Ota voimavarat ja vahvuudet käyttöön

Ota voimavarat ja vahvuudet kayttoon

Pari päivää sitten törmäsin jälleen kerran artikkeliin laihduttamisesta. Tässä artikkelissa käsiteltiin poikkeuksellisen paljon itsekuria ja sen syyttelyä. Olen toki kuullut nuo sanat monta kertaa valmennettaviltani – onnistuisin kyllä, mutta minulla ei ole riittävästi itsekuria. Ei laihduttaminen ja ennen kaikkea kestävä painonhallinta olekaan kiinni itsekurista. Itsensä jatkuva piiskaaminen ja tiukkojen sääntöjen asettaminen eivät ole kestäviä ratkaisuja, joiden kanssa jaksaisit tai ainakaan haluaisit elää viikosta, kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen. Ota voimavarat ja vahvuudet käyttöön.

Mikä sinua motivoi muutokseen?

Haluatko aidosti muutosta elämääsi? Pohdi, mikä sinua muutokseen motivoi. Riittääkö se, että haluat mahtua lempihousuihisi vai oletko herännyt ajattelemaan riskiäsi sairastua tyypin 2 diabetekseen? Toisiko kestävä painonhallinta mukanaan juuri sinun kaipaamaasi positiivista energiaa, jotta jaksaisit nauttia lempiharrastuksestasi tanssista tai puutarhanhoidosta vielä enemmän? Pysähdy motivaatiosi ja sitoutumisesi äärelle? Kysy itseltäsi vielä kerran, onko tämä todella se asia, jota haluat elämässäsi? Miten sitoutunut olet tähän asettamaasi tavoitteeseen?

Selkeän ikioman tavoitteesi asettaminen ja siihen sitoutuminen ovat jo huikea askel kohti muutosta. Seuraavaksi tarvitset toimintasuunnitelman. Mistä aloitat tänään? Mitä teet seuraavaksi? Mistä tiedät, onko tavoitteesi saavutettu? Tarvitsetko kenties apua matkalle?

Ota voimavarat ja vahvuudet käyttöön

Nappaa toimintasuunnitelman rakentamisen ja toteuttamisen tueksi käyttöösi omat voimavarasi ja vahvuutesi. Mielen voimavarat ovat meille jokaiselle yksilöllisiä ja hyvin erilaisia. Aloita vaikka muistoista. Pohdi, kuinka olet pärjännyt vaikeissa tilanteissa ennen ja tullut toimeen epämiellyttävien tunteittesi kanssa. Ehkä olet kokenut riittämättömyyttä, joka on laantunut pois, tai syyllisyyttä, joka on haihtunut ilmaan anteeksipyynnön jälkeen. Palauta näitä hetkiä mieleesi, jotta muistat, että voit pärjätä näinä hetkinä jatkossakin.

Ota voimavarat ja vahvuudet kayttoon 2
Mistä elementeistä punoutuvat sinun voimavarasi?

Toinen voimavara ovat kaikki ne asiat, jotka olet elämäsi aikana tehnyt tai saanut aikaiseksi. Nosta mieleesi näitä asioita, joiden ratkaisu on edellyttänyt ongelmanratkaisukykyä. Oletko esimerkiksi valmistunut koulusta, solminut ystävyyssuhteita tai ratkaissut haastavan tilanteen työpaikalla? Nämä ovat esimerkkejä vaativista saavutuksista, jotka kertovat sinulla olevista voimavaroista ja resursseista.

Kolmas tärkeä voimavara liittyy kykyyn oppia uutta. Muistele vuosien varrella oppimiasi asioita tilanteissa, joissa koet, ettet pysty johonkin. Neljäntenä voimavarana haluan vielä nostaa esiin ihmissuhteet ympärilläsi. Vaikeina hetkinä koemme usein olevamme yksin  vaikean asian tai vaikeiden tunteiden kanssa. Silloin on hyvä muistuttaa itseään, että asia voisi olla hyvä jakaa jonkun kanssa. Voisiko puolisosi, vanhempasi tai ystäväsi tukea sinua?

Onko näistä voimavaroista joku sinulle erityisen tärkeä? Voisitko elämänmuutoksessasi tukeutua erityisesti sen voimavaran käyttöön:

  1. Vaikeista tilanteista ja epämiellyttävistä tunteista selviytyminen
  2. Ongelmanratkaisukyky ja aikaiseksi saaminen
  3. Uuden oppiminen
  4. Ihmissuhteet ympärilläsi

Voimavarat ja vahvuutesi ovat tärkeä osa IhanaElo-hyvinvointivalmennuksia. Haluamme auttaa sinua nostamaan voimavarasi vahvuuksiksi, joiden avulla elämänmuutoksistasi tulee pysyviä ja elostasi askel kerrallaan ihanampaa. IhanaElo-hyvinvointiohjaajista koulutetaan maailman parhaita tsemppareita ja rinnallakulkijoita, koska uskomme ihmissuhteiden ja ihmisten aidon kohtaamisen olevan yksi tärkeimmistä tukipilareista muutoksen onnistumiseksi ja vaikeiden hetkien ylittämiseksi.

Rakastan positiivista psykologiaa – sen vahvuuksia, hyvinvointia ja onnellisuutta korostavia ajatuksia. Unohda heikkoutesi ja keskity vahvistamaan vahvuuksiasi ja niitä arvoja, joiden päälle elämäsi rakennat.

Jos kaipaat konkreettisempia vinkkejä ihanampaan eloon, seuraat toivottua Hehku ja hoikistu -blogisarjaa. Ensimmäinen osa Nauti syömisestä ja laihdu ilmestyi viime viikolla. Ensi viikolla herätämme keskustelua ruokariippuvuuksista ja hiilareista.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *