Psykologinen turvallisuus korostaa inhimillisyyttä

Psykologinen turvallisuus

Viimeiset vuodet ovat koetelleet turvallisuuden tunnettamme. Koronauutisten ensimmäisinä viikkoina haimme kaupasta säilykkeitä, seurasimme uutisia monta kertaa päivässä ja kannoimme valtavaa huolta läheisistämme. Kuukaudet ja vuodet koronan kanssa ovat olleet pitkiä ja monille meistä hyvin uuvuttavia.

Tuntuu käsittämättömältä, että nyt joudumme seuraamaan Venäjän sotilaallista hyökkäystä Ukrainaan. Oman arkemme ulkopuolelta tulevat tapahtuvat luovat jälleen pelkoa, vihaa ja epävarmuutta. Myötätuntomme piirissä on yhtäkkiä suuri määrä sodan kauheuksia kokevia lapsia, aikuisia ja vanhuksia.

Tarvitsemme tueksi arjen rutiinejamme, porukkaa johon kuulua. Tarvitsemme itsellemme psykologisesti turvallisen ympäristön, jossa uskallamme olla haavoittuvia ja tehdä virheitä. Oma työyhteisö voi olla kannatteleva voima. Työpaikan psykologinen turvallisuus korostaa inhimillisyyttä.

“Psykologinen turvallisuus on sitä, että ihminen voi olla oma itsensä ilman, että joutuu naurunalaiseksi. Hän voi ilmaista omia mielipiteitään eikä hänen tarvitse pelätä mitä tekee ja mitä ajattelee.”Minna Toivonen, Työterveyslaitos Duunitorin artikkelissa

Psykologinen turvallisuus on kannustamista

Psykologisesti turvallisessa ympäristössä kaikkia kannustetaan puhumaan ja yrittämään. Uskalletaan kertoa ajatuksista ja tunteista, antaa keskeneräiset ideat toisten ruodittavaksi. Se ei välttämättä ole helppoa.

Rohkaisen esihenkilöitä toimimaan esimerkkinä. Kun esihenkilö osoittaa olevansa haavoittuva ja tekevänsä virheitä, se auttaa muitakin olemaan ei-täydellisiä. Ketään ei tyrmätä. Palautteen antamista ja saamista harjoitellaan yhdessä. Pysytään asiassa. Ei arvostella ketään ihmisenä.

Ollaan avoimia ja kokeillaan rohkeasti uutta pelkäämättä epäonnistumista. Arvostetaan ja kunnioitetaan jokaisen ajatuksia ja tekemistä. Luotetaan, että jokaisella on vilpitön halu edistää yhteisesti tärkeitä asioita, kehittää ja kehittyä.

Psykologinen turvallisuus hyödyttää kaikkia

Google toteutti muutama vuosi sitten tutkimuksen, jonka mukaan psykologinen turvallisuus osoittautui parhaiden tiimien tärkeimmäksi menestystekijäksi:

  • Virheistä opitaan paremmin,
  • työntekijät ovat valmiimpia kokeilemaan ja uudistumaan,
  • ihmiset keksivät luovempia ratkaisuja ongelmiin ja uskaltavat ottaa enemmän riskejä,
  • uutta teknologiaa otetaan käyttöön rohkeammin ja ihmiset ovat ylipäätään tyytyväisempiä.

Psykologinen turvallisuus ja sen vaikutukset luovat edellytykset onnistumisille ja pidemmällä aikavälillä näkyvät selkeästi parempina tuloksina.

Kannusta puhumaan ja yrittämään
Kannusta puhumaan ja yrittämään

Psykologinen turvallisuus korostaa inhimillisyyttä

Psykologinen turvallisuus korostaa inhimillisyyttä. Yksi hyvä keino turvallisuuden lisäämiseksi voi olla omien puutteiden vilpitön tunnustaminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vähättelisit osaamistasi tai tavoittelisit tietoisesti toisten arvostavia sanoja. Annat enemmänkin muille mahdollisuuden auttaa tai kannustaa sinua eteenpäin, kokea itsensä tärkeäksi.

Inhimillinen, keskusteluun kannustava ja toiset huomioiva johtaja tai esihenkilö ei ole heikko johtaja. Hyvällä ja vahvalla johtajalla on selkeät päämäärät, joiden saavuttamiseksi hän haluaa ja uskaltaa kuulla ja huomioida muiden mielipiteitä.

Myös työelämän tutkijat ovat alkaneet viime vuosina korostaa tarvetta inhimillisempään työkulttuuriin. Puhutaan empatian tärkeydestä ja muistutetaan, että hyvinvoivat työntekijät ovat tuottavampia työntekijöitä. 

Työhyvinvointi on kokonaisuus, johon vaikuttavat työ ja sen mielekkyys sekä työntekijöiden terveys, turvallisuus ja hyvinvointi. Psykologisesti turvallisen työympäristön rakentamista tai hyvinvointia ei voi jättää vain johdon vastuulle, vaan se rakentuu työnantajan ja työntekijöiden yhteistyössä. Työnantajan tehtävä on kuitenkin luoda puitteet onnistumiselle ja reagoida saamaansa palautteeseen.

Luodaan yhdessä psykologisesti turvallinen ympäristö, jossa on tilaa inhimillisyydelle.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. IhanaElo®-valmennukset tukevat kokonaisvaltaista ja erityisesti aivojen hyvinvointia. Työyhteisövalmennuksissa ja -koulutuksissa käsittelemme psykologisia perustarpeita ja löydämme yhdessä keinoja psykologisen turvallisuuden vahvistamiseksi. Haluaisitko sparrailla aiheesta yhdessä? Jätäthän yhteystietosi, niin jutellaan pian lisää.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *