Liikkuminen vaikuttaa heti

Liikkuminen vaikuttaa heti_vaeltaminen

Aivot rakastavat liikuntaa, mutta niin rakastaa myös kehosi ja mielesi. Pienelläkin fyysisen aktiivisuuden lisäämisellä on välittömät vaikutukset. Testaa ja kerää kaikki hyödyt itsellesi. Tämä tieto ei lisää tuskaa, vaan perustelee sinulle tärkeimmän elimesi eli aivojesi kannalta, miksi kannattaa aloittaa jo tänään. Liikkuminen vaikuttaa heti.

Välittömät vaikutukset aivoille ja hermostolle

Aivot laskevat jokaisen askeleen. Aktiivisuuden lisääminen helpottaa heti keskittymistä ja terävöittää tarkkaavaisuutta. Ihan mahtavaa, että tämä voimavaraa hyödynnetään aktiivisesti päiväkodeissa ja kouluissa. Mikset sinäkin hyödyntäisi sitä kävelypalavereiden, taukojumpan tai innostavan harrastuksen parissa? Koskaan ei ole liian myöhäistä. Varttuneempanakin voit liikkumalla vaikuttaa merkittävästi aivojesi hyvinvointiin.

Liikunta on keino nostaa vireystilaa, koska hermoimpulssit lisääntyvät ja tehostuvat välittäjäaineiden erityksen kasvaessa. Samalla elimistöä aktivoivan sympaattisen hermoston toiminta tehostuu, aivojen verenkierto vilkastuu ja otsalohko aktivoituu.

Liikkumisen jälkeen keho tuntuu rentoutuneelta, kun elimistöä rauhoittava parasympaattinen hermosto aktivoituu. Bonuksena nukahtaminenkin voi helpottua ja unen laatu parantua.

Säännöllinen liikunta lisää vaikuttavuutta

Jaksaa, jaksaa. Tarvitset ripauksen sinnikkyyttä, jotta löydät päiviisi omaan elämääsi sopivia rutiineja fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi. Ehkä kannattaa aloittaa kahdesta minuutista päivässä ja hioa rutiinien rakentamisen taitoa ennen kuin hyppää seuraavalle askelmalle.

Parin fyysisesti aktiivisemman viikon jälkeen huomaat varmasti mielialan kohonneen. Samalla stressi, lievät masennusoireet ja ahdistuskin voivat lievittyä. Uni on saattanut pidentyä ja laatukin parantua entisestään esim. unikatkojen vähentyessä. Positiivinen kehä on valmis. Levänneenä innostut liikkumaan myös seuraavana päivänä.

Muutamassa kuukaudessa vaikutukset näkyvät aivojen toiminnassa ja hyvinvoinnissa. Liikunta on tuottanut toistuvasti myönteisiä vaikutuksia hermostolle ja verisuonille. Säännöllinen liikunta laskee verenpainetta ja leposykettä, kun sydänlihaksen ja hengityslihasten toiminta parantuu ja keuhkojen ja verisuoniston toiminta tehostuu. Siten myös happi ja ravintoaineet matkaavat tehokkaammin aivoihin.

Liikunta vaikuttaa heti. Liiku niin kuin tykkäät.
Liikkuminen parantaa aivojen toimintaa.

Liikunnan edelleen jatkuessa toiminnalliset yhteydet aivorakenteiden välillä vahvistuvat. Seurauksena ajattelu- ja muistitoiminnot kohentuvat ja muistisairauksien riski pienenee. Edessäsi on mielekkäitä hetkiä ja vireitä vuosia.

Liiku niin kuin tykkäät

Sainhan sinut vakuutettua, että liikunta on merkityksellinen asia sinun aivoillesi, kehollesi ja mielellesi. Sinun hyvinvointisi ja terveytesi on niin arvokas asia, että pidäthän kiinni oikeudestasi vaalia sinulle mieleisiä liikkumisen hetkiä ihan joka päivä. Tänään se hetki on ehkä kahden minuutin tanssi lempikappaleen soidessa. Huomenna voi olla aikaa reippaalle kävelylle luonnossa. Ylihuomiselle mahtuu taukojumppa tai portaiden kipuaminen.

Rakenna sinun omat liikkumisen rutiinisi. Jokainen askel lasketaan! Ennen kuin siirryt seuraavan kiehtovan aiheen äärelle, tee lupaus itsellesi:

  • Kirjoita ylös oma liikkumisen lupauksesi. Ole hyvin konkreettinen.
  • Mieti, mikä voisi estää sinua onnistumasta. Miten voit jo nyt varautua tähän esteeseen?
  • Mikä varmistaa, että onnistut varmasti? Toimiiko sinulle kalenterimerkintä, ystävä, lappu ulko-ovessa tai omien arvojesi mukaisen syyn etsiminen?
  • Aloita lupauksesi toteuttaminen heti tänään!

Tämän kirjoituksen tausta-aineistona olen hyödyntänyt UKK-instituutin tekemää yhteenvetoa liikkumisen vaikutuksista. Jos kiinnostuit, tutustu aiheeseen tarkemmin. Perusteluja liikunnan tärkeydelle löytyy paljon lisää.

Ihanaa eloa sinulle toivoen, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *