Kuka sinä olet?

Kuka sinä olet

Blogin kirjoittaja Ulla Heikkilä on FM, IhanaElo®-hyvinvointiohjaaja, BrainID®-mentor ja yrittäjä.

Puoli vuotta sitten minulta kysyttiin: Kuka sinä olet?  Kerroin sen mietityn ja hiotun hissipuheeni, jossa parilla lauseella tiivistin tärkeimmät saavutukseni ja mitä haluan. Se meni hyvin, olin tyytyväinen.

Vähän aikaa sitten koulutuksessa sain saman kysymyksen: Kuka sinä olet? Kirjoita ainakin kymmenen asiaa. Häh? Sainkin tutkia asiaa vähän laajemmin ja kirjoitin: HR-ammattilainen, yrittäjä, äiti, sisko, lähes aina positiivinen ja niin edelleen.

Sitten tuli jatkokysymys: Mikä kirjoittamistasi asioista on sinua suurempi?  Tutkin listaani ja toden totta kaikki asiat olivat tavallaan minun itseni kokoisia. Kun oli pakko valita, nostin kaksi asiaa: hyvinvoinnin edistäjä ja äiti. Ne tuntuivat vähän isommilta ja tärkeimmiltä kuin minä itse. Hyvinvoinnin edistäjänä ja äitinä toimintani vaikutukset ovat jotenkin laajemmat kuin omat pikku ympyräni.

Taisin päästä asian ytimeen. Illalla mieleeni nousi jatkokysymyksiä: kuka minä oikeasti olen, kuka haluan olla, mitkä ovat oikeasti vahvuuksiani, mitkä asiat ovat auttaneet minut vaikeuksien yli? Keskeisiä itsetuntemukseen liittyviä kysymyksiä.

Toivo, Optimismi, Sinnikkyys ja Itseluottamus

Kuka sinä olet -kysymys johdatti minut psykologinen pääoma -termin luo. Tiedemaailmassa aihetta on tutkittu ja testattu mittavasti. Kirjastossa näppeihini lopulta päätyi Rauhalan, Leppäsen & Heikkilän teos: Pääasia. Organisaation psykologinen pääoma (Talentum, 2013).  

Psykologinen pääoma on ihmisen henkisiä voimavaroja. Se tulee esille asenteena, jossa näkyvät vastuunottaminen, toimeliaisuus, oma-aloitteisuus ja yritteliäisyys. Psykologisen pääoman ulottuvuuksia ovat toivo, optimismi, sinnikkyys ja itseluottamus. 

Toivo lisää tahdonvoimaasi, vie sinua eteenpäin ja löydät vaihtoehtoja, kun eteesi tulee esteitä. Toivo on strategista ja varmistaa, että saavutat tavoitteesi.

Optimistiset ihmiset uskovat hyvään lopputulokseen vaikeuksista huolimatta ja sopeutuvat nopeasti. Optimismi on luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiisi.

Sinnikkyyteen kuuluu toipumiskyky vastoinkäymisistä ja toimintakyvyn ylläpito. Sinnikäs ihminen on päättäväinen ja sisukas. Hän jatkaa vaikka tilanne on hankala, kunhan päämäärä on vain merkityksellinen.

Itseluottamus on uskoa omiin kykyihin selviytyä haasteista. Tunnet omat vahvuutesi ja käytät niitä. Tutkimusten mukaan paras yksittäinen onnistumisten selittäjä on juuri itseluottamus.

Sinulla on valtavasti potentiaalia kehittää psykologista pääomaasi

Sinulla on valtavasti potentiaalia kehittää omaa psykologista pääomaasi. Itseluottamusta, toiveikkuutta, optimismia ja sinnikkyyttä voit kasvattaa askel kerrallaan tavallisilla arjen asioilla, esimerkiksi:   

  • lisää arkiliikuntaa ja tauota paikallaan oloa
  • hymyile
  • hae positiivisia ajatuksia tarkoituksella
  • ole ystävällinen toisille
  • vaali hyviä suhteita läheisiisi
  • auta toisia
  • pidä kiitollisuuspäiväkirjaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisen psykologinen pääoma heijastuu yksilön ja työyhteisöjen menestykseen, motivoituneisuuteen ja tyytyväisyyteen. Psykologista pääomaa kannattaa kasvattaa, sillä se lisää luovuutta, suorituskykyä, terveyttä, energiaa ja ihmissuhteiden laatua. Se myös vähentää ahdistusta, kyynisyyttä, stressiä ja jopa sairauspoissaoloja. 

IhanaElo-hyvinvointiohjaaja Ulla Heikkilä
Olen Ulla, optimistinen ja toiveikas hyvinvoinnin edistäjä.

Kuka sinä olet?

Kuka minä olen?  Nyt kirjoitan kuka minä olen -listalleni hyvinvoinnin edistäjä, sinnikäs, optimistinen, toiveikas, luotan itseeni, kaikki järjestyy jne. Näitä asioita haluan kehittää itsessäni, koska ne vievät minua, tiimiäni ja asiakkaitani eteenpäin. Taidan kirjoittaa uuden hissipuheen sen titteleistä ja saavutuksista kertovan rinnalle.

IhanaElo®-valmennuksissa voit pohtia omia vahvuuksiasi, hyvinvointiasi ja kasvattaa itsetuntemustasi.  Ota rohkeasti yhteyttä IhanaElo®-hyvinvointiohjaajaan. Meistä jokainen kaipaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Autamme pysähtymään ja etenemään pohdinnoissasi ja käytännön elämänmuutoksissasi juuri sinulle sopivin askelin.

Ihanaa eloa sinulle, Ulla

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *