Liikunnan ilo ei löydy muiden resepteillä

Hyvinvointinavigaattori

Kun kirjamme Löydä liikunnan ilo – liiku omalla tyylilläsi julkaistiin, saimme mukavasti haastattelupyyntöjä median edustajilta. Haastatteluissa toivottiin poikkeuksetta suosituksia ja vinkkejä, miten eri liikkujatyylien kannattaa aloittaa liikunta, että välttyy jojoilulta tai siltä, että lopettaa parin viikon kuluttua kokonaan.

Ymmärrämme toimittajien kysymyksen, koska lukijat janoavat vinkkejä, ja lehti myy hyvin, jos siinä luvataan antaa ratkaisu lukijan motivaatiohaasteeseen. Lukija janoaa helppoa reseptiä, jota voi noudattaa ja joka ratkaisee motivaatio-ongelman kuin taikasauvan heilautuksella. Lukijalla on niin paljon muuta tekemistä ja ajateltavaa, että hän ei yksinkertaisesti ehdi pohtia ja arvailla, että miten kannattaisi liikkua ja mistä sen motivaation löytää. Kirjamme perustuu siihen, että kestävä motivaatio ja liikunnan ilo ei suurimmalle osalle löydy reseptin tai vinkin noudattamisesta. Uskoisin, että tämä on monelle kokemuksen kautta todeksi osoittautunut.

Me emme suostuneet antamaan toimittajille reseptejä tai vinkkejä, vaikka meillä niitä jonkun verran olisikin. Yleismaailmalliset liikuntareseptit antavat väärän kuvan siitä, mikä johtaa onnistumiseen. Vinkit ovat hyviä idean lähteitä. Vinkeistä on hyötyä, jos niitä kokeilee useita erilaisia ja sitten pysähtyy pohtimaan, mikä niissä toimi itselle ja mikä ei. Esimerkiksi kokeilee mittaamista, fiilistelyä, tarkkaa suunnittelua ja itsensä haastamista tai niiden yhdistelyä eri tavoin. Vinkkejä kannattaa noudattaa sillä mielellä, että valikoi niistä itselleen sopivat osiot ja luo niistä oman juttunsa. (Tosin käytännöllinen ja tarkka organisaattori -liikkujatyyppi ei mielellään kokeile ja sovella, koska se on hänen mielestään turhauttava yritys-erehdys rumba.)

Susanne Valkeakari ja Petteri Korkala julkaisivat kirjan Löydä liikunnan ilo – Liiku omalla tyylilläsi
Susanne Valkeakari ja Petteri Korkala julkaisivat kirjan Löydä liikunnan ilo – Liiku omalla tyylilläsi

Käytä alkuinnostuksen voimaa löytääksesi oma liikuntatyylisi

Alkuinnostuksessa reseptin – minkä tahansa reseptin – noudattaminen onnistuu, kun puhkuu innostuksen energian voimin päättäväisyyttä ja tahdonvoimaa. Reseptin noudattaminen ei kuitenkaan johda motivaation vahvistumiseen pitkällä tähtäimellä, paitsi jos sattumalta on onnistunut löytämään juuri omaa tyyliään tukevan. Koska motivaatio vahvistuu kullakin eri tavalla ja eri asioista, kunkin pitää ja kannattaa etsiä ja löytää se itse. Tai positiivisemmin sanottuna kukin saa lähteä mielenkiintoiselle tutkimusmatkalle omaan itseensä ja mikä motivoi.  Suosittelemmekin yrityselämästä tuttuja kokeiluja ja sprinttejä. Niiden avulla oppii, mikä toimii ja mikä ei ainakaan toimi. On hyvä arvostaa myös sen oppimista, mikä ei ainakaan toimi, eikä tulkita niitä kokemuksia epäonnistumisina.

Valmentaja kulkee rinnalla ja auttaa navigoimaan hyvinvoinnin polulla

Ihanteellista on, jos ei tarvitse lähteä liikkeelle tyhjältä pöydältä. Liikkujatyyppisi tunnistaminen auttaa sinua löytämään liikunnan ilon, joka kestää ja vahvistuu. Lue tai kuuntele kirjamme liikkujatyypeistä, niin pääset hyvään alkuun. Jos mahdollista, ota mukaan rinnalla kulkija ja tukija. Se lisää onnistumisen todennäköisyyttä selkeästi. IhanaElo®-hyvinvointiohjaaja ei anna reseptejä, vaan tukee omaa polkua liikunnan ilon löytämiseen. He hyödyntävät luomaamme hyvinvointinavigaattoria, jotta saat hyvän lähdön mielenkiintoiselle oppimispolulle – kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Hyvinvointinavigaattori luo edellytykset onnistumiselle

Hyvinvointinavigaattori kattaa liikkujatyylin lisäksi liikuntaan, ruokailuun ja palautumiseen liittyvän elämäntapojen kartoituksen. Onnistumisen todennäköisyys kasvaa huomattavasti, kun huomioimme muut hyvinvointiin vaikuttavat osa-alueet. Hyvinvointinavigaattori auttaa sinua nimensä mukaisesti navigoimaan hyvinvoinnin polulla – sinulle sopivalla tavalla.

Motivaatiota oman luontaisen tyylisi löytämiseen toivoen, Susanne Valkeakari

Blogin kirjoittaja Susanne Valkeakari (FM) on toiminut kouluttajana ja yritysvalmentajana sekä mm. ICT-yritysten liiketoimintakonsultoinnin yksiköissä vuodesta 1995. Työssään hän huomasi, kuinka tärkeää hyvinvointi ja sen kulmakivenä hyvä fyysinen hyvinvointi on osaamisen kehittämisen ja mielekkään vuorovaikutuksen osatekijänä. Valkeakari on työssään käyttänyt useita persoonallisuus- ja toimintatapakartoituksia yli 20 vuoden ajan. Hän on Henleyn Business Coach eikä opeta, vaan auttaa asiakkaita itse löytämään itselleen mielekkäät toimintatavat.

Mediassa liikkujatyypeistä

Anna 10.1.2022 Tunnistatko, mikä näistä neljästä liikkujatyypistä olet? Lue hyvinvointivalmentajien vinkit eri tyypeille: ”Unohda se, miten koet, että pitäisi liikkua”

Iltalehti 5.1.2022 On olemassa 4 liikkujatyyppiä – näin tunnistat omasi ja teet treenistä helpompaa

Kodin Kuvalehti: 1/2022

Kauppalehti Optio: 26.1.2022

Kauneus ja terveys: 25.1.2022

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *