Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. WHO:n määritelmää onkin arvosteltu siksi, että tällaista tilaa ei kenenkään ole mahdollista saavuttaa. Mistä tiedät, oletko ihan terve?
Mitä terveys oikein tarkoittaa?
Wikipedian mukaan terveys voidaan määritellä negatiivisesti ruumiillisten ja henkisten sairauksien poissaolona tai positiivisesti hyvänä ruumiin ja hengen tilana, jota kuvaa parhaiten sana hyvinvointi. Terveys on kuitenkin laaja käsite, jonka määritelmää on vaikea esittää. Pilkotaan käsitettä hieman unohtamatta, että kehon ja mielen hyvinvointi kietoutuvat tiiviisti toisiinsa.
Fyysinen terveys tarkoittaa kehon hyvinvointia. Silloin keho toimii. Sydän jaksaa pumpata verta, keuhkot hengittää, eikä vilustumiset ja vatsataudit usein vaivaa.
Psyykkinen terveys tarkoittaa mielen hyvinvointia ja oman itsensä arvostamista. Tunteiden säätely ja erilaisten tunteiden nimeäminen ovat osa mielen terveyttä. Hyvä itsetunto tukee mielen hyvinvointia.
Sosiaalinen terveys tarkoittaa toimivia ja mielekkäitä ihmissuhteita. Sosiaaliset taidot eli kuunteleminen, keskusteleminen ja esimerkiksi omien rajojen säilyttäminen ovat tärkeitä taitoja sosiaalisen terveyden kannalta. Ketään ei ole tarkoitettu elämään yksin.
Terveyden yksiselitteinen määrittely on lopulta mahdotonta, koska siihen vaikuttaa moni asia ja jokainen kokee oman terveytensä omalla tavallaan. Vaikka yhdellä osa-alueella olisikin asiat heikommin, niin muiden osa-alueiden hyvinvointi voi tuoda kokemuksen pärjäämisestä ja toimintakyvystä.
Oletko ihan terve?
Jokainen ihminen määrittää terveytensä omalla tavallaan ja tämä määritelmä on lopulta se tärkein. Oma koettu terveys saattaa joskus poiketa paljonkin lääkärin arviosta ja muiden ihmisten käsityksestä. Voit tuntea itsesi terveeksi, vaikka sinulla olisi vaikeitakin vammoja tai sairauksia. Omaan arvioon on todettu vaikuttavan merkittävästi itselle asetetut tavoitteet ja elinympäristö, jossa elät.
Esimerkkejä terveyden suhteellisuudesta on helppo löytää. Vähäinen sormivamma ei suurestikaan vaikuta matematiikanopettajan elämään, mutta on katastrofi konserttiviulistille. Entä koetko sinä olevasi sairas, jos hampaassasi on reikä? Miten murtunut jalka vaikuttaa terveydentilaasi?
Arvioitaessa koettua terveyttä on tärkeään rooliin noussut riippumattomuus, kyky ja mahdollisuus itse päättää teoistaan ja toimistaan sekä itse huolehtia itsestään. Mitä paremmin ihminen on oman elämänsä kuljettajan paikalla, sen paremmaksi hän kokee terveytensä ja päinvastoin.
Voisiko terveyden määrittää enemmän toimintakyvyksi? Kyvyksi selviytyä arjen askareista, harrastuksista, koulusta ja työstä. Terveys on oleellinen asia jokaisessa elämänvaiheessa, vaikka nuorempana sitä ei ehkä niin paljon mietikään.
Entä mitä sitten on sairaus? Se määritellään usein poikkeavuudeksi normaalista. Yksi lääketieteen suurimmista haasteista on kuitenkin erottaa normaali ja epänormaali. Ihmiset ovat jokainen oma yksilönsä ja usein sairaus syntyy useamman asian summana. Onneksi tuntiessasi itsesi sairaaksi voit kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. He voivat puntaroida sinun kanssasi yhdessä tilannettasi ja auttaa eteenpäin.
Miten huolehdit terveydestäsi?
Miksi terveyttä pysähtyy miettimään vasta siinä vaiheessa, kun ei pystykään toimimaan niin kuin haluaisi eli sairastuu? Meistä jokainen kyllä tietää, että terveet elämäntavat tukevat hyvinvointia ja terveyttä. Miksi on niin kovin vaikeaa jaksaa välittää valinnoistaan?
Terveytesi tila tänään perustuu todellakin kaikkeen siihen, mitä ennen tätä on tapahtunut. Tämän päivän päätöksillä ja teoilla vaikutat tulevaan terveyteen. Mitä paremmin huolehdit omasta terveydestä ja hyvinvoinnistasi, sen pitemmälle myös lykkääntyy se hetki, jolloin et enää ole itse oman elämäsi kuski vaan toisten ihmisten kuljetettavana. Luithan jo blogini Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto? Ole huolellinen valinnoissasi. Kyseessä on sinun terveytesi ja hyvinvointisi.
Tietoa on siis valtavasti, mutta mistä löytää se itselle sopivin? Miten saada itsensä pysähtymään ja askeltamaan lujan lempeästi kohti terveempiä elämäntapoja arjen huiskeen keskellä? Tämän pohdinnan äärellä ovat syntyneet IhanaElo-hyvinvointivalmennukset ja IhanaElo-hyvinvointiohjaajien koulutus. Valmennusten ja koulutusten rakenne tukee hyvinvoinnin peruspilareiden rakentamista vahvalle pohjalle. Rinnallesi saat henkilökohtaisen IhanaElo-ohjaajan, joka kannustaa juuri sinua löytämään omaan elämääsi parhaiten sopivat toimintamallit.
Ravinnon, aktiivisuuden, unen ja palautumisen lisäksi pysähdymmme sinun vahvuuksiesi äärelle, harjoittelemme myötätuntoista suhtautumista elämään ja ammennamme hyvinvointia kulttuurista. Elämä ja hyvinvointi on mieletön tutkimusmatka – lähde mukaan!
Etkö ehtinyt osallistua IhanaElo-ohjaajakoulutuksen infowebinaariin? Katso koko webinaari nyt sinulle sopivana ajankohtana
Kaikki IhanaElo-ohjaajakoulutuksesta
Ihanaa eloa sinulle, Alisa
P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.
2 thoughts on “Oletko ihan terve?”
Oikein hyvä kirjoitus 🙂
Kiitos Tuija palautteestasi. Ihanaa eloa alkavaan syksyysi!