Suomen luonto lumoaa Hossassa

Suomen luonto lumoaa Hossassa

Huomasitko, että Suomi valittiin maailman parhaaksi luontomatkakohteeksi? Yli sadan maan vertailun mukaan Suomi on paras luontokohde ympäristön kestävyyden, ainutlaatuisen ja monimuotoisen eläinlajiston, kauniiden luonnonmaisemien sekä hyvien luonnonsuojelutoimien ansiosta. Meillä jokaisella on ihan lähellä mahdollisuus kokea jotakin sellaista, josta moni vain uneksii. Suomen luonto lumoaa Hossassa.

Julma-Ölkky Suomen suurin kanjonijärvi

Keväällä vaelsimme naisporukalla Slovenian Alpeilla. Upeat maisemat pysäyttivät haukkomaan henkeä. Vaihtelevat säät helteestä lumisateeseen painuivat yllätyksellisyydessään syvälle mieleemme. Slovenian reissun tunnelmiin voit hypätä blogeissa  Huipulle noustaan askel kerrallaan, Ihastuttaako luontomatkailu vai ahdistaako turismi ja Mikään ei enää yllätä vaelluksella Sloveniassa.

Sloveniassa iltakeskustelut kääntyivät seuraavan retken suunnitteluun. Yhä uudelleen palasimme Suomen luonnon ainutlaatuisuuteen. Kun porukasta löytyi mökkeilijä Koillismaalta, Hossan kansallispuiston kupeesta, oli valinta lopulta helppo. Yksi unelma oli jälleen toteuttamista vaille eli vaellusretkemme suuntautuisi syksyllä Hossan ja Syötteen kansallispuistoihin.

Suomen luonto lumoaa Hossassa
Julma-Ölkyn maisemat häikäisevät

Olen juuri palannut Suomi-retkeltämme kotiin. Ihailen kuvia, joita ryhmämme on päivien aikana ottanut. Päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus ystävyydestä, jaetuista hetkistä ja ajatuksista luonnossa sekä tietenkin hiljaisuudesta.

Ensimmäisenä päivänä kiersimme Hossan kansallispuistossa Julma-Ölkyn eli Suomen suurimman kanjonijärven ympäri. Ölökyn ähkäsyksi nimetty reitti sai paikoiteillen haukkomaan henkeä nousuillaan, mutta erityisesti upeilla maisemillaan. Reitillä pärjää hyvällä peruskunnolla, mutta halutessaan kanjonijärveen ja sen ympärillä nouseviin jylhiin maisemiin pääsee tutustumaan myös venekyydillä

Suomen luonto lumoaa Hossassa

Ölökyn ähkäsyn reitti kulkee pääasiassa ylhäällä harjanteella ja useammalta näköalapaikalta voi ihailla alhaalla siintävää kanjonijärveä ja jyrkkänä nousevia kallioseinämiä. Kanjonin ylittävällä riippusillalla vähän jännitti, vaikka rakenteet tuntuivat uusilta ja tukevilta. Meidän naisporukka selvisi reitistä hienosti. Sauvat auttoivat mukavasti jyrkimmissä paikoissa ja laavulla vietetty eväshetki antoi virtaa.

Reissuun oli lähdetty arjen huiskeen keskeltä ja luonnon palauttava voima hivuttautui vähitellen kulkijoiden mieleen ja kehoon. Tahtimme oli rauhallinen ja pysähtelevä. Suomen luonnon monimuotoisuus lumoaa Hossassa. Osalle se tarkoitti hetkien ikuistamista valokuviksi, toisille levollista maisemien tuijottelua. 

Ensimmäisen päiväretken lähestyessä loppuaan huomasin juttelevani itselleni lohduttavasti. Tällä kertaa keho ja mieli tuntuvat tarvitsevan vielä vähän lisää metsäytystä palautuakseen ja pysähtyäkseen tähän hetkeen. Onneksi huomenna on tiedossa uusi päivä luonnon tervehdyttävässä syleilyssä. Kerron siitä lisää omassa blogissaan.

Muistathan antaa luonnon voimaannuttaa juuri sinulle sopivina annoksina ja mieleisillä tavoilla. Pyrähdä mielipaikallesi tai nappaa sieltä kuva tietokoneen ruudulle. Luontokuvien katselukin on palauttavaa, jos aina ei ole mahdollisuutta tuntea, kuulla, nähdä, haistella ja maistella paikan päällä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *