Lisää nukkumalla työn tuottavuutta

Unen vaaliminen kannattaa. Aivoterveyden ja hyvinvoinnin lisäksi uni vaikuttaa tutkitusti tuottavuuteen. Uskon, että sinäkin haluat onnistua työssäsi mahdollisimman hyvin. Tiiminä jaksatte paremmin nukkuneina kuulla toisianne, etsiä yhteisiä ratkaisuja, keskittyä olennaiseen ja innovoida uutta. Bonuksena työnantajasi hyötyy panostuksista uneen myös taloudellisesti. Lisää nukkumalla työn tuottavuutta!

Neurologian professori, erikoislääkäri ja Kansallisen aivoterveysohjelman, Aivoliiton, johtava asiantuntija Kaisa Hartikainen kertoi Taloustaidon haastattelussa tuoreesta kansainvälistä tiedejulkaisusta liittyen uuteen unipääoma-käsitteeseen (sleep capital).

“On näyttöjä siitä, että työn tuottavuus paranee, kun ihmiset voivat hyvin. Myös aivojen tiedonkäsittelytoiminnot, kuten muisti, toimivat silloin tehokkaammin.”

Kaisa Hartikainen kuvaa usein aivojen tiedonkäsittelyn huipulla olevaa toiminnanohjausta aivojen kapellimestariksi. Toiminnonohjaus säätelee ajattelua, käyttäytymistä ja tunnetoimintoja. Se on hyvin herkkä kuormitukselle ja vähäiselle unelle.

Uni suojaa aivoja

Uni, lepo ja palautuminen ovat aivojen elinehto. Nukkuessasi aivoissa aherrataan. Yön aikana aivot peseytyvät, tankkaavat ja remontoivat itseään. Hereillä ollessasi olet kerännyt uutta tietoa, jota aivot yöllä järjestelevät ja siirtävät paikoilleen muistin säiliöihin. 

Tiedät, että uni suojaa aivojen terveyttä ja hyvinvointia. Uni suojaa sinua aivosairauksilta ja ylläpitää työsi ja elämäsi kannalta keskeisiä aivojen tiedonkäsittelytoimintoja. Unella on tärkeä merkitys myös tunnetoimintojen säätelijänä. Otathan tämän tiedon mukaan arjen valintoihisi. Mieti, miksi sinulle itsellesi on tärkeää vaalia untasi tänään ja tästä eteenpäin.

Keinoja unen laadun parantamiseen

Sanotaan, että laadukas uni koostuu unen eri vaiheista ja kaikkia vaiheita tulee olla riittävästi ja oikeanlaisella ajoituksella. Jos unen laatu on normaali, keskimääräinen unen tarve on 7–9 tuntia yössä. Toki olemme yksilöitä ja ikäkin vaikuttaa.

Hyvää unta tukevat unenhuoltosuositukset toimivat erinomaisina keinoina unen laadun parantamiseen:

  1. Huolehdi koko päivän säännöllisestä ja monipuolisesta syömisestä.
  2. Elä aktiivista elämää. Liiku mieleisellä tavalla, mutta rauhoitu ajoissa ennen nukkumaan menoa.
  3. Vaali säännöllistä unirytmiä. Harkitse kaksi kertaa ennen kuin aiheutat itsellesi viikonloppuna vapaaehtoisesti jet lagin. Rytmin muutos tuntuu viimeistään maanantaiaamuna.
  4. Tee nukkumisympäristö untasi tukevaksi: lämpötila, valot, äänet. Vuode on vain nukkumista ja rakastelua varten.
  5. Harjoittele rauhoittumaan jo päivän aikana ja luo itsellesi vauhdin hiljentämisen rutiineja iltaan.
  6. Käsittele huolet päivällä. Juttele tai kirjoita ajatuksiasi. Mieti tapoja, joilla pörinä päässäsi muuttuu levollisuudeksi tai ainakin helpottaa.
  7. Käytä nautintoaineita kohtuudella. Alkoholi ja kofeiini heikentävät unen laatua.

Opettele kuulostelemaan vireystilaasi ja löytämään sinulle sopivia keinoja vireystilan säätelyyn niin päivän aikana kuin illalla. Olet varmasti jo huomannut, miten myöhäinen työnteko, ruutuaika tai raskas liikunta nostaa vireyttä ja häiritsee untasi.

Lisää tuottavuutta vaalimalla untasi

Vaalitaan unta myös työpaikalla

Työpäivämme ovat usein hektisiä. Itse huomaan kierrokset erityisesti perjantai-iltana. Käsi hamuaa sohvalla kännykkää ja vielä kerran kurkkaan sähköpostin ja mietin jäikö jotain tärkeää tekemättä.

Jokaisella työpaikalla tulisi huolehtia aivoergonomiasta niin, etteivät aivot kuormitu liikaa. Jatkuva kiire, monitekeminen ja keskeytykset kuormittavat aivoja.

Tuunaa omaa työtäsi
  1. Malta huiskeen keskellä hetkeksi pysähtyä miettimään niitä asioita, jotka erityisesti turhauttavat tai vievät huomiotasi.
  2. Poimi yksi konkreettinen asia, jolla voit vähentää esimerkiksi informaatiokuormaasi tai keskeytyksiä. Vai auttaisiko sinua eniten pienten hengitystaukojen ripottelu päivääsi?
  3. Ota pieni muutoksesi käyttöön heti tänään.
Laatikaa yhteiset pelisäännöt

Aivoille on usein kuormittavaa tehdä päätöksiä. Siksi kannustan teitä myös tiiminä ja työyhteisönä laatimaan pelisääntöjä. Yhteiset rakenteet ja rutiinit tukevat jaksamista ja jättävät tilaa käyttää aivoja luovemmin muiden asioiden edistämiseen.

Toiset meistä ovat harjaantuneempia huomioimaan oman hyvinvoinnin ja pitämään kiinni omista rajoistaan. Toisille yhteisesti sovitut toimintamallit ja tsemppaaminen ovat avain onnistumiseen.

Keskustelunne pohjaksi voitte lukea blogin Aivoergonomian perusteet haltuun tai tilata maksuttoman sparrailuhetken juuri teille sopivan aivoterveyttä tukevan valmennuksen, työpajan tai luennon toteuttamiseksi.

Ihanaa eloa sinulle toivoen, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *