Rajoittaako itsekritiikki elämääsi?

IhanaElo Rajoittaako itsekritiikki elamaasi

Itsekritiikkiä on verrattu osuvasti neuvonantajaan, joka vakuuttaa tietävänsä parhaiten. Ovatkohan itsekritiikin neuvot kuitenkaan johtaneet niin hyviin tuloksiin, että sitä kannattaa jatkossakin kuunnella tai ainakaan palkita neuvoista? Itsekritiikin väitteet ovat useimmiten hyvin mustavalkoisia, joten muista suhtautua niihin kriittisesti ja ota etäisyyttä parhaasi mukaan.

Itsekritiikki puolustaa arvojasi

IhanaElo_rajoittaako_itsekritiikke_elamaasiOmalla itsekritiikilläni on selvästi arvoihini liittyvä tarkoitus. Yksi vahvoista arvoistani on sinnikkyys. Näen sen toki myös valtavana vahvuutena, mutta välillä homma menee täysin överiksi. Itsekritiikkini piiskaa minua vaatimaan itseltäni aina enemmän ja enemmän. Ei ole syytä levähtää ennen kuin kaikki on varmasti valmista. Itsekritiikkini muistuttaa minua olemaan kunnianhimoinen ja tavoitteellinen. Sehän vain yrittää kertoa minulle, että välitän tavoitteistani. Samaan aikaan itsekritiikkini varmistaa, että pidän standardit korkealla. Jos en täytä niitä, ei minun kuulu olla onnellinen.

Kun itsekritiikin pyörremyrsky meinaa imaista minut mukanaan, olen opetellut ottamaan askeleen taaksepäin ja katselemaan sitä etäämmältä. Keskityn hetken tasapainottavaan hengitykseen ja kaivan esiin jämäkän puolustuspuheeni:

Hyväksyn sinun näkökulmasi ja hyvän tarkoituksesi, mutta kyky sietää epätäydellisyyttä on järkevyyden merkki. Teen jo erinomaista työtä ja sen varmistaakseni minun tulee jatkossakin miettiä tarkasti, mikä on riittävää ja mitä voi jättää tekemättä. Lisäksi haluan omalla esimerkilläni osoittaa inhimillisyyttä ja välittämistä. Liika kurinalaisuus ja väsyminen näkyvät myös ympäristööni. En myöskään enää tee toisten puolesta, koska haluan antaa heillekin mahdollisuuden oppia.

Rajoittaako itsekritiikki elämääsi?

Itsekritiikki keskittyy aina koettuun ongelmaan tai virheeseen sivuuttaen kaiken sen, mikä onnistuu, menee hyvin tai kertoo siitä, että toimit arvojesi mukaisesti.

  • Haasta itsekritiikkisi huomaamaan myös ne asiat, jotka menevät hyvin. Perustele ratkaisusi kirjoittamalla ne vaikka ylös paperille.
  • Kiitollisuuspäiväkirja yöpöydällä tukee positiivisuuden löytämistä elämään. Voihan itsekritiikillä olla väitteissään myös totuuden siemen. Sen kanssa voi hyvin olla samaakin mieltä antamatta sille liikaa sananvaltaa.
  • Luo oma puolustuspuheesi ja/tai -hahmosi, jonka apuun voit palata uudelleen ja uudelleen. Kirjoitathan sen ylös paperille tai kännykän muistiinpanoihin – kirjoittamisen vaikuttavuus on aivan toista kuin ajatusten pyörittely mielessä. Mielikuvaharjoitteiden avulla saat varmuutta uusille näkökulmillesi ja annat tilaa uudelle tavalle suhtautua tilanteisiin, joissa itsekritiikkisi vie sinua myrskykeskukseen.

Rajoittaako itsekritiikki elamaasiUskon, että vaativuuteni itseäni kohtaan vielä helpottaa. Olen nyt laatinut ensimmäisen jämäkän puoluspuheeni ja sitoutunut lukemaan puhetta itselleni näiden näkökulmien vahvistamiseksi. En ehkä koskaa pääse täysin irti itsekritiikistäni, mutta olen päättänyt löytää myös tältä osin terveen suhteen itseeni. Lähdetkö mukaan kokeiluun? Annatko itsekritiikillesi edelleen vallan päättää, mitkä sinulle tärkeistä ja merkityksellisistä asioista voi toteuttaa vai kuunteletko itsekritiikkiä lempeän jämäkästi ja päätät ihan itse, miltä sinun elämäsi tuntuu ja näyttää?

Itsemyötätunto ja itsekritiikki kulkevat rintarinnan elämässämme. Olethan lukenut blogini Onko motivaatiosi pattitilanteessa? ja Olethan myötätuntoinen itsellesi. Näitä aiheita tukevat myös monet muut Hyvinvoiva mieli -kategorian alla kirjoittamani kirjoitukset. Tästä linkistä löydät testin, jonka avulla voit testata itsemyötätuntosi tilaa. Herättele itseäsi pohtimaan, miten voisit askeltaa lempeän myötätuntoisesti, mutta jämäkästi kohti myötätuntoisempaa ja vähemmän kriittistä ikiomaa elämääsi.

IhanaElo-hyvinvointivalmennuksissa ja hyvinvointiohjaajan koulutuksessa käsitellään itsemyötätuntoa ja itsekritiikkiä osana elämänhallinnan kokonaisuutta. Uskon, että näiden asioiden äärelle on hyvä pysähtyä itsensä, mutta myös toisen ihmisen kanssa. Muistathan, että IhanaElo-ohjaajat ovat maailman parhaita rinnallakulkijoita. Ihminen on upea kokonaisuus ja hyvinvointi mieletön tutkimusmatka.

Tilaathan IhanaElo-uutiskirjeen, jotta varmistat kuulevasi viimeisimmät hyvinvointivinkit jatkossakin. Tilauksen voit tehdä kommentoimalla blogin ajatuksia ja klikkaamalla itsesi uutiskirjeen sähköpostilistalle tai täyttämällä tilauksen esim. IhanaElo-hyvinvointivalmennuksista kertovan sivun alareunasta.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *