Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto?

Tukeeko terveyttasi huuhaa vai tutkittu tieto

Tiedätkö kokemuksesta, minkälainen ruokavalio sopii sinulle parhaiten? Oletko saanut ystävältäsi erinomaiset vinkit ainutlaatuisten lisäravinteiden käyttöön ja ne tuntuvat tekevän ihmeitä? Oletko enemmän kovatehoisten intervallien HIIT-treenaaja vai rauhallisemmin tekniikkaan ja kehonhallintaan keskittyvä LIIT -treenaaja vai eikö liikunta vain sovi sinulle? Nukutko riittävästi ja onko unesi palauttavaa? Tiedätkö oikeasti vai kuvitteletko tietäväsi? Mihin tietosi ja toimintamallisi perustuvat? Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto?

Eikö terveytesi olekaan sinulle tärkeä?

Oletko kysynyt itseltäsi tai läheisiltäsi, mikä heidän elämässään on tärkeää? Eikö listalta usein löydykin toive saada elää terveenä ja terveyttä toivotaan myös läheisille? Siksi onkin aivan käsittämätöntä, miksi meistä useimmat valitsevat ohjenuorakseen erilaiset muotidieetit ja nipistävät yöunesta päivittääkseen somen ensimmäisenä herätessä ja viimeisenä nukkumaan mennessä. Montako lisäravinnepilleriä nappaat naamariin varalta sen sijaan, että huolehtisit monipuolisesta syömisestä?

Oman terveyden tukemiseksi on tarjolla valtavan monipuolisesti tutkittua ja helposti löydettävissä olevaa tutkimustietoa. Miksi emme halua hyödyntää sitä kaikin keinoin ja varmistaa toiveen terveydestä toteutuvan? Mikä meitä oikein vaivaa?

IhanaElo-hyvinvointivalmennukset sekä hyvinvointiohjaajan ja esimiesten koulutukset perustavat tietonsa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja UKK-instituutin terveysliikunnan suosituksiin. Terveydenhuollon ammattilaisten käyttämät Duodecim Käypä hoito -suositukset ovat meidän kaikkien ulottuvilla ja sisältävät hyvin käytännönläheisiä elintapaohjeita, joilla voimme tukea terveyttämme ja sairaudesta toipumista.

Kun päälle lisää ripauksen positiivista psykologiaa ja pohtii oman hyvinvointinsa elementtejä niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin hyvinvoinnin kannalta, on jokaiselle löydettävissä juuri omaan elämään sopivia vinkkejä. Pienilläkin muutoksen askelilla voi tehdä ihmeitä ja nauttia elämästä enemmän. Eikö olisi hyvä varmistaa, että ne askelet vievät oikeaan suuntaan?

Onko tahto kestäviin, terveempiin elämänmuutoksiin kokonaan kadonnut? Onko olemassaolosi vaarassa, jos somepäivitysten tahti hiipuu tai sisältö muodostuu yksinkertaisista, hyvinvoivaa elämää kannattelevista, hetkistä? Oletko ihan tylsimys, jos haluat pitää kiinni perusterveistä elämäntavoista – syödä säännöllisesti ja monipuolisesti, reippailla töihin ja käydä ajoissa nukkumaan? Entä, jos yhdessä vietetty aikasi läheisten kanssa ei sisällä yltiöpäisiä benji-hyppyjä, vaan enemmänkin oleskelua ja touhuilua pihalla tai palapelin äärellä? Miksi se ei riittäisi sinulle? Tutkimusten mukaan tällä setillä pärjäisi jo pitkälle.

Myös Aivosumutohtori kirjoittaa blogissaan Kaikkea on kokeiltava (paitsi ravitsemussuosituksia) herättelevästi ravitsemussuositusten huikeista eduista ja hämmästelee, miksi ne eivät kelpaa terveellisen ruokavalion peruspilareiksi kaikille: “Toivottavasti joskus vielä ymmärrettäisiin, että on ehkä vähän hölmön hommaa kokeilla kaikkea muuta, kun saatavilla olisi aivan ilmaiseksi tutkitusti terveyttä edistävät ravitsemussuositukset.”

Muistathan tilata itsellesi IhanaElo-uutiskirjeen. Saat tutkittuun tietoon pohjautuvia vinkkejä ja hyvinvointiin liittyviä ajatelmia pohdittavaksesi suoraan sähköpostiisi!

Tukeeko terveyttasi huuhaa vai tutkittu tieto
Mittarit punaisella -hyvinvointipodcast alkaa pian – studiolla Satu Rämö ja Alisa

Mittarit punaisella?

Olin tällä viikolla vieraana Satu “Salamatkustaja” Rämön ja Katja “Project Mama” Lahden uudessa Mittarit punaisella -hyvinvointipodcastissa. Uusi, pian alkava, podcast on suunnattu niille hyvinvoinnista kiinnostuneille, jotka haluavat tutkittua tietoa hyvinvointinsa tueksi. Oli ihanan vapauttavaa olla huuhaaväittelyn ja perustelujen sijaan kertomassa innostuneesti tutkimustiedosta.

Helpotuksen huokailut kuuluivat studiossa, kun läpikävimme UKK-instituutin suosituksia. Ei tarvitsekaan olla triatlonisti tai maratoonari huolehtiakseen omasta terveydestään liikunnan avulla. Erilaiset mittarit voivat olla huikea motivaattori, mutta omaa kehoakin saa ja tulee kuunnella. Liikkumisen sijaan on olennaisempaa nostaa peppu penkistä ja olla aktiivinen.

Kaikki liikkuminen on perusterveelle hyväksi ja monet liikuntalajit turvallisia, vaikka olisi vähän remppaakin. Tee sitä, mikä on sinusta kivaa! UKK-instituutin liikuntapiirakka on muuten helppo ja kiva välinen oman aktiivisuuden tueksi. Tutustu, tulosta itsellesi ilmainen pohja sekä ohjeet ja suunnittele oma viikkosi: Liikuntapiirakka aikuiselle. Edistit juuri hyvinvointiasi!

Kirjoitin Kollega.fi-verkkolehteen kolumnin aiheesta Motivoiko mittaaminen muutokseen? Tieteellisesti tutkitun tiedon ja siitä tehtyjen suositusten lisäksi on meillä nykyisin liuta mahdollisuuksia mittailla askelia, aktiivisuutta ja palautumista. Itse olen erityisen hurahtanut BrainID®- innovaatioon, jonka avulla on saatavissa tietoja aivojen eli hyvinvoinnin keskuksemme tilasta. Miten aivot voivat tällä hetkellä? Miten hyvin ne toimivat? Mikä on niiden todellinen toimintakunto ja voimavarat?

Saman aiheen äärellä Helsingin Sanomissa julkaistiin lauantaina 1.2.2019 artikkeli otsikolla: Innostuimme mittaamaan askeliamme, untamme ja sykettämme, ja nyt laitteet kertovat meille, miten pitäisi elää – ”Emmekö osaa enää tehdä mitään itse?” kysyy professori. Itsensä mittaaminen erilaisten sovellusten avulla voi yhdysvaltalaisen kulttuuriantropologi Natasha Schüllin mukaan olla hyödyllistä, vahingollista ja kaikkea siltä väliltä.

Hyödynnämmekö laitteita motivaation lähteinä vai yritämmekö ulkoistaa koko hyvinvointimme erilaisille mittareille? Unohdammeko laitteiden ohjeita noudattaessa kuulla itseämme? Miltä minusta tuntuu ja onko tämä varmasti minulle hyväksi? Itsekurilla ei lopulta rakennetta kestävää, hyvinvoivaa ja onnellista loppuelämää. On paljon tärkeämpää oivaltaa, miksi minä haluan voida paremmin ja mitä haluan tehdä nauttiakseni elämästäni nyt ja tulevaisuudessa.

Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto?

Mittaa tai ole mittaamatta, mutta toivon sinun arvostavan terveyttäsi ja haluavan olla vaikuttamassa siihen, miten jaksat. On turvallisinta rakentaa vahva perusta tutkittuun tietoon nojaten. Silti meistä jokainen voi olla oma ainutlaatuinen yksilönsä ja poimia elämäänsä parhaiten sopivia tapoja huolehtia itsestä ja siinä samalla läheisistä, työyhteisöstä ja koko yhteiskunnasta. Olet tärkeä – pidä hyvää huolta itsestäsi!

Kaipaatko hyvinvointimatkallesi rinnallakulkijaa?

IhanaElo-hyvinvointivalmennus on aloitettavissa juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Hyvästä olostasi pääsevät nauttimaan sinun lisäksesi koko lähipiirisi.

Tai haluaisitko sittenkin oman hyvinvointimatkasi lisäksi kouluttautua IhanaElo-hyvinvointiohjaajaksi? Seuraavan ohjaajakurssin aloitusajankohdan löydät nettisivulta ja se sisältää myös ikioman hyvinvointimatkasi. Juttelen mielelläni lisää koulutuksesta ja sen sisällöstä. Soita 045 126 1100 tai lähetä sähköpostia alisa@ihanaelo.fi.

 Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *