Taiteesta hyvinvointia ja terveyttä

Taiteesta hyvinvointia ja terveytta

Haastattelin väitöskirjaa varten ihailemaani taiteilija Rafael Wardia. Hän on yksi pioneereista, jotka uskoivat taiteen vaikuttavan ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Wardi kävi vuosikymmeniä säännöllisesti maalaamassa Nikkilän sairaalan asukkaiden kanssa. Taiteilijaa siteeraten: ”Taide on suurta vapautta, jota taiteilija symboloi. Taiteilija ei ketään paranna, mutta taide voi antaa suuria kokemuksia ja mahdollisuuksia ihmiselle. Juuri kulttuurin sallivuus ylittää arjen rajat!” 

Tämä on niin totta! Monella meistä on varmasti omakohtaisia kokemuksia. Musiikki, kuvataide, tanssi, teatteri, kirjoittaminen tai elokuvat ovat tärkeitä tekijöitä, joilla elämää voi rakentaa rikkaammaksi. Taide vaikuttaa positiivisesti ihmiseen sekä tekijänä että kokijana. 

Taide luo elämyksiä

Taiteen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavat tekijät ovat esteettisen kokemuksen ja mielikuvituksen voima, aistien aktivoituminen, tunteiden kehittyminen ja älyllinen stimulointi. Taiteella on oma itseisarvo taiteena. Lisäksi taide ja kulttuuritoimintaan osallistuminen antaa rikkaita elämyksiä, estää elämän rutinoitumista sekä toimii yhteisöllisyyden rakentajana. 

IhanaElo-hyvinvointivalmennuksissa taidetta ja kulttuurin edistämistä pidetään osana hyvän elämän edellytyksiä. Perustana on kokonaisvaltainen ihmiskäsitys, jossa fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kohtaavat suhteessa elämäntilanteisiin ja elintapoihin. Terveys on dynaaminen prosessi, jossa korostuu terveyden ja osallisuuden edistäminen monin keinoin.

Taiteesta hyvinvointia ja terveyttä

Tämän vahvistaa myös Maailman Terveysjärjestö WHO:n marraskuussa 2019 ilmestynyt raportti. Siihen on kerätty yli 200 kirjallisuuskatsausta ja 3000 alan tutkimusta. Yhteenvetona todetaan, että taiteella ja kulttuuritoiminnalla on voitu vaikuttaa positiivisesti ihmisen psykologisiin, fysiologisiin ja sosiaalisiin tekijöihin.

Neurologiset tutkimukset osoittivat, että musiikki ja tanssi aktivoiviat aivoja. Taiteen keinoin on voitu jopa vähentää rauhoittavien lääkkeiden käyttöä tai toivuttu leikkauksista nopeammin. Tutkimuksen kenttä on laaja ja kokemuksia tulee jatkuvasti lisää (Fancourt & Saoirse, 2019) (http://www.euro.who.int/pubrequest).

Taiteesta hyvinvointia ja terveyttä
Hanna-Liisa Liikanen nauttii akvarellien maalaamisesta

Maalaan akvarelleja kotona itsekseni, mutta myös neljän naisen porukassa pienellä työhuoneella. Parasta ovat juuri tiistait, kun tapaamme yhteisen harrastuksen parissa. Siinä on tekemisen intoa, värien ilottelua ja ihanaa inspiraatiota. Lopputulos ei ole niin tärkeä, vaan yhdessäolo ja toisten tuki. Hienoa on kuitenkin huomata, että edistyy ja välillä onnistuu, se palkitsee ja antaa hyvän mielen! Hyvinvointia sekä kulttuurista ja sosiaalista pääomaa karttuu jokaiselle.

Taiteen ja kulttuurin kirjo on mahtava. Löydät varmasti omasi! 

Hanna-Liisa Liikanen, valtiotieteiden tohtori

P.s. Hanna-Liisa Liikasen osaamista ja tutkimusaineistoa on hyödynnetty sekä IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuksen että IhanaElo-hyvinvointivalmennusten sisällössä.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *