Kiireeni on kadonnut

Kiireeni on kadonnut

Istun paikallisessa puualuksessa Indonesiassa matkalla Una Unan saarelta kohti Wakaita. Kyljessä lukee ARJUNA. Vauhdin puolesta aikamoinen höyryveturi. Kaivan repun taskusta korvatulpat ja asettaudun lattialle levitetylle kankaalle. Kapteenilla on laivan ainoa tuoli. Se on joskus ollut punainen. Kukkatyyny on asetettu pehmusteeksi. Me muut olemme etsineet oman kulmamme seinustoilta. Paikalliset mattoineen ja eväineen. Kiireeni on kadonnut.

Havahdun ajatukseen, ettei lopulta ole niin väliä viekö matka aikataulun mukaiset pari tuntia vai huhujen mukaiset neljä. Eihän ole kiire mihinkään. Seuraava laiva lähtee illalla. Hymyilen mummin vieressä istuvalle pienelle pojalle, joka on innoissaan laivaretkestä. Käärin jalkojeni suojaksi huivin, jotta osoittaisin kunnioitusta paikallisten uskonnollisuutta kohtaan. Katson ulos oviaukosta merelle. Minulla on hyvä olla juuri näin. Hengitys kulkee rauhallisesti, hartiat ovat rennosti omilla paikoillaan ja koko keho tuntuu levolliselta. Aina ei ole ollut näin.

Kiireeni on kadonnut
On hyvä olla juuri näin – kiireeni on kadonnut

Paikalliset asettautuvat yksi kerrallaan pitkälleen ja torkkuvat laivan edetessä vakaasti eteenpäin. Tulee elävästi mieleen hetket, kun lapset olivat pieniä ja nukkuivat autossa mökkimatkat. Kun ei ole kiire mihinkään, kun ei ole miljoonaa asiaa suoritettavana joka hetki, voi vain vaipua keräämään voimia ja antaa ajatusten leijua vapaina.

8 askelta kiireen kesyttämiseen

Tuntuuko sinusta, että kiireesi on vielä tiukasti kainalossasi ja potkii välillä pepulle? Lomalla olo helpottaa, mutta tässä kohtaa kevättalvea odottaa jo seuraavaa pitempää vapaata? Tuntuuko kiire palleassa tai kipristääkö se vatsanpohjalla? Tuleeko kiire mukaan sänkyyn illalla, kun pitäisi nukahtaa tai kömpii viereen viimeistään aamuyön tunteina? Mitä kiire yrittää sinulle viestittää?

  1. Sulje silmäsi ja tunnustele kiirettä hetki kehossasi. Missä se tuntuu juuri nyt?
  2. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja puhalla pitkään suun kautta ulos. Jatka muutama minuutti ja ihmettele, miten kehosi olotila muuttuu.
  3. Kerro kiireen tunteelle, että hyväksyt tunteen sellaisena kuin se on.
  4. Kysy kiireen tunteeltasi, mitä kerrottavaa sillä sinulle on. Minkä viestin kiire haluaa välittää sinulle? Juttele kunnes olet saanut mielestäsi riittävän vastauksen.
  5. Tutkaile, miltä sinusta nyt tuntuu. Onko kiireen tunne helpottanut? Avautuuko kiireen takaa jokin toinen tunne? Kertooko kiire kenties riittämättömyyden tunteestasi tai siitä, että haluat suoritustesi kautta palautetta tai hyväksyntää? Kertooko kiire väsymyksestä, kun kaikki tuntuu kaatuvan päälle ja olennaiseen keskittyminen on kadonnut? Kuuntele tunteistasi arvostaen ja kunnioittaen. Niillä on tarkoitus ja viesti kerrottavana.
  6. Hengitäthän edelleen syvään ja rauhallisesti. Jatka tunteiden hyväksyvää vastaanottamista ja kuuntelua niin kauan kuin tuntuu tänään sopivalta. Kun haluat lopettaa harjoituksen, availe rauhassa silmäsi.
  7. Kirjoita ylös syntyneitä ajatuksiasi. Ehkä löysit vastauksia kiireesi takaa.
  8. Teethän toimintasuunnitelman, jolla voit vaikuttaa kiireesi syihin ja kiireen tunteeseesi. Sinä olet riittävä juuri nyt sellaisena kuin olet.

Kiireen kadottaminen ei tarkoita laiskuutta. Kun rakastat ja arvostat itseäsi ja sinulla on levollisempi olo, ajatuksesi eivät harhaile. Mielessäsi säilyvät asioiden prioriteetit ja keskität energiasi tärkeimpiin asioihin tehokkaasti.

Harjoittele läsnäoloa tässä hetkessä. Pysähdy kuulemaan, mitä sinulle kerrotaan. Kastele kukat niiden vehreyttä ihaillen. Pese hampaat yksi kerrallaan niiden tärkeyttä arvostaen. Anna itsellesi lupa tehdä töitä keskittyen yhteen tehtävään kerrallaan. Pohdi, mitä voisit jättää kokonaan tekemättä. Luota ihmisiin ympärilläsi ja hyväksy epävarmuuden tunteet. Nekin kuuluvat elämään.

Olisiko sinulla vielä hetki aikaa pysähtyä itsellesi tärkeiden asioiden äärelle? Ajatusten herättelemiseksi suosittelen lukemaan myös blogit Hetki omaa aikaa ja Löydä oma tiesi paratiisiin. Tilaathan samalla IhanaElo-uutiskirjeen ja saat jatkossa kahden viikon välein hyvinvointia tukevaa sähköpostia.

Levollisen ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *