Hengitän syvään ja annan katseen siirtyä ulkona tuulessa heiluviin puihin. Olen jälleen ollut ihan järjettömän sinnikäs painaltamaan eteenpäin, poimimaan listalta vielä yhden asian ja hoitamaan sen loppuun. Välillä en vain voi sietää keskeneräisiä asioita. Samaan aikaan harjoittelen yhä uudelleen sanomaan itselleni: “Tämä riittää – aseta rajat itsellesi.”
Kuka sen määrittää, mikä riittää? Olenko riittävän hyvä puoliso, äiti tai tytär? Olenko riittävän taitava ja vakuuttava valmentaja ja kouluttaja? Joskus riittävän hyvä on määritelty. Tiedät päässeesi läpi ajokokeesta. Useimmiten selkeää määritelmää ei ole olemassa. Mikä sinulle silloin riittää?
Aseta rajat itsellesi
Mikä on se merkki, että tiedät olevasi jaksamisen rajoilla? Mistä huomaat, että olet asettanut suoritusvaihteen päälle ja väännät menemään jaksaa jaksaa -asenteella? Jos olet ihan rehellinen itsellesi, onko joskus helpompaa mennä mukaan syöksykierteeseen, kuin riipiä itsensä siitä irti. Kun suoritat muiden luettelemia tehtäviä, voit kokea olevasi tarpeellinen ja tekeväsi jotakin hyödyllistä. Jos sen sijaan kyseenalaistaisit tapasi tehdä tai priorisoida asioita, sehän vaatisi pysähtymistä ja ajattelua.
Voit asettaa rajat itsellesi yllättävän moneen asiaan, kun oikein haluat. Voit määrittää, miten paljon voimavaroja työsi sinulta saa. Jollakin työn rajaaminen liittyy käytettyihin tunteihin, toisella ehkä lounastauosta kiinni pitämiseen tai kunnioittavan kohtelun edellyttämiseen. Aidot ihmissuhteet ovat hyvinvointimme lähde ja toisaalta joskus aivan valtava energiasyöppö. Uskon, että sinäkin olet rajannut käyttäväsi aikaa vähemmän niiden ihmisten kanssa, jotka kuormittavat sinua.
Muurien rakentamisen sijaan tämän kirjoitukseni tavoitteena on herätellä sinua arvostamaan itseäsi. Aseta rajat sille, miten kohtelet ja puhut itsellesi. Jokaisen elämässä on joskus vaikeita aikoja ja haasteita. Vaikeuksien kohdatessa myös itsekritiikki lisääntyy.
Myötätuntoa ja ystävällisyyttä voi lisätä elämässä, kun pysähtyy kuuntelemaan itseään ja hyväksyy kaikki tunteet lempeällä asenteella.
Tämä riittää
Hengitä sinäkin nyt muutaman kerran syvään. Puhalla oikein pitkään ulos, niin että hartiat laskeutuvat vielä sentin alemmaksi. Sano itsellesi, että tämä riittää. Juuri tässä hetkessä saat vain hengittää ja päästää irti kaikesta turhasta. Riittää, että yritämme parhaamme, tässä ja nyt, näillä tiedoilla ja taidoilla. Myötätunto itseä kohtaan on pohja myös myötätunnolle muita kohtaan.
Kokeile riittävyyden tunnetta vahvistavia harjoituksia
- Kirjoita ylös, mitä olet saanut aikaan. Listaa aikaansaannoksesi säännöllisesti, esimerkiksi työpäivän tai työviikon päätteeksi. Asiat voivat olla pieniä tai suuria.
- Säilytä muilta saamasi palautteet. Kokoa palautteet vihkoosi tai omaan sähköpostikansioon, jotta voit palata lukemaan niitä huonompina hetkinä.
- Pyydä palautetta. Mene rohkeasti kysymään, miten pärjäsit tai minkälaisia toiveita muilla olisi.
- Harjoittele palautteen vastaanottamista. Älä puhu hyvää palautetta pois, vaan ota se vastaan lahjana. Hetki on arvokas myös palautteen antajalle. Kiitä ja kuuntele.
- Kerro myötätuntoisesti itsellesi, että tämä riittää. Se, että teet parhaasi, riittää.
Me olemme itse tiukimpia kriitikoita itsellemme. Tämä riittää – aseta siis rajat itsellesi. Aloita vaikka taputtamalla itseä olkapäälle ja sanomalla, että olet hyvä tyyppi ja pärjäilit tänäänkin. On täysin luonnollista, että kaipaamme palautetta myös muilta. Meillä jokaisella on psykologiset perustatarpeemme. Tarvitsemme ymmärrystä ja arvostusta – kokemuksen, että meistä ollaan kiinnostuneita.
Minä haluan ja tarvitsen -blogissa kirjoitin enemmän psykologisista perustarpeista. Psykologinen turvallisuus korostaa inhimillisyyttä -blogissa pohdin aihetta työyhteisöjen näkökulmasta. Olethan lujan lempeä itsellesi ja asetat rajoja huolehtiaksesi omasta hyvinvoinnistasi. Anna kuvatulle harjoitukselle mahdollisuus. Poimi vaikka yksi elementti kerrallaan kokeiluun. Aloita jo tänään.
Ihanaa eloa toivoen, Alisa
P.s. Muistathan, että IhanaElo®-hyvinvointiohjaajien tiimimme on olemassa sinua ja työyhteisöäsi varten. Usein itsekriittisyys ja riittämättömyys helpottavat, kun oma hyvinvointi kohenee. Hyvinvointivalmennuksessa voimaannutamme huolehtimaan itsestä ja asettamaan jokaisen omaan elämään sopivia rajoja.
P.p.s. Laitathan viestin, niin etsitään sinulle ja teille sopivin valmennus- tai koulutuskokonaisuus. Voit kirjoitella suoraan myös minulle alisa@ihanaelo.fi.