Parisuhdesopimuksella rakkautta ja ihanaa eloa

Istun autossa matkalla häihin Ilmajoelle. Meillä on ollut viimeisten viikkojen aikana ihana mahdollisuus seurata kummilastemme siirtymistä elämässä uuteen vaiheeseen. Nuorten rakkaus toisiaan kohtaa huokuu ja säteilee – saa onnenkyyneleet nousemaan useamman juhlijan silmäkulmaan. Tänään onneksi muistin pakata käsilaukkuun nessuja ja voin nauttia päivästä koko tunteiden kirjollani.

Häät ovat aivan ihania juhlia – täynnä myös morsiusparia ympäröivää rakkautta. Vanhemmat, sisarukset, sukulaiset ja ystävät ovat kaikki onnellisia hääparin rinnalla. Onnellisuus ja rakkaus säteilee ja sinkoilee läpi juhlien. Minusta ainakin tuntuu, että rakastun häissä aina uudelleen ja uudelleen omaan puolisooni. Pysähdyn sen äärelle, miten ainutlaatuinen meidän parisuhteemme on. Se on minun, hänen ja meidän elämämme yksi tärkeimmistä asioista. Kikatan vapautuneena ja hiki päässä hänen käsivarsillaan tanssin pyörteissä, vaikkei millään enää meinaisi jaksaa ja juhlakengät painavat varpaita lyttyyn. Katseihimme tulee huomaamatta syvyyttä, lämpöä ja vain meidän kahden välistä pilkettä, joka saa ympärillä olevatkin hymyilemään höpsöydellemme.

Valmennusosaamiseni syventämiseksi olen LCF Life Coach -koulutuksessa Koulutus on ainutlaatuinen matka omaan itseen ja valmentamisen moninaisuuteen. Viime viikolla olimme sopivasti parisuhteen äärellä – jep, puolisoni on jo saanut siitä osansa. Yksi ihan huikea idis on avioliiton virallisen solmimisen rinnalla tehdä yhteinen parisuhdesopimus.Vai tiedätkö sinä, minkälaisia rakkaudenosoituksia puolisosi kaipaa? Mikä hänelle on kaikkein tärkeintä? Entä sinulle itsellesi?

Voisit ehkä ensin miettiä, mikä on sinun rakkaudenkielesi ja sitten uteliaasti kuunnellen antaa kumppanisi pohtia omaansa. Gary Chapman kuvaili vuonna 1995 viisi rakkauden kieltä, joiden hän uskoo olevan olemassa.:

 1. Fyysinen kosketus on yksi yksinkertaisimmista rakkauden kielistä, sillä se ei vaadi lainkaan sanoja. Tätä kieltä suosivat ihmiset nauttivat kosketuksista ja halauksista. He saavat lohtua käsivarsista ympärillään tai kädestä pitelystä.
 2. Myönteiset sanat: Tähän ryhmään kuuluu ihmisiä, jotka tarvitsevat helliä sanoja ja kohteliaisuuksia. He tulevat onnellisiksi kauniiden sanojen kuulemisesta ja saavat motivaatiota hyvin kirjoitetuista säkeistä. Jos yksi rakkauden kielistäsi on myönteiset sanat, tykkäät rohkaista ihmisiä puheellasi.
 3. Yhteinen aika: Ajan antaminen rakkaillemme on yksi tapa ilmaista tunteitamme heitä kohtaan. Tämä tarkoittaa laatuajan etsimistä kiireisestä aikataulustamme, täyden ja palkitsevan ajan löytämistä kalenterista ollaksemme toisen kanssa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Sillä mitä teette yhdessä, ei ole oikeastaan väliä. Se mikä merkitsee, on henkilö jonka kanssa vietät aikaa.
 4. Rakkauden lahjat: Jotkut ihmiset tykkäävät saada ja antaa lahjoja. Mutta sen ei tarvitse olla mikään materiaalinen tai hyvin kallis lahja. Se mikä on tärkeää, on itse ajatus ja tietysti se rakkaus, jolla lahja annetaan. Siinä on kyse tutustumisesta toiseen paremmin pienten, mutta merkityksellisten lahjojen kautta. Toisin sanoen, lahjat ovat keino ilmaista rakkautta toiselle ihmiselle, mutta ei koskaan väline jonkun asian saamiseksi.
 5. Palvelukset tarkoittavat asioita, joita henkilö tekee kertoakseen toiselle tunteistaan.Tästä on olemassa paljon erilaisia esimerkkejä: aterian valmistaminen rakkaudella, yhteisestä kodista huolehtiminen, pitäminen huolta toisesta tämän ollessa sairas. Nämä ovat yksinkertaisia tekoja, mutta ovat osoituksia rakkaudesta.

Minulle läheisyys on aina ollut todella tärkeää. Halipula on osa perussanavarastoani ja viljelen kyllä halauksia myös muille läheisilleni kuin puolisolleni. Viimeisten vuosien ja elämänmuutosten myllerryksessä huomaan kuitenkin sanojen merkityksen kasvaneen. Kaipaan rohkaisevia sanoja, aitoa kuuntelua ja kiinnostusta minulle tärkeisiin asioihin. Haluan kokea puolisoni arvostavan ajatuksiani ja valintojani ja tarvittaessa auttavan minua eteenpäin – ei niinkään teoin vaan nimenomaan sanoin. Minulle on myös itselle tärkeää sanoittaa kiitokseni, kunnioitukseni ja rakkauteni.Henkisen tuen merkitys parisuhteessa on kiilannut hienoisesti fyysisemmän rinnallakulkemisen ohitse.

Silti parisuhdesopimukseen onkin yllättävän vaikea löytää niitä konkreettisia toiveita puolisolle. Miten minä haluan hänen osoittavan rakkauttaan minulle? Samalla odotan toiveikkaana kuulevani hänen ajatuksensa. Nehän suorastaan helpottaisivat elämää. Miksi ihmeessä uhrautuisin taas tänäänkin kokkaamaan ja raahautumaan viimeisillä voimilla kauppaan, jos ei sillä oikeasti ole merkitystä meidän onnellemme – ihan huikeaa! Meidän parisuhdesopimus, tai rakkaussopimus niin kuin sitä haluan kutsua, on kuitenkin vain meidän kahden. Toivottavasti sinäkin haluat ja saat puolisosi mukaan tekemään teille yhteisen sopimuksen. Muistakaa vielä allekirjoittaa se. Olen varma, että se lisää rakkautta ja ihanaa eloa.

IhanaElo-hyvinvointivalmennuksissa ja IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuksessa ihminen kohdataan aina kokonaisena elämänsä kanssa. Suhde erityisesti itseen, mutta myös muihin lähelläsi oleviin ihmisiin, on huikean tärkeä osa elämää. Toivottavasti ympärilläsi on ihmisiä, jotka tuovat elämääsi energiaa ja hyvää oloa.

Rakkaudella, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

5 thoughts on “Parisuhdesopimuksella rakkautta ja ihanaa eloa

 1. Aivan ihanaa luettavaa. Sopimus olisi kyllä aiheellista tehdä. ❤

 2. Aivan ihanaa luettavaa. Sopimus olisi kyllä aiheellista tehdä. ❤

  1. Kiitos Katriina – kirjoitus on minullekin rakas ja tärkeä. Jo sopimuksesta juttelu saa olennaisten aiheiden äärelle ja voi olla täynnä yllätyksiä. Sitä niin helposti olettaa ja toimii päivästä toiseen totuttujen mallien mukaan.

 3. Kiitos Alisa!
  Tuli kyynel silmään kun luin tekstisi. Terveisin Maija

  1. Kiitos palautteestasi Maija. Sisältö on minulle hyvin henkilökohtainen ja tärkeä. Ihanaa, että jaoit tunteen kanssani. Halauksin, Alisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *