Suojele aivoja suolalta

Suojele aivoja suolalta mausteilla

Jouluna nautin ihanista kaloista silleineen, mutta tapanina olo oli jo tukala. Vaikka ruokaa menee sisään, mitään ei enää tule ulos. Minun kehoni reagoi voimakkaasti runsaaseen suolaan. Ihanamman elon varmistamiseksi kokosin meille kaikille 5 vinkkiä suolan vähentämiseen. Ne saa ottaa käyttöön heti tänään – ei tarvitse odottaa ensi jouluun.

Liiallisen suolankäytön vakavin seuraus on verenpaineen nouseminen. Tilanne voi edetä salakavalasti. Korkea verenpaine rasittaa niin sydäntä, munuaisia kuin aivoja. Se on aivoverenkiertohäiriöiden merkittävin riskitekijä. Haastan sinut mukaan innostumaan aivoista ja niiden hyvinvoinnista. Suojele aivoja suolalta.

Lähes jokainen saa ruuasta liikaa suolaa

Elimistösi tarvitsee natriumkloridia eli suolaa esimerkiksi nestetasapainon ylläpitämiseen. Tarvitsemasi suola-annos on kuitenkin vain reilu gramma päivässä. Tämä määrä täyttyy jo yhdestä leikkeleellä ja juustolla päällystetystä leipäsiivusta!

Kiinnitä siis huomiosi suolaan. Suositeltu vuorokauden enimmäisannos on jo paljon suurempi kuin tarvitsemasi suolamäärä. Suositusten mukaan aikuisten tulisi saada suolaa korkeintaan viisi ja lasten enintään kolme grammaa päivässä. Silti suomalaiset miehet kuluttavat suolaa keskimäärin lähes kymmenen grammaa ja naiset seitsemän grammaa päivässä.

Erikoissuolat ovat myös haitallisia

Olet ehkä kuullut, että Himalajan kristallisuola, ruususuola tai merisuola olisi tavallista suolaa terveellisempää. Todellisuudessa näissä erikois­suoloissa on yhtä paljon haitallista natriumia kuin tavallisessakin suolas­sa. Imeytymisessäkään ei ole eroa tavalliseen suolaan verrattuna. 

Elimistö ei tunnista, mistä natrium on peräisin tai vaikuta eri tavalla oli se sitten ”prosessoitua” tai ei. Myöskään erikoissuolojen yhteydessä mainitut muut kivennäis- ja hivenaineet ovat niin vähäisiä, että niillä ei ole tervey­dellistä merkitystä.

Ainoita vähemmän natriumia sisältäviä suolavalmisteita ovat mi­neraalisuolat, joissa natriumkloridia on korvattu kalium- ja/tai magne­siumkloridilla. Mineraalisuolojakaan ei kannata käyttää liikaa. Tärkeintä on vähentää suolan käyt­töä.

Motivoi itseäsi suolan vähentämiseen kurkkaamalla suolavideo

5 vinkkiä suolan vähentämiseen

  1. Mausta yrteillä ja muilla mausteilla. Totuta itsesi vähempään suolaan. Yllätyt, miten nopeasti makuaistisi tottuu.
  2. Valitse Sydänmerkki-tuote. Se on tuoteryhmänsä vähäsuolaisimpia.
  3. Kurkkaa leipäpussin, leivän ja juuston pakkausselostetta. Valitse arkeesi se vähäsuolaisempi vaihtoehto. Jos oikein innostut, aloita tutkimusmatka myös muiden elintarvikkeiden tietoihin.
  4. Säästä sipsit, suolasillit, oliivit ja ho­mejuustot herkkuhetkiin.
  5. Pyydä ravintolassa annos vähäsuolaisena.

Suojele aivoja suolalta

IhanaElo®-hyvinvointivalmennukset vahvistavat tutkitusti aivojen hyvinvointia. Omilla hyvinvointia tukevilla valinnoilla sinulla on mahdollisuus saavuttaa useita terveempiä elinvuosia. Aivojen hyvinvointia voi tukea syömällä, liikkumalla, huolehtimalla palautumisesta ja vaalimalla itselle tärkeitä asioita, joilla on merkitystä myös muille.

Tiedät varmasti monta asiaa, jotka olisi hyvä toteuttaa arjessasi. Joskus ne ensimmäiset askeleet tai se sinnikkäästi alkuinnostuksen jälkeen jatkaminen vain ovat yksin haastavia. Muistathan, että IhanaElo®-tiimin unelma on, että sinäkin voisit paremmin. Poimi itsellesi mukaan rinnalla kulkija, jotta tällä kertaa onnistut varmasti. Laita viestiä valitsemallesi IhanaElo®-hyvinvointiohjaajalle heti tänään!

Aivosi, sydämesi – mielesi ja kehosi ovat tämän huolenpidon arvoisia. Suojele aivoja suolalta. Valitse yksi vinkeistä ja lähde kokeilemaan sitä heti tänään.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *