaa voimaa, pitää lihakset vahvoina ja toisaalta hallita kehoasi monipuolisella tekemisellä.

Vinkki liikunnan aloittamiseen
Liiku itsellesi mieleisellä tavalla

Vinkki liikunnan aloittamiseen

Tiedät kyllä, että pitäisi liikkua. Me kaikki tiedämme. Tärkein vinkkini sinulle on: Pohdi, miksi haluaisit lisätä tai monipuolistaa liikkumistasi? Pysähdy hetkeksi tutkimaan motivaatiotasi ja arvojasi. Kuljeta itseäsi läpi kysymysketjun vastaten rehellisesti:

 1. Mikä on liikuntatavoitteesi?
 2. Miksi tämä tavoite on sinulle tärkeä?
 3. Miksi se on sinulle tärkeää?
 4. Miksi se on sinulle tärkeää?
 5. Vieläkö osaisit vastata, miksi se on sinulle tärkeää?

Vaikuttaako ihan hämmentävältä? Auttaisiko esimerkkivastausten ketju sinua saamaan juonesta kiinni?

 1. Tavoitteeni on käydä metsässä 45 min lenkillä kolme kertaa viikossa.
 2. Haluan pudottaa painoa 5 kg.
 3. Lempihousuni kiristävät ja haluaisin käyttää niitä edelleen, koska ne ovat niin mukavat.
 4. Mukava olo tuo itsevarmuutta ja tasapainoa elämääni.
 5. Nautin enemmän minulle merkityksellisistä asioista ja oloni säteilee myös läheisiin.

Kun löydät sinulle todella tärkeän ja merkityksellisen syyn onnistua tavoitteessasi, on siihen helpompi sitoutua. Motivaatiosi säilyy ja luot lyhyiden pyrähdysten sijaan itsellesi pitkäjänteisesti kannattelevia terveempiä elämäntapoja.

Kirjoita ylös tavoitteesi ja etsit vastaukset näihin kysymyksiin. Pysähdy vielä hetkeksi ja tee itsellesi toimintasuunnitelma, josta löydät 1-3 konkreettista asiaa viedäksesi itseäsi ensimmäiset askeleet kohti tavoitetta. Kirjoita jokaisen asian perään päivämäärä, jolloin aloitat toteuttamisen. Onko joku syy, miksi et voisi aloittaa jo tänään?

Lämmin suositukseni hyödyntää suunnittelussa UKK-instituutin liikuntapiirakkaa ja ohjetta. Vaikka et yleensä piittaisikaan ohjeista, tähän kannattaa tutustua. Se sisältää oivalluttavia kysymyksiä ja haastaa sinua miettimään jo etukäteen mahdollisia onnistumisen esteitä ja keinoja niiden voittamiseksi.

Kuuntele kehoasi ja mieltäsi, mutta haasta itsesi kokeilemaan aktiivisempaa elämää. Yllätyt iloisesti, miten valtava vaikutus pienillä muutoksilla onkaan. Aivot laskevat jokaisen askeleen. Edistät omaa hyvinvointiasi aina, kun lähdet liikkeelle. Muista, että IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ovat mielellään tukenasi, jos kaipaat kannustajaa ja rinnallakulkijaa tukemaan ensimmäisiä askelia.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

One thought on “Vinkki liikunnan aloittamiseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *