Miksi mikään ei riitä?

Miksi mikaan ei riita

Oletko riittävän hyvä työssäsi? Kelpaatko puolisona? Osaatko kasvattaa lapsiasi ja oletko heille riittävästi läsnä? Syötkö oikein? Liikutko suositusten mukaan? Huolehditko palautumisesta ja unestasi? Mitähän muutkin sinusta oikein ajattelevat? Miksi mikään ei riitä?

Hyväksytkö itsesi sellaisena kuin olet?

Mistä tiedät, oletko riittävän hyvä työssäsi? Onko joku kyseenalaistanut osaamisesi? Kenelle et ole riittävän hyvä – asiakkaalle, pomolle, työkaverille? Miten hän sen perustelee? Vai onko hän sittenkin sinä? Pystytkö kertomaan itsellesi faktat, joihin perustat riittämättömyyden? Vai onko riittämättömyys sittenkin vain tunteesi? Aistitko sen kehossasi? Miten voimakkaasti ja millä tavalla se tuntuu?

Sain hetki sitten eteeni hyvän harjoituksen itseni hyväksymisestä. Blogini Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto? herätti paljon keskustelua. Kirjoitukseeni tarttui myös Mikael Fogelholm, elintarviketieteiden tohtori, ravitsemustieteen dosentti ja Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori. Suora lainaus hänen twiitistään kuului:

Ihan kiva blogi ja hyvää asiaa. Mutta lukijan olisi hyvä ymmärtää heti, kuka on kirjoittanut ja millä pohjalla/taustalla tämä kirjoitus on tehty.

Huomasin epävarmuuden tunteen rintakehälläni. Hengitykseni muuttui pinnallisemmaksi. Harmitti. Tiedostaen nämä tunteet hengittelin hetken. Tunnistin, mistä on kyse. Olinhan uran vaihtamisen äärellä pohtinut riittävyyttäni usein. Kävin pienellä kävelyllä miettimässä rauhassa vastaustani.

Kelasin päässäni läpi faktoja siitä, mitä kirjoitin ja mihin IhanaElo-koulutukset ja -valmennukset perustuvat. Vakuutin itselleni jälleen kerran, että teemme juuri oikeita asioita. Pohjalla ovat tutkittu tieto ja ihmisen aito kohtaaminen. Unelmamme on, että juuri sinä voisit paremmin – uskon, että koulutusten ja valmennusten kautta siihen on huikean hienot mahdollisuudet. Sain Mikaeliltakin tykkäyksen vastaukseeni:

IhanaElo kouluttaa hyvinvointiohjaajia ja esimiehiä hyvinvoinnin vahvistajiksi. Tiedon perustana kansalliset suosituksemme. Kohderyhmänä perusterveet suomalaiset, joita tsemppaamme terveisiin elämäntapoihin. Ohjaamme eteenpäin tarpeen mukaan.

Kiitin mielessäni tätä huippuhyvää harjoitusta – olin jälleen oppinut itsestäni.

Miksi mikään ei riitä vai riittääkö?

Hyväksytkö sinä itsesi sellaisena kuin olet? Oletko koskaan itsellesi riittävän hyvä? Vastaathan näihin kysymyksiin rehellisesti. Vastausten kirjoittaminen auttaa pysähtymään ja vahvistamaan ajatuksiasi – otathan kynän käteesi:

  1. Tunnetko itsesi joskus riittämättömäksi? Minkälaisissa tilanteissa se ilmenee? Ketä on paikalla?
  2. Miltä riittämättömyyden tunne tuntuu? Tunnetko sen kehossasi? Pysähdytkö sitä tunnustelemaan ja kuuntelemaan?
  3. Mitä riittämättömyyden tunne sinulle viestii? Mistä se sinua varoittaa?
  4. Saatko riittävästi palautetta tunteaksesi itsesi hyväksytyksi? Kenen palautetta sinä kaikkein eniten tarvitset?
  5. Kenen elämää sinä elät?

Mikä auttaisi sinua hyväksymään itsesi kaikissa hetkissä ja tilanteissa? Minua ovat auttaneet nämä asiat – ehkä haluat kokeilla:

  1. Hyväksyn itselleni tunteet, jotka viestittävät riittämättömyyttä.
  2. Pyydän tunteelta perusteluja, miksi en juuri nyt kelpaa sellaisena kuin olen. Kysyn vielä, onko joku muu näin asian ilmaissut vai onko tämä vain minun ajatukseni tai tunteeni.
  3. Toistan mielessäni, että kelpaan juuri sellaisena kuin olen. Olen suorastaan aivan upea tyyppi!
  4. Jatkuvan palautteen odottaminen tai vaatiminen muilta on kuormittavaa. Olen sen sijaan luonut itselleni tavan mennä valoisaan paikkaan, levittää kädet auki sivuille, sulkea silmät ja vastaanottaa kaikki valonsäteily juuri minulle itselleni. Hassua, helppoa ja valtavan voimaannuttavaa. Olen kaikkien niiden säteiden arvoinen! Saan paistatella parrasvaloissa juuri sellaisena kuin olen.
  5. Kun saan palautetta, otan sen vastaan sydän auki, tilanteeseen pysähtyen. Kirjoitan saamiani palautteita myös vihkoon. Lisään perään lyhyen kuvauksen palautteen minussa herättämistä tunteista ja ajatuksista.

Harjoitus itsesi hyväksymisen tueksi

Luothan itsellesi ikioman toimintasuunnitelmasi. Mikä sinua auttaa itsesi hyväksymiseksi? Jos kaipaat vielä näkökulmia ajatteluusi, voit halutessasi kokeilla tuoliharjoitusta.

  1. Aseta kaksi tuolia eteesi. Toinen tuoleista kuvaa nykytilannetta ja suhdettasi itsesi hyväksymiseen. Toisessa tuolissa on tilanne, jossa hyväksyt itsesi juuri tällaisena.
  2. Istu ensin nykyhetkeä kuvaavalle tuolille. Sulje silmäsi. Tunnustele, kuulostele, katsele ja ihmettele, miltä nykytila sinusta tuntuu.
  3. Siirry seuraavaksi tuolille, joka kuvaa tilannetta, jossa hyväksyt itsesi täydellisesti. Miltä siellä näyttää, kuulostaa ja tuntuu? Mikä on muuttunut?
  4. Mitä matkan varrella on tapahtunut? Huomaatko jonkin erityisen hetken tai ihmisen ehkä vaikuttaneen muutokseen? Miten voisit itse edistää haluamaasi muutosta?
  5. Kirjoita toimintasuunnitelmaasi muutama asia, joita lähdet toteuttamaan. Tarvitsetko muistamisen tueksi ensimmäisille viikoille kalenteriin hälytyksen, joka muistuttaa sinua? Voisiko sen heti näpytellä puhelimeen?
  6. Miten sitoutunut olet toimintasuunnitelmasi toteuttamiseen? Anna itsellesi numero 1 -10 välillä. Jos et vastannut 10, mikä saisi sinut sitoutumaan vielä enemmän?
  7. Muistuta itsellesi, että teet tämän itseäsi varten. Edistät omaa hyvinvointiasi!

Muista samalla, että aina ei tarvitse pärjätä yksin ja kaikessa ei tarvitse olla hyvä. Luithan viime viikon blogini Uskalla sanoa se ääneen. Meistä jokainen tarvitsee ympärilleen muita ihmisiä, heidän tukeaan ja palautettaan. Pidä hyvää huolta itsestäsi ja verkostostasi – usko samalla, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet!

Tule mukaan huipputiimiimme

Uskalla sanoa se ääneen, että sinun ja muiden hyvinvointi on huipputärkeää

IhanaElo-hyvinvointiohjaajien ja Esimiehistä hyvinvoinnin vahvistajia -koulutukset käsittelevät myös itsensä hyväksymistä osana kestävien, onnellisuutta ja hyvinvointia tuovien elämänmuutosten matkaa. Tule mukaan upeaan tiimiimme saamaan kannustusta omalle hyvinvointimatkallesi ja välineitä muidenkin tsemppaamiseen jatkossa.

Etkö ehtinyt osallistua IhanaElo-ohjaajakoulutuksen infowebinaariin? Katso koko webinaari nyt sinulle sopivana ajankohtana

Kaikki IhanaElo-ohjaajakoulutuksesta

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *