Tuhat ja yksi oivallusta hyvinvoinnista

Metsässä syntyy tuhat ja yksi oivallusta hyvinvoinnista

Blogin kirjoittaja Heli Vainio FM, projektipäällikkö ja yrittäjä on tehnyt tuhat ja yksi oivallusta hyvinvoinnista.

Tein IhanaElolle® markkinointiviestinnän projektia, jonka yhteydessä minulle tarjoutui ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua itsekin valmennukseen. Aloitin hyvinvointivalmennuksen keskellä kukkeinta heinäkuuta, ja nyt keskellä pimeintä syksyä se on päättymässä. Mitä muutoksia on tapahtunut matkan varrella minussa ja hyvinvoinnissani? 

Sain hyvinvointiohjaajakseni Ulla Heikkilän, jonka kanssa pidimme etänä kävelypalavereita kahden viikon välein. Olennaista valmennuksen kannalta oli se, että tapasin ohjaajani säännöllisesti. Se auttoi keskittymään ja pitämään kiinni harjoituksista. Kohtaamiset ohjaajan kanssa olivatkin parasta antia valmennuksessa.

Ruoasta saa nauttia

Hyvinvoinnin kannalta hyvä ravinto on kaiken a ja o, ja sen aiheen ympärillä valmennuskin käynnistyi. Minulla oli jo ennen valmennusta toiveena lisätä kasviksia ruokavaliooni ja pitää säännöllisiä ateriavälejä. Valmennuksen aikana keksimme yhdessä niihin keinoja ja opin pikkuhiljaa juurruttamaan uusia parempia tapoja osaksi arkeani.

Itselleni tärkein muutos oli päivällisen lisääminen ruokarytmiini. Tähän asti olin kuvitellut, että minulle riittää yksi lämmin ateria päivässä eli lounas. Kun sitkeästi opettelin syömään päivällistä, huomasin olevani energisempi. Sain uutta puhtia iltaan ja myös mielialani koheni sen myötä. Tärkeää oli myös tiedostaa kaikkien tavoitteiden keskellä, että ruoka ja syöminen ovat elämän nautintoja.

Liikunta tuo iloa

Valmennuksen toisessa jaksossa keskityttiin liikuntaan ja fyysiseen aktiivisuuteen. Vaikka liikun mielelläni, on päivittäisen riittävän liikunta-annoksen saaminen haasteellista arkipäivinä. Konkreettinen muutos arjessani oli se, että lisäsin fyysistä aktiivisuutta ja hyötyliikuntaa pieninä määrinä pitkin päivää. Illalla saatoin huomata, että olinkin liikkunut ihan mukavasti päivän mittaan, kun laskin yhteen päivän aikana liikutut minuutit. 

Oivalsin myös aikatauluttamisen merkityksen. Jos merkitsen esimerkiksi kuntosaliharjoitukset etukäteen kalenteriini, on suurempi todennäköisyys, että oikeasti toteutan ne. Hyvät aikomukseni eivät toteudu, jollen varaa niihin aikaa. 

Heli Vainio IhanaElo-hyvinvointivalmennus ja liikunta
Heli varaa kalenterista aikaa liikunnalle

Lepo on arvokasta

Hassua kyllä, mutta lepo oli etukäteen ajatellen minulle kaikkein vaikein asia hyvinvoinnin perusasioista. Odotinkin tätä osioita eniten. Vaikka tiesin entuudestaan, että uni on tärkeää, en ollut aiemmin tietoisesti keskittynyt siihen. Kun aloin seuraamaan nukkumaanmenoaikojani, se jo itsessään vaikutti siihen, että aloin varaamaan levolle enemmän aikaa. 

Tärkeää oli myös kiinnittää huomiota työpäivän mittaan tapahtuviin mikrotaukoihin ja rentoutumiseen. Nykyään pyrin tietoisesti pitämään pienen tauon ja jaloittelemaan eri tehtävien tai palavereiden välissä. Joskus se onnistuu ja joskus ei.

Elämää voi sallia

Valmennuksen lopussa pysähdyttiin omien voimavarojen ääreen, ja pohdittiin elämän sallintaa useista näkökulmista. Elämää ei voi hallita, mutta siinä voi sallia itselleen erilaisia asioita. Opettelin tunnistamaan omia vahvuuksiani erilaisilla harjoituksilla. Valmentajani osasi esittää juuri oikeita kysymyksiä ja hänen herkkä tilannetajunsa auttoivat minua eteenpäin pohdinnoissani. 

Voiko hyvinvoinnista huolehtiminen olla kivaa? Kyllä voi. Sen myötä elämään voi tulla uudenlaista iloa ja kepeyttä. Tärkeää hyvinvointimatkassa on oma motivaatio. Jos sitä ei ole, matka etenee hitaammin. Toisaalta niille, joilla ei alun alkaen ole vahvaa motivaatiota, voi kiinnostus syntyä valmennuksen aikana. Uteliaisuus nostaa päätään, kun tulee pieniä valonpilkahduksia. Ja huomaa kykenevänsä asioihin, joihin ei aiemmin uskonut. 

Tuhat ja yksi oivallusta hyvinvoinnista

Oma hyvinvointi elää ja muuttuu jatkuvasti, eikä se tule koskaan valmiiksi. On hyvä tiedostaa, millaista tarinaa itselleen kertoo. Olenko olosuhteiden uhri vai arjen sankari? Ajaudunko minulle haitallisiin elämäntapoihin vai teenkö tietoisia valintoja?

IhanaElon® valmennuksessa voi pohtia näitä asioita asiantuntevan ohjaajan kanssa, jolloin muutoksessa on helpompi onnistua. Matkan varrella syntyy oivalluksia, ja tuhansista pienistä yksityiskohdista kasvaa isompi kokonaisuus. 

Ihanaa eloa sinulle, Heli

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *