Metsässä höntsäily vei voiton

Metsässä höntsäily vei voiton

Syksyinen retkemme Hossaan lähestyi loppuaan. Säät olivat suosineet, sauna, pulahdus järveen, loistava ruoka, ihanat ihmiset ja pitkät yöunet palauttaneet arjen hulinasta. Viimeisen päivän osalta oli tehtävä päätös haluammeko mieluummin palata ajoissa kaupunkiin ja syödä rauhassa ravintolassa vai lähteä vielä kerran metsään kuivamuonat repussa. Metsässä höntsäily vei voiton.

Nautiskelimme pitkän aamiaisen, pakkasimme laukut ja siivosimme paikat kuntoon. Hossan sijaan päätimme kotimatkalla piipahtaa Syötteen kansallispuistossa. Soiperoinen on leppoisa retkikohde Taivalkoskella vajaan tunnin ajomatkan päässä Syötteeltä. Julma-Ölkyn jylhät kalliot vaihtuivat kirkasvetisten rantojen liplatukseen ja mäntykankaista korkeisiin harjuihin. 

Ahventen leikkiä ja kaakkurien lentoharjoituksia

Soiperoisen järveä kiertäessä luonto tarjoili meille ikimuistoisia hetkiä. Sillalta saattoi ihailla ahventen leikkiä vuosien varrella veteen uponneiden tukkien lomassa. Näkyvyys oli häkellyttävä.

Kaakkuriparvi teki järvellä omia lentoharjoituksiaan. Yksi ohjeisti ja kukin vuorollaan nousi lentoon järvenpintaa siivillä läpsyttäen. Kaakkurien syysmuutto alkaa usein syyskuun alkupuolella ja on lokakuussa aktiivisimmillaan. Hyvin olivat tämänkin lammen kaakkurit vielä aikataulussa. Suomessa pesivät kaakkurit talvehtivat alueella joka yltää Tanskan salmista Englannin kanaaliin. Liekö nämäkin olivat sinne suuntaamassa. 

Ei olisi näitä elämyksiä voinut tilata etukäteen. Luonto oli ne meille päättänyt tarjoilla ja meille jäi tehtäväksi ymmärtää pysähtyä hetkeksi esityksiä ihailemaan. Ruskakin alkoi viimeisenä yönä ja värjäsi maisemaa keltaiseksi ja punaiseksi. Hämmentyneen kiitollisena lämmitimme järven kirkasta vettä ja sekoittelimme lounaspussimme syötävään kuntoon.

Metsässä höntsäily vei voiton
Kirkkaat vedet ja rauhallinen luonto tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä

Metsässä höntsäily vei voiton

Suomen luonnon monipuotoisuus lumosi meidät Hossassa ja sai vaeltamaan lempeästi Värikallioille. Soiperoisissa koetut hetket saivat lopullisesti ihastumaan syksyiseen metsään ja kotimatkalla jo varasimme kalentereista ruskaretken Lappiin ensi syksylle.

Kansallispuistot ja reitit ensi syksyn vaellukselle ovat valitsematta, joten laitathan vinkkejä ja suosituksia alle kommentteihin. Kerron sitten, mitä me koimme niissä maisemissa askeltaessa. Toivottavasti metsässä höntsäily on myös sinun juttusi. Luonnon tervehdyttävä voima on kiistaton. Pysähdy ja päästä irti – luonto ei hoputa.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *