Pysähdy ja päästä irti — luonto ei hoputa

Pysahdy ja paasta irti

Kirjoittajana Sanna Siikarla, IhanaElo-ohjaaja, joka toimii IhanaElo-ohjaajaksi opiskelevien henkilökohtaisen hyvinvointimatkan rinnallakulkijana.

Haluatko oppia rentoutumaan, rauhoittumaan ja voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin? Luonto tarjoaa loppumatonta inspiraatiota, voimaa ja hyvinvointia kaikille elämän alueille. Haluan muistuttaa, mikä valtava aarreaitta ja elämysten lähde luontomme on. Luonto hoitaa, on täynnä ihmeitä ja jokainen retki voi olla pieni seikkailu. Pysähdy ja päästä irti — luonto ei hoputa.

Luonto koetaan kaikilla aisteilla, mieli rauhoittuu ja kiukun tilalle vaihtuu ilo, niin lapsille kuin aikuisillekin. Luonnon äärellä voi tavoittaa aidon innostuksen ja riemun löytäessään syötäviä villivihanneksia tai ihastellessaan ainutlaatuisen ja puhtaan luontomme antimia. Tarvitsemme luontoa tasapainottamaan ja vastapainoksi arjen kiireisiin. Vihreyden keskellä voi ammentaa hyvää energiaa ja kiittää olemassa olevista arvokkaista asioista, jotka lisäävät elämän merkityksellisyyttä.

Pysähdy ja päästä irti – luonto ei hoputa

Luonnon äärellä on mahdollisuus pysähtyä ja päästää irti. Ilman kiirettä tai etukäteen asetettuja suunnitelmia on mahdollisuus rauhoittua ja kuunnella omaa viisautta.

Arjen keskellä kaikki epäonnistuvat joskus tai eivät saavuta itse tai toisten asettamia tavoitteita. On hyvä muistaa lempeä itsemyötätuntoinen hyväksyntä omaa keskeneräisyyttä kohtaan. Emme voi suoriutua täydellisesti kaikesta mitä teemme ja se on ihan ok! Se on inhimillistä ja kuuluu kaikkeen elämään ja työhön. Ole armollinen, lempeä ja myötätuntoinen itsellesi.

Kannustan keskittymään niihin asioihin, joita voi muuttaa ja päästämään irti sekä luopumaan kontrollista niiden asioiden suhteen, joihin ei voi vaikuttaa. Voimme antaa itsellemme mahdollisuuden olla rauhallisin mielin ja luottavaisia tietämättömyyden tilassa, koska vaikka emme juuri nyt tietäisi niin tulee vielä aika kun tiedämme.

Avaa aistisi maailmalle

Meillä kaikilla on oikeus olla onnellisia ja voida kokonaisvaltaisesti hyvin. Voimme kehittää itseämme ja jokainen pieni askel sekä luova prosessi tuo meitä lähemmäs omaa itseämme sekä itsemme oivaltamista. Löydämme uusia näkökulmia tuttuihin asioihin, kun rohkenemme ajatella asioita hieman eri kulmista.

Rikkomalla totuttuja mekanismeja ja rutiineja voimme altistaa itsemme uusille havainnoille, oivalluksille ja ideoille sekä aktivoida aistejamme. Elo voi olla ihanampaa, kun mieli ja aistit ovat auki maailmalle. Luonnossa maailmaa voi katsoa lapsen silmin sekä herättää oman luontosuhteen ja seikkailun ilon.

Pysahdy ja paasta irti
Pysähdy ja päästä irti – luonto ei hoputa

Harjoitus läsnäolon vahvistamiseksi

Luonnossa voit löytää sisäisen rauhan ja luonnonrauhan vastapainona kiireiseiselle arjelle. Luonnossa voit pysähtyä ja tunnustella sekä nauttia myönteisestä olemisen kokemuksesta. Mikä saa sinut läsnä olevaksi? Mitä tunnet kehossasi? Läsnäolon ja pysähtymisen taito voi kantaa ja kulkea mukanasi läpi elämän.

 1. Lähde kävelylle puistoon, metsään, rannalle tai luontopolulle.
 2. Rentoudu, havainnoi ympäristöä ja omaa mielialaa.
 3. Mieti, millainen on mielipaikkasi. Etsi sellainen lähistöltä ja pysähdy hetkeksi.
 4. Kuulostele, miltä sinusta tuntuu juuri nyt. Jos kehossasi on jännityksiä tai kireyksiä, havainnoi niitä ja päästä niistä irti.
 5. Keskity maisemaan ja lumoudu siitä. Ole rauhassa.
 6. Seiso tasapainoisesti, niin että tunnet maan jalkapohjiesi alla.
 7. Valitse katseellesi kiintopiste muutaman metrin päästä.
 8. Vie huomiosi hengitykseen kolmesta viiteen hengityskierroksen ajaksi.
 9. Hengitä nenän kautta sisään ja huulten raosta ulos.
 10. Seuraa hengityksen kulkua ja sen luontaista rytmiä.
 11. Hetken päätteeksi vedä raikasta ilmaa sisään ja huokaise keuhkot tyhjäksi uloshengityksellä.
 12. Olet valmis jatkamaan matkaa.

Voit tehdä saman harjoituksen kävelyn päätteeksi. Millaista eroa huomaat verrattuna kävelyn aloitushetkeen? Voit toistaa harjoituksen myös sisätiloissa palaamalla luontomuistoissa mielipaikkasi äärelle.

Täältä löydät lisää vinkkejä hyvän mielen metsäkävelyihin.

Jotta muistaisit lempeyden ja myötätunnon itseäsi kohtaan ihan joka päivä, saatat kaivata kuuntelijaa ja aitoa läsnäoloa. IhanaElo –hyvinvointiohjaajista voi löytyä juuri sinulle sopiva rinnallakulkija etsimääsi muutokseen tai tukemaan jollain elämäsi osa-alueella, mikä sinulle on tärkeää juuri nyt. Jos tunnet, että haluaisit kulkea rinnalla myös toisten matkalla, suosittelen lämpimästi IhanaElo –hyvinvointiohjaajan koulutusta.

? Sanna

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *