Tosiasioiden ja tarinoiden eron pitäisi olla selvää meille kaikille. Jos tarkkaavaisuutesi lipsuu, alat helposti pitää tarinoita faktoina. Eikä aikaakaan, kun kerrot ne jo totuuksina. Totta vai tarinaa – haasta ajatuksesi.
Tarinat, luulot ja uskomukset ohjaavat jokaista päätöstäsi. Ne vaikuttavat siihen, mitä näet, mitä tunnet ja miten toimit. “Tämä olisi ongelma, ellei asiaan liittyisi yksi erinomainen piirre: siinä missä faktoja ei voi muuttaa (voi vain luoda uusia faktoja vanhojen päälle), tarinoita voi,” kirjoittaa tietokirjailija Saku Tuominen kirjassaan Kaikki on hyvin riippumatta siitä, miten kaikki on.
Muokkaa rajoittavia uskomuksia
Mielesi tuottaa jatkuvalla syötöllä erilaisia ajatuksia. Suurin osa menee ohi täysin huomaamatta. Joskus joku poikkeuksellisen tarttuva ajatus johtaa seuraavaan ajatukseen ja sitä seuraavaan. Alkaa syntyä tarina, johon tarrautuu muita ajatuksia ja tarinoita. Lopulta uskot, että näin asian todella täytyy olla.
Tarinat, luulot ja uskomukset ohjaavat toimintaamme ja tapojamme. Uskomukset jaetaan rajoittaviin (kutistava, negatiivinen) ja eteenpäin vieviin (positiivinen, mahdollisuuksia avaava) uskomuksiin. Rajoittavien uskomusten muuttaminen on tärkeää, jotta saamme käyttöömme sisäisiä voimavarojamme ja käännämme elämää itsellemme oikeaan suuntaan. Uskalla siis mennä epämukavuusalueelle, luoda uutta, kokeilla ja nähdä maailma eri tavalla. Jos hirvittää, niin mieti: “Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua?”
On olemassa monta tapaa muokata rajoittavia uskomuksia. Aloita askel kerrallaan:
- Herättele uteliaisuutesi kysymään itseltäsi, mikä on totta.
- Ällisty omasta luovuudestasi kehitellä tarinoita ja uskoa niihin.
- Haasta itsesi harjoittelemaan uskomusten muokkaamista.
Harjoituksia rajoittavien uskomusten muuttamiseen
Uteliaisuutesi herättyä olet avoin oppimaan uutta. Kokeile näitä harjoituksia ja löydä itsellesi parhaat. Toiston kautta huomaat harjaantuvasi, löytäväsi uusia näkökulmia ja parantavasi hyvinvointiasi.
- Muuta tarinaa, jota itsellesi itsestäsi kerrot. Mikä on totta? Mikä on sinulle jo lapsena kerrottua? Mitkä kokemuksesi ovat ehkä matkalla värittäneet tarinaasi?
- Kuuntele, mitä positiivisia asioita muut ihmiset sinulle sinusta sanovat. Kirjoita saamasi palaute ylös. Palaa lukemaan muistiinpanojasi ja ammenna niistä voimaa.
- Listaa säännöllisesti asioita, joista olet kiitollinen tai joissa olet onnistunut. Harjaannut huomaamaan hyvän ympärilläsi.
- Heittäydy epämukavuusalueelle, jotta saat lisää onnistumisen tunteita. Kokeile uutta ruokaa, liikuntalajia tai opettele jotakin itsellesi haastavaa.
- Suhtaudu uteliaasti mokiin ja epäonnistumisiin. Mitä niistä voit oppia?
- Uskalla olla rohkeasti oma itsesi ja tavoitella omia unelmiasi. Anna itsellesi lupa miettiä, mikä minulle on tärkeää ja merkityksellistä. Hyödynnä pohdintasi apuna blogeja Huomaa työsi merkityksellisyys ja Löydä elämäsi merkityksellisyys.
Tue tiimiä muutoksessa
Aloita harjoittelu itsestäsi. Kun olet kerännyt omia kokemuksia ja oivalluksia, heitä ajattelun haaste eteenpäin. Poimi esihenkilön työkalupakkiisi jotakin seuraavalta listalta. Kokeile ja ole avoin palautteelle:
- Pyydä työntekijää kirjoittamaan ylös hänelle antamasi positiivinen palaute ja se, mistä häntä arvostat.
- Sanallista jokin tapahtuma/tehtävä, jossa työntekijä meni epämukavuusalueella ja onnistui.
- Kysy, mitä työntekijä on oppinut haasteista tai ”mokista” viime keskustelun jälkeen.
- Kysy, mistä työntekijä unelmoi tai minkälaisia henkilökohtaisia tavoitteita hänellä on. Miten esihenkilönä voisit tukea näiden toteutumisessa?
Totta vai tarinaa – muista olla itsellesi ja tiimillesi rehellinen. Puhu aina totta, kun annat positiivista palautetta ja kerrot, mistä itseäsi tai toista arvostat. Ole utelias ja samaan aikaan myötätuntoinen.
IhanaElo®-hyvinvointiohjaajat toimivat oivalluttajina ja sparraajina, kuuntelevat ja kysyvät. Valmennuksella autamme sinut ja työyhteisösi alkuun ajatusten haastamisessa. Ajatuskulkumme vaikuttavat hyvinvointiin, tuottavuuteen ja päätöksen tekoon. Haluamme, että onnistutte, uskallatte mennä epämukavuusalueelle, luoda uutta, kokeilla ja nähdä maailmaa eri tavalla. Rakennamme samalla mitatusti vaikuttavilla valmennuksillamme vahvan kokonaisvaltaista ja aivojen hyvinvointia tukevan perustan.
Ihanaa eloa toivoen, Alisa