TRE – tärinä purkaa stressiä

Tarina purkaa stressia

Oletko jo kokeillut vuoden 2019 hyvinvoinnin megatrendeihin valittua “shaking meditation” eli TRE-stressinpurkuharjoittelua? Täristely ja väristely voi tuntua pelottavalta ajatukselta, kun on harjoitellut kehon kontrollointia koko ikänsä. Tämä kortti kannattaa rohkeasti kääntää ja heittäytyä kokeilemaan. Syksyllä työpaikoilla toteutettu hanke vahvisti, että tärisemällä stressi purkautuu ja olo rauhoittuu.

It might seem a little odd to purposely shake on the floor but through the process you get to understand your feelings better and reset your thinking patterns. Try it, especially if you hate the silence you feel with meditation.

– Bazaar UK

Tension Releasing Exercise on todella yksinkertainen ja helposti omaksuttava kehon luonnollisista liikkeistä koostuva itsehoitomenetelmä, joka aktivoi kehon oman mekanismin jännitysten ja stressin purkamiseksi. Eikä “tärinämeditaatio” ole mikään uusi juttu. TRE:n kehittäjä amerikkalainen tohtori sekä kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumanhoidon asiantuntija David Berceli on opastanut menetelmää jo yli 20 vuoden ajan useissa eri maissa ja kulttuureissa. Suomessakin TRE-kursseja ja -koulutuksia on järjestetty yli 10 vuotta ja ohjaajia on kattavasti kaikkialla Suomessa, yhteensä yli 200.

TRE:tä on hyödynnetty sota- ja luonnonkatastrofialueilla nopeana, yksinkertaisena ja suurillekin ryhmille yhtä aikaa opastettavissa olevana palautumismenetelmänä. Menetelmää hyödyntävät erityisesti kuormittavissa ammateissa toimivat henkilöt kuten poliisit, palomiehet, kriisi-alueilla toimivat avustustyöntekijät, sota-alueella toimivat sotilaat, terveydenhoitohenkilökunta, erityisopettajat, sosiaalityöntekijät jne. Tämä huikean yksinkertainen stressistä ja lihaskireyksistä palauttava menetelmä tulisi mielestäni olla kaikkien hyvinvoinnin työkalupakissa!

TRE – tärinä purkaa stressiä myös työpaikalla

Tarina purkaa stressia
Tärinä purkaa stressia myös seisten. TRE-hanketta esittelemässä Alisa Yli-Villamo ja Jyrki Rytilä.

Syksyllä 2018 meillä oli hieno mahdollisuus toteuttaa Työsuojelurahaston tukemana TRE-stressinpurkumenetelmä työhyvinvointia edistämässä –kehityshanke. TRE-hanke toteutettiin kolmessa organisaatiossa: Lassila & Tikanoja, Suomen Diakoniaopisto ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö. Kehityshankkeella on mitatusti ollut voimaannuttava vaikutus siihen osallistuneille työntekijöille.

Kehityshankkeen tuloksena kaikissa kohdeorganisaatioissa osallistujien subjektiivinen hyvinvointi parani, oireet ja ongelmat vähenivät sekä toimintakyky ja sosiaalinen vuorovaikutus lisääntyivät. Työntekijät kiittivät nopeutunutta palautumista, kasvanutta resilienssiä sekä kohentunutta kykyä purkaa jännitystä ja stressiä. Ymmärrys kehon merkityksestä stressin purkamisessa selkiytyi. Olosta on tullut tasaisempi ja rauhallisempi. Jopa pitkään jatkuneet niska- ja selkäkivut ovat loppuneet.

Miten TRE-menetelmän voi oppia?

TRE:n perusteet on suositeltavaa opetella peruskurssilla tai TRE-ohjaajan yksilöohjauksessa. Sertifioidut TRE-ohjaajat auttavat prosessin alkuun, ja heiltä saa apua myös myöhemmissä vaiheissa. Sinulla on monta helppoa tapaa päästä aloittamaan oma harjoittelusi:

  1. Pyydä minut tai joku muu TRE-ohjaaja pitämään TRE-aloituskurssi teidän työpaikallenne. Vaikuttavuutta lisää, jos jatkamme aloituskurssin jälkeen esim. viisi kertaa viikon välein toteutettavalla yhteisellä ryhmäharjoituksella.
  2. Kokoa ryhmä ystävistäsi ja pyydä minut tai joku muu TRE-ohjaaja pitämään teille aivan oma kurssi.
  3. Etsi sinulle lähin ohjaaja TRE Finlandin sivuilta tai TRE-kurssi Facebook-ryhmästä @TREFinland

Odotan jo viestiäsi alisa@ihanaelo.fi tai soittoasi 045 126 1100. Löydämme varmasti sinulle ja teille parhaiten sopivan hetken ja paikan.

TRE-menetelmän oppiminen ja hyödyntäminen on ollut minulle henkilökohtaisesti valtavan iso asia. Olen kirjoittanut kokemuksistani ja ajatuksistani myös blogit TRE henkisen hyvinvoinnin tukena, Kehoni vapautuva kieli – TRE ja tanssi ja Tärisemällä irti kehoon kertyneestä stressistä. Tule mukaan, anna itsellesi mahdollisuus oppia helppo ja luonnollinen keino stressin purkamiseen ja palautumiseen. TRE on ainakin minulle paras unilääke ikinä ja tukee läsnäolevaa ja rauhallista otetta elämään.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *