Valmentava johtaminen on arvostavaa vuorovaikutusta

Valmentava johtaminen on arvostavaa vuorovaikutusta

Yhä harvempi meistä kaipaa työpäivän alkaessa selkeitä käskyjä, joiden mukaan päivä tulisi suorittaa. Toki välillä on päiviä, että se olisi helpompaa. Valmentavasta johtamisesta on puhuttu jo useita vuosia, mutta ehkä hiljalleen yhä useampi meistä kaipaa ja uskaltaa haluta tulla aidosti kuulluksi, ymmärretyksi ja arvostetuksi. Minun mielestäni valmentava johtaminen on erityisesti arvostavaa vuorovaikutusta.

Valmentava johtaminen kuuluu kaikille

Jo antiikin ajattelijat Platon ja Sokrates pohdiskelivat, että oppiminen tapahtuu parhaiten antoisassa vuorovaikutuksessa, jossa opettajavalmentaja auttaa valmennettavaansa löytämään oman innostuksensa. Väitän, että jokainen meistä kehittyy, kun saa olla arvostavassa ja kunnioittavassa vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Kun saa sekä arvostavaa että rakentavaa palautetta, on mahdollista kasvaa.

Valmentava johtaminen on tiiviissä linkissä myös itsensä johtamisen kanssa. Vaalitko sinä omaa innostustasi? Kuunteletko ja kohteletko arvostaen itseäsi? Kannustatko kokeilemaan, vaikka olisi riski epäonnistua? Annatko itsellesi positiivista palautetta? Pysähdytkö nauttimaan onnistumisista?

Kun sinä voit hyvin, sinulla on voimavaroja ja uteliaisuutta kohdata myös toiset. Lisäät myötäinnolla iloa ja innostusta koko työyhteisöön. Johtajana, esihenkilönä ja kollegana olet peili, jota meistä jokainen tarvitsee. Kaipaamme sparrailua, palautetta hyväksyntää ja kannustusta. Kaiken ytimessä on se, että olemme positiivisella vireellä ja avoimesti läsnä kohtaamisissamme. On suorastaan musertavaa ellei kukaan iloitse puolestasi ja kanssasi, kun innostut ja onnistut. 

Sinulla on huikea mahdollisuus voimaannuttaa ja lisätä hyvää oloa ympärillesi. Hyödynnäthän mahdollisuutta ihan joka päivä.

Kohtaa aidosti läsnäollen

Valmentava johtaminen on arvostavaa vuorovaikutusta

IhanaElo®-hyvinvointiohjaajina puhumme usein valmennuksen viidestä koosta. Ne toimivat valtavan hyvin kaikkiin vuorovaikutustilanteisiin, mutta erityisesti ojentaisin sen valmentavalle johtajalle.

  1. Kunnioita. Kohtaa jokainen arvostaen hänen ammattitaitoaan, mutta myös ihmisyyttään kokonaisuutena.
  2. Kuuntele. Harjoittele kuuntelemaan mieli avoinna ilman analysointia ja omien vuorosanojen pohdintaa. Älä oleta – antaudu kuulemaan -blogista löydät kuuntelun kuusi tasoa.
  3. Keskity. Salli itsesi pysähtyä uteliaana oppimaan toisen ajatuksista. Hengitä tarvittaessa syvään. Laita matkapuhelin syrjään. Luo olosuhteet, jotka auttavat olemaan läsnä tässä ja nyt.
  4. Kysy. Osoita kiinnostuksesi kysymällä. Autat samalla toista pohtimaan aihetta uusista näkökulmista. Kysyminen tuottaa oivalluksia, neuvot kaventavat ajattelua.
  5. Kannusta. Kannusta kokeilemaan. Nosta esiin onnistumiset. Ole tukena, kun sitä tarvitaan.

Valmentavan johtamiskulttuurin rakentaminen tapahtuu pienten arjen tekojen kautta. Meistä jokainen voi vaikuttaa vuorovaikutuksen laatuun ja osaamisen kehittämiseen. Lisäksi tarvitsemme yhteisiä valmentavaa johtamiskulttuuria tukevia toimintamalleja ja arvot, joihin haluamme sitoutua yhdessä. Innostus syntyy, kun saa olla mukana, osallistua ja vaikuttaa. Toivottavasti teidänkin työyhteisönne kokee valmentavan johtamisen ja arvostavan vuorovaikutuksen tärkeäksi.

Työyhteisön hyvinvointia tukevissa valmennuksissa ja koulutuksissa keskitymme niin yksilön kuin koko työyhteisön hyvinvointiin. Kokoamme työkaluja niin itsen kuin muiden hyvinvointia tukevaan johtamiseen. Harjoittelemme yhdessä arvostavaa kohtaamista. Keskustelemme psykologisten perustarpeiden täyttymisen vaikutuksista sekä tunteiden energian ja voimasta. Pysähdymme yksilöllisten ja työyhteisön yhteisten työn ja elämän merkityksellisten asioiden äärelle. 

Menestys on hyvinvoinnin sivutuote. Haluamme ehdottomasti olla tukemassa myös sinun ja teidän työyhteisönne inhimillistä ja taloudellista menestystä. Otathan yhteyttä maksuttoman sparrailuhetken sopimiseksi alisa@ihanaelo.fi tai soittamalla 045 126 1100. 

Löydämme yhdessä teidän tarpeisiinne parhaan ratkaisun!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Jos haluat mukaamme tekemään tätä merkityksellistä työtä, hae pian seuraavaan hyvinvointiohjaajien koulutukseen.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *