Luota intuitioon

Luota intuitioon

Onko sinusta intuition hyödyntäminen hörhöjen hommaa vai luotatko sen kertovan sinulle tärkeää lisätietoa päätöksesi tueksi? Tunnusteletko idean tai ratkaisuehdotuksen tuottamia tuntemuksia kehossasi? Saako jokin suunta karvat tai niskavillat nousemaan pystyyn? Tuottaako ajatus kylmiä väreitä tai kertooko perstuntuma, mitä tehdä seuraavaksi? Luota intuitioon.

Tietoisen mielen ja intuition ero

Asta Raami kuvaa Älykäs intuitio ja miten käytät sitä -kirjassaan tietoisen mielen ja intuition eroa seuraavasti: 

Tietoinen mieli voi poimia vain murto-osan aivoihimme ja kehoomme saapuvasta tiedosta. Se prosessoi tietoa peräkkäin ja tietyssä järjestyksessä. Intuitiivisesti ihminen pystyy sitä vastoin käsittelemään useita tietoja rinnakkain ja toisistaan riippumattomasti. 

Tietoisen mielen ja intuition eron hahmottamiseksi Asta Raami vertaa ihmismieltä tietokoneen prosessoriin. Tietoinen mieli voi käsitellä parhaimmillaan noin 40-50 bittiä sekunnissa, kun intuitiivinen mieli käsittelee samassa ajassa noin 11 miljoonaa bittiä. Ero on 300 000 -kertainen! Luku perustuu siihen, miten paljon aistimme pystyvät havaintoja tekemään.

Eihän tätä mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä. Intuitiossa ei siis ole kyse uskosta intuition voimaan. Ala vain rohkeasti havainnoida, tutkia ja testailla omaa intuitiotasi. Hyvään intuitioon liittyy tarkka huomiokyky ja kyky erottaa kaiken seasta merkitykselliset signaalit. Intuitiokykyä tulee siis harjoittaa, jotta et sekoita intuitiota satunnaisiin tunnepohjaisiin mielijohteisiin, päähänpistoihin, haluihin, vaistoihin tai mielikuvitukseen. Mielikuvitus muokkaa ja manipuloi, mielihaluja määrittää tunne. Vaistot puolestaan tarvitaan hengissä selviytymiseen. 

Luota intuitioon

Palaisin halusta kuulla vastauksesi. Minkälaisissa tilanteissa olet hyödyntänyt intuitiota? Onko ratkaisu osoittautunut lopulta parhaaksi ja jopa järkevimmäksi? Jaathan kokemuksia kommenteissa meille kaikille.

Luota intuitioon
Intuition hyödyntämistä voi harjoitella

Vaikeiden päätösten tai riitojen äärellä pitäisi jaksaa sietää muutosta ja epävarmuutta. Kärsivällisyys ei ole ainakaan minun suurimpia vahvuuksiani. Onneksi intuition hyödyntämistä voi harjoitella, kun tietoinen mieli ei enää tarjoile yhtään uutta faktaa tueksi.

Kehon tiedostaminen ja havainnointi on yksi hyvä tapa harjoitella. Se auttaa olemaan läsnä juuri tässä ja nyt. Se auttaa tyhjentämään päätä ja siellä kieppuvia ajatuksia. Tämä harjoitus on poimittu Asta Raamin kirjasta. Kehon kuuntelua tukevan harjoituksen löydät myös blogista Keho kertoo – kuuletko?

Helppo kysyminen intuitiolta

  1. Poimi itsellesi kysymys, johon haluat vastauksen. 
  2. Muotoile kysymys siten, että siihen voi vastata ainoastaan kyllä tai ei. Tee kysymyksestä täsmällinen ja tarkka, jotta vastauskin on selkeä.
  3. Hiljenny. Rauhoita keho ja mieli.
  4. Kysy itseltäsi kysymys, jonka valmistelit.
  5. Aseta toiselle kämmenelle vaihtoehto kyllä.
  6. Tunne vaihtoehto kämmenelläsi. Havainnoin kämmenen fyysisiä tuntemuksia. Kädestäsi saattaa myös ikään kuin nousta tunteita ja ajatuksia. Huomioi nekin.
  7. Aseta toiselle kämmenelle vaihtoehto ei. Havainnoi jälleen.
  8. Voit vielä verrata käsien tuntemuksia toisiinsa.
  9. Kiitä itseäsi tiedosta

Keräämäsi tieto voi toimia apunasi, mutta päätöksen ei tarvitse perustua keholliseen intuitioon. Intuitio voi silti auttaa eteenpäin valinnoissa ja toiminnassa. Intuitio toimii usein parhaiten juuri hetkessä – mikä on tässä tilanteessa parasta. 

Kun päättely ja intuitio osoittavat samaan suuntaan, on helppoa tehdä ratkaisuja. Ristiriitatilanteissa voi joskus olla parasta vaan toimia, jotta tilaisuus ei livahda kokonaan ohi. Toisinaan on hyvä pysähtyä, vetää henkeä ja vain olla. Useimmat kokevat, että intuition saa käyttöön parhaiten avautumalla mahdollisuudelle.

Kun joku vaan tuntuu oikealta, luota omaan intuitioosi. Ole rohkea ja hyödynnä kykyäsi, joka luo valtavat mahdollisuudet ottaa käyttöön tietoja ja havaintoja, joita tietoinen mieli ei tunnista. Haasta kuitenkin itsesi huomaamaan intuitiota sekoittavat tunteet, vaistot, halut ja mielikuvitus. Ole herkkä huomaamaan toiveajattelusi, taikausko, kuvitelmat ja päähäpistot.

Suosittelen Asta Raamin kirjaa Älykäs intuitio myös sinun lukulistallesi. Varaa kiireetöntä aikaa, tee harjoituksia ja astu laajemman ajattelun maailmaan. 

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

One thought on “Luota intuitioon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *