Nauti syömisestä ja laihdu

Nauti syomisesta ja laihdu

Kevättä pukkaa ja pitäisi alkaa virittäytyä bikini- tai vähintään shortsikuntoon. Työpaikan Maija on jo siirtynyt korvikepusseihin ja Timo juo lounaaksi vain kevytlimsaa. Puuttuuko sinulta itsekuri, jolla pystyisit samaan? Et todellakaan kestä iltapäiväkahvia ilman suklaakonvehtia ja rakastat hyvää ruokaa. Kestävän painonhallinnan kannalta on onneksi tutkittu totuus, että sankarilaihduttajan kärsimys on turhaa. Tästä alkaa kevään Hehku ja hoikistu -blogisarja – klikkaa itsesi Uutiskirjeen tilaajaksi, jotta saat varmasti kaikki sekä hyvinvointia että painonhallintaa tukevat vinkit itsellesi. Nauti syömisestä ja laihdu!

Ei ikinä enää laihdutuskuuria

Mitä jos suosittelisin lopettamaan laihdutuskuurit nyt samantien? Heitä itsekuri romukoppaan. Riisu sankarilaihduttajan viitta niiltä, jotka kärvistelevät korvikepussien ja väliin jätettyjen tai liian pienien aterioiden kanssa. Sitä viittaa et tarvitse. Se viitta on terveydellesi vaarallisempi kuin muutamat liikakilot. Lisäksi vain muutama prosentti laihduttajista onnistuu sisukkuudella laihtumaan pysyvästi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että käytännössä laihduttaminen lihottaa!

Edelleen ylipaino on riski terveydellesi. On kuitenkin paljon mukavampiakin tapoja pudottaa painoa kuin sisu ja kärvistely. Syöminen on ihanaa ja liikkuminen kivaa, kun toteuttaa niitä itselle mieleisellä tavalla. Haluatko lähteä rakentamaan itsellesi kestävästi terveempiä elämäntapoja – tarkoitan haluatko ihan tosissaan? Kysy vielä itseltäsi, miksi haluat tälle matkalle? Tämä on sinun juttusi ja sinun oma motivaatiosi ja sitoutumisesi on avain onnistumiseesi.

Onko sinulla malttia rauhalliseen, pienin askelin etenevään muutokseen? Muutos ei ehkä ole kovin suuri vielä tänä kesänä. Seuraavana kesänä elämäsi näyttääkin jo sitten ihan toisenlaiselta, mikäli siis haluat ja lähdet tälle matkalle etsimään sinulle sopivia ja hyvinvointiasi lisääviä mukavia juttuja. Voin antaa vinkkejä, mutta vain sinä voit toteuttaa oman elämäsi muutokset.

Nauti syomisesta ja laihdu
Lisää väriä elämään ja lautaselle

Miksi laihtuminen on niin vaikeaa?

Laihtumisenhan pitäisi parantaa mielialaa ja hyvinvointia, miksi tuntuu käyvän täysin päinvastoin? Jos laihdutusyritykset perustuvat rajoituksiin ja mauttomaan ruokaan, ei tunnelma millään pysy hyvänä. Tukeeko nälkäkänkkäsi tärkeitä ihmissuhteitasi? Nukutko hyvin vatsan kurniessa tai illan ähkyn jälkeen, kun ensin sinnittelit päivän syömättä? Jaksatko keskittyä tärkeisiin asioihin, kun verensokeri heilahtelee? Ja tämä kaikki on valitettavasti vielä kovin turhaa, koska näitä kikkoja ei jaksa kuljettaa mukana vuodesta toiseen. Paino nousee auttamatta takaisin lähtökuoppiin tai sen ylikin, kun palaat kuurin jälkeen entisiin tottumuksiisi.

Seuraavaksi siirrymme uskomustesi pariin. Tästä eteenpäin sinun tulisi uskoa, että nälkää ei vain voi voittaa. Sinun pitää lopettaa ruokamäärien tarkka vahtiminen, syömisen tietoinen vähentäminen ja jatkuva ruoan painovaikutusten pohtiminen. On syötävä ihan oikeata ruokaa, kun on nälkä. Älä huijaa nälkääsi käymällä tupakalla tai juomalla päivän seitsemättä kupillista kahvia. Vain tällä tapaa elimistösi alkaa uudelleen tunnistamaan, miltä nälkä ja kylläisyys todella tuntuvat. Opit tuntemuksiasi kuunnellen vähentämään ruoan määrää paremmin kuin ikinä sisukkuudella pystyisit tekemään. Relaa vähän, niin alat laihtua!

Nauti syömisestä ja laihdu

Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäiset kolme vinkkiä sinulle ovat:

  1. Älä stressaa syömisestä – nauti siitä!
  2. Älä mieti, paljonko saat syödä – syö olosi säännöllisesti hyväksi!
  3. Ota ensimmäinen askeleesi laadukkaampaan ruokailuun – väriä elämään eli lisää hedelmiä, marjoja, kasviksia ja juureksia jokaiselle ateriallesi!

Älä ole absolutisti ja kiellä itseltäsi asioita totaalisesti. Ne vain alkavat himottaa vielä enemmän ja olo on sietämätön. Säännöllinen syöminen vähentää ratkaisevasti hallitsemattoman syömisen ja kovan nälän riskiä. Muista huolehtia, että olet syönyt iltapäivän päätteeksi vähintään puolet päivän ruoista. Olisi ihan superhienoa, että syöt kunnon aamiaisen, lounaan ja päivällisen ihan jokaisena päivänä. Välipalojen tarve on yksilöllinen, mutta useimmille välipala iltapäivällä ja iltapala ennen nukkumaan menoa pitävät olon hyvänä ja takaavat vielä leppoisat yöunet.

Erilaisten vihannesten riittävä saanti vaikuttaa kestävään painonhallintaan valtavasti ja tukee terveyttäsi monipuolisesti. Aloita vaikka hedelmistä ja harjoittele vähitellen kasvisten erilaista valmistusta, jotta löydät itsellesi mieleisiä reseptejä ja tapoja. Tärkeintä on saada lautasellesi värien lisäksi makuja, joista nautit. Syöminen on ihanaa!

No – mikä fiilis? Lähdetkö mukaan? Uskotko, että voit todella onnistua? Malttia matkaan. Nämäkin askelet ovat valtavan isoja ja tukevat hyvinvointiasi huikean paljon. En malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä ja etsitään sinulle parhaiten sopiva kokonaisuus – Alisa 045 126 1100!

Uuden vuoden lupauksia pohtiville kirjoittelin blogin 5 vinkkiä kestävään painonhallintaan. Ehkä haluat kurkata sen odotellessasi seuraavaa Hehku ja hoikistu -blogia.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin julkaisemaa materiaalia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

7 thoughts on “Nauti syömisestä ja laihdu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *