Kehoni vapautuva kieli – TRE ja tanssi

TRE (Trauma Releasing Exercises) -harjoittelu ja kouluttautuminen ohjaajaksi ovat olleet tutustumismatka johonkin niin läheiseen, mutta toisaalta oudon tuntemattomaan, omaan kehooni. Hämmennys ja uteliaisuus on vaihdellut fyysisen väsymyksen ja koko kehoon leviävän hyvän olon välillä. Kehon tuottamien liikkeiden analysointi on vaihtunut rauhalliseen todistamiseen. Tämän tarinan kehoni kertoo minulle tänään.

Stressinpurkuliikkeet ovat helppoja ja vaikuttavuus välitön. Jokainen voi liittää liikkeet osaksi yksilöllisiä arkirutiineja. Liikkeet auttavat palauttamaan kehon turvallisuuden tunteen, nopeuttamaan toipumista ja tekemään siitä kokonaisvaltaisemmin. Kehon synnyttämä vapina on luonnollinen tapa purkaa kehoon kertyneitä traumoja, mutta myös aivan tavallista jokapäiväistä stressiä tai palauttaa urheilusuorituksen rasittamia lihaksia. TRE-harjoittelu eroaakin kehon pintajännityksiä vapauttamista liikuntamuodoista vaikuttaen lihaskudosten syvimpiin osiin.

Ensimmäinen TRE- ja tanssi -viikonloppuni avasit mahtavia uusia tuntemuksia omasta kehostani. Omien rajojen ylittäminen henkisesti ja fyysisesti sekä kokonaan uusien ulottuvuuksien löytäminen oman kehon liikkeisiin olivat huikeita kokemuksia. Iki-ihana tanssija Heidi Naakka ja TRE-ohjaajien kouluttaja Jyrki Rytilä ovat luoneet upean mahdollisuuden laajentaa omaa maailmaa ja vapauttaa kehon kieltä yksinkertaisin, mutta vaikuttavin harjoituksin. Kiitos Jyrkille myös kuvasta, jossa hän on onnistunut huikealla tavalla vangitsemaan viikonlopun tunnelman.

Minua jännitti alkuun hurjasti. Enhän ole koskaan ”oikeasti” tanssinut. Vähän vaan diskossa jytännyt. Osaankohan? Heidin napakassa ohjauksessa huomasin, ettei aikaa ajattelulle enää riittänyt. Tehtävät vaativat päältä täyttä keskittymistä, jota keho kutsuttiin seuraamaan. Ohjeiden rytmin kiihtyessä kontrolli murtui ja omat kehon totutut liikkeet saivat kokonaan uusia muotoja. Hiki lensi kieppuessani salissa vaihtuvan musiikin tahdissa. Jytäni jalkojen ja käsien liikutteluun oli lisätty pää, lantio ja rintakehä – kaikki vaihtelevasti alas, ylös ja sivuille tietään etsien. Jalat olivat välillä tukevasti maassa ja seuraavana hetkenä löysin itseni lattialta pepultani raajojani sirosti ojennellen.

En ikinä uskonut, että voisin kokea tanssin ja kehoni kielen avautumisen näin voimakkaasti. Minun liikkeeni kertoivat kauniisti omaa tarinaansa. Samalla sain upeassa ryhmässä havainnoida, miten moninaisia kertomukset voivat olla ja miten ihanan voimallista elo, kun antaudumme sen vietäväksi. Anna kehollesi mahdollisuus kokea vapautuminen – aloita tulemalla mukaan Hyvinvoiva keho -kurssille, jossa opit TRE-menetelmän hienouden!

Terveisin, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *