Palautumista – vaikka nauraen tai laulaen

Palautumista vaikka nauraen tai laulaen Aija Noronen

Mitä mieltä olet, voiko palautuminen olla yksi suoritus kalenterissa muiden joukossa tai opittavissa oleva taito?

Väkisin tekeminen ja palautuminen – hampaat irvessä – ei kuulosta toimivalta yhtälöltä. Mutta aikaa palautumiselle on hyvä varata, tarpeen vaatiessa ihan kalenteroimalla. Asetat itsesi elämäsi ykköspaikalle. Mikä on pienin juuri sinulle sopiva palauttava teko, jonka voit lisätä arkeesi, heti tänään?

Tiukan työpäivän jälkeen sohva kuiskailee houkuttelevasti, mutta makuulle romahtaminen koko illaksi ei taida olla hyvä ratkaisu. Tiukka treenikään ei ole parasta, jos voimat ovat aivan lopussa. Toisaalta jos takana on hidas ja tylsä päivä, voi joku vauhdikkaampi tekeminen olla palauttavaa.

Vaihtele rytmiä

Mitä jos pysähtyisitkin kuuntelemaan itseäsi ja sitä, mille itse asiassa on tarve. Autopilotilla etenemisen ja tekemisen sijaan jotakin sellaista, jota sinä tarvitset juuri nyt.

Ihminen on kokonaisuus: fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen. Ovatko ne päivissäsi sopivassa tasapainossa? Toimistotyöpäivän jälkeen liike voi tuoda hyvää vaihtelua. Jos työpäivässä on ollut paljon kontakteja, vetäydyt ehkä töiden jälkeen omaan rauhaasi.

Viimeisen reilun vuoden aikana moni siirtyi etätöihin. Jos vietit päivän pääosin yksin koneen äärellä, niin illalla onkin hyvä viettää aikaa läheisen ihmisen kanssa. Ehdota kaverille yhteistä iltakävelyä, juttelun kautta tulet kohdatuksi ja kehosi kiittää liikkeestä.

Vaihtelu ja erityisesti rytmin vaihtelu on hyväksi. Oletko esimerkiksi pysähtynyt tarkkailemaan hengitystäsi ja miten se vaikuttaa sykkeeseesi ja olotilaasi?

Muista hengittää

Vaikuta vagushermoosi

Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat pari, molempia tarvitaan. Sympaattinen hermosto saa sinut toimimaan ja sen aktivoitumiseen liittyy esimerkiksi kiihtynyt hengitys. Parasympaattinen hermosto puolestaan on kaverisi kun on aika rauhoittua ja sen aktivoituminen edistää myös ruuansulatusta. Erityisesti vagushermo, joka kiertää merkittävien elinten kautta, on tärkeässä asemassa palautumisessa.

Miten aktivoida vagushermo? Hengittämällä. Rauhallinen, syvä hengitys, jolla saat pallean liikkumaan. Keuhkojen ja rintakehän liikkeen lisäksi, anna mahan nousta ja pullistua! Pallean liike aktivoi myös vagushermon. Keskity erityisesti uloshengitykseen, anna sen jatkua rauhallisesti ja olla hieman sisäänhengitystä pidempi.

Palautumista – vaikka nauraen tai laulaen

Nauraminenkin tekee hyvää, sekä mielelle että keholle. Kosketus, on se sitten läheisen ihmisen halaus tai viikon loppuun varattu hieronta, rentouttaa ja erittää oksitosiinia, jälleen hyvää vagushermolle.

Ja se otsikossa mainittu laulaminen? Ainakin minulle rentouttavaa ja palauttavaa. Laulutunti on kalenterissa varattu aika minulle itselle. Se on mieluisaa puuhaa ja tunnin aikana jäävät muut ajatukset ja työhuolet syrjään. Laulaminen on myös fyysistä, keholähtöistä – kun ääni kulkee hyvin, niin palleakin on liikkeessä.

Voi hyvin, Aija

Blogin kirjoittaja Aija Noronen on KTM, Certified Business Coach ja IhanaElo-matkailija, jota kiehtoo ennen kaikkea palautumisen teema ja sen käytännöt.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *