Lempeä sisu on rohkeutta

Lempea sisu on rohkeutta

Onko sinusta helpompi olla itsellesi ankara kuin lempeä? Kulttuurinen taustamme on vahvasti sisua ja sinnikkyyttä arvostava, mutta useimmiten kylkiäisenä tulee mukaan jaksaa, jaksaa -malli. Mennään läpi vaikka harmaan kiven hammasta purren. Onko suurinta sisua sittenkin se, että muuttaa mieltään tai toteaa nykyisen polun olevan itselleen väärä? Lempeä sisu on rohkeutta.

Sisu on rohkeutta olla itselle rehellinen

Positiivisen psykologian tohtori Emilia Lahti on tutkinut väitöskirjassaan sisun käsitettä. Hän herättelee meitä ajattelemaan sisukkuutta laajemmin. Tarvitsemme usein sisukkuutta, mutta periksiantamattoman eteenpäin puskemisen sijaan rinnalle tarvitaan myös pehmeyttä ja herkkyyttä. Joskus eteenpäin päästäkseen täytyykin katsoa sisäänpäin ja tutkia omaa polkuaan.

Sisu on ytimellistä voimaa, mutta siinä on vaara sortua itsestäänselvyyksien toisteluun. – Emilia Lahti

Lempeä sisu on rohkeutta olla itselle rehellinen. Juuri pehmeys voi olla se voima, joka mahdollistaa lujuuden. Vaatii sisua kuunnella omaa unelmaa, uskoa omiin arvoihin ja itselle merkityksellisiin asioihin. Vaatii itsetuntemusta kuunnella kritiikkiä ja ottaa vastaan tietoa ympäriltä ja samaan aikaan kuunnella itseään. 

Emilia Lahti muistuttaa, että oman sisua voi jalostaa. Käännä välillä katseesi sisäänpäin ja tutki omaa polkuasi. Sinulla on sisua jo geeniperimänä, mutta lempeä sisu on todellista rohkeutta. Ole itsellesi rehellinen ja lähde kulkemaan omaan suuntaasi. 

Lempeä sisu on rohkeutta

Yksi omista vahvuuksistani on sinnikkyys. Kutsun sitä välillä vaaralliseksi voimaksi. Sillä tarkoitan erityisesti vaaraa itseäni kohtaan. Jääräpäinen sisukkuus vie voimat. Se saa tekemään turhia asioita ja toistamaan samaa kaavaa kuin niin monta kertaa aikaisemmin.

Rakastuin ensi silmäyksellä Emilia Lahden sanoihin lempeästä sisusta. Juuri sitähän olen yrittänyt harjoitella. Emilia Lahti muistuttaa, että omaa sisua voi jalostaa. Sitä kautta syntyy entistä enemmän voimaa ja löytyy käyttämätöntä energiaa. 

Antaudu kuulemaan
Sisu on rohkeutta olla itselle rehellinen

Uskon lempeän sisuni hyödyttävän itseni lisäksi läheisiäni ja kaikkia kohtaamiani ihmisiä. Vien lujasti eteenpäin omaa unelmaani siitä, että mahdollisimman moni meistä voisi paremmin. Koulutan jatkossakin tiimiimme upeita uusia IhanaElo-hyvinvointiohjaajia ja toivon meidän yhdessä voivan kannustaa yhä useampaa ikiomalla hyvinvointimatkallaan. Periksiantamattomalla puskemisella en usko löytäväni tiimimme oikeita jäseniä tai luoksemme motivoituneita valmennettavia.

Edistän omaa missiotani kertomalla tästä mahdollisuudesta askeltaa kohti ihanampaa eloa. Jos en kerro, miten kukaan voisi löytää mukaamme.  Annan oman innostukseni ja hyvän oloni säteillä ja huomaan kiitollisena saavani muiden säteistä voimaa yhä useammin. Tiimimme kasvaa, kohtaamiemme valmennettavien määrää kasvaa, hyvinvointi ja ihana elo kasvaa. Ehkä minun ja kaikkien matkaan lähteneiden salaisuus on juuri se lempeä sisu. 

Etsi oma lempeä sisusi ja aseta hyvinvointisi prioriteettilistasi kärkisijoille. Kerää voimia huolehtimalla itsestäsi, usko unelmiisi ja lähde kulkemaan omaan suuntaasi. Poimi sinnikkyyden kaveriksi mukaan herkkyyttä. Anna itsellesi lupa innostua.

Ihanaa eloa ja lempeää sisua sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

6 thoughts on “Lempeä sisu on rohkeutta

 1. Kiitos Ihana Alisa, kun houkuttelit minut tälle matkalle entistäkin ihanampaan eloon. ❤

  1. Kiitos ihana Sanna, kun olet mukana matkalla. Olet upea esimerkki lempeästä sisusta ja rohkeudesta kulkea omassa elämässäsi juuri siihen suuntaan, jonka koet tärkeäksi.

  1. Hei Kaija,
   Lisäsin sinut mukaan uutiskirjeen postituslistalle.
   Ihanaa eloa sinulle, Alisa

 2. Tärkeää asiaa häpeän kulttuurissa kasvaneelle – yrityksesssäni kasvaa ihmisenä ulos tuosta kansallisesta vitsauksestamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *