Löydät kulttuurista sisältöä elämään

Löydät kulttuurista sisältöä elämään

On joululaulujen aika! Yhteislaulamisen mahdollisuuksia on tänä vuonna vähemmän, mutta ainahan voi laulaa ja soittaa kotioloissa yksin, perheen tai ystäväpiirin kanssa. Tai käydä joulukonserteissa. Joululaulut virittävät iloisiin ja kaihoisiin tunnelmiin. Löydät kulttuurista sisältöä elämään.

Muistuu mieliin lapsuuden joulun ilot, tuoksut ja traditiot, myös siivoukset ja touhotukset. Joillekin joulu nostaa mieliin kipeitäkin muistoja. Lapsen joulun salaperäisyys on säilytettävissä. Kun joululaulu alkaa on aika pysähtyä, arki saa jäädä kauas.

Oma mielimusiikki auttaa aivojen virkeyttä

Musiikilla on todistetusti kyky säilyttää yhteys muistoihin ja tunteisiin. Neurologian tutkimustiedon mukaan meillä on kaksi muistijärjestelmää, asia- ja tapahtumamuisti sekä tiedostamattoman alueella taitomuisti. Sieltä kumpuaa musiikin hahmottaminen, kerran opitut taidot ja tuttuuden tunteet. Oma mielimusiikki auttaa aivojen virkeyttä.

Taiteen ja kulttuurin hyvinvoinnin sosiaalisista vaikutuksista tiedetään paljon tutkimuksen laajetessa. Tärkeää on löytää omalta tuntuva harrastus, piirtäminen, tanssiminen, kirjapiiri, kulttuuritilaisuuksissa käynnit ja luonnossa liikkuminen. Voit katsella ja kokea kauneutta ympärilläsi. Hyvä kirja tai teatteri liikuttaa ja vie sinut sisälle uusiin maailmoihin.

Löydät kulttuurista sisältöä elämään
Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa itseään!

Löydät kulttuurista sisältöä elämään

Osallistumalla ja menemällä mukaan taidetoimintaan kuulut myös yhteisöön, josta voi löytyä ystäviä, tukea ja ymmärtäjiä. Harrastaminen saa olla hauskaakin, jotta sosiaalisen yhteisön imu säilyy. Pääset hetkeksi pois työasioista tai arjen pyörittämisestä. Kulttuurin harrastusmahdollisuuksia löytyy aina, edullisestikin. Kansalais- ja aikuisopistot, taidealan yhdistykset, yksityiset taiteilijat jne. tarjoavat monipuolisia palvelujaan.

Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa itseään ja unelmaansa!

Rauhallista joulun aikaa sinulle, Hanna-Liisa Liikanen

Blogin kirjoittaja ja kuvien taiteilija Hanna-Liisa Liikanen on valtiotieteiden tohtori, jonka osaamista ja tutkimusaineistoa on hyödynnetty sekä IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuksen että IhanaElo-hyvinvointivalmennusten sisällössä.

P.s. Lue myös Hanna-Liisa Liikasen kirjoittama blogi Taiteesta hyvinvointia ja terveyttä

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *