Keho kertoo – kuuletko?

Keho kertoo

Kirjoittajana Mia Louhe, IhanaElo-ohjaaja, fysioterapeutti ja LCF Life Coach. Mia toimii IhanaElo-ohjaajaksi opiskelevien henkilökohtaisen hyvinvointimatkan rinnallakulkijana.

Onko kehossasi joitain tiettyjä alueita, jotka toistuvasti oireilevat? Käyt ehkä säännöllisesti, tai vähän epäsäännöllisemmin luottohierojalla, osteopaatilla tai fysioterapeutilla hoidattamassa vaivaa. Hoidon jälkeen oireileva alue saattaa olla hieman arka. Hoito tuntuu kokonaisvaltaisena keveytenä kehossasi ja mielessäsi. Keho kertoo – kuuletko?

Pysähdy kuulemaan kehosi viesti

Mitä mielessäsi on liikkunut ennen vaivan ilmenemistä? Entä hoidon aikana ja sen jälkeen? Oletko kuunnellut ajatuksiasi? Millaista tarinaa itsellesi pään sisällä kertoilet? Olet ehkä huomannut, että huomiosi kiinnittyy niihin asioihin, joita toistuvasti ajattelet. Millainen on ajatustesi ja sisäisen puheesi sävy?

Miten kehosi on alkanut tuottaa tuota säännöllisen epäsäännöllisesti ilmenevää vaivaa? Milloin vaiva ilmeni ensimmäisen kerran? Miten vaiva on kehittynyt? Mitä tapahtumia, ajatuksia ja tunteita huomaat elämässäsi olleen (olevan)? Tarkastele vaivan kehityskaarta: ensimmäisiä hienovaraisia merkkejä, säännöllisempiä voimakkaampia ilmaantumisia sekä pysyvämpiä pidempiaikaisia tuntemuksia. Pysähdy ja kuule, mitä kehosi sinulle viestii. Toivota tervetulleeksi oireiden taustalla olevat ajatukset, tunteet, uskomukset ja kokemukset.

Kuuntele kehoasi
Pysähdy kuulemaan kehosi todelliset tarpeet

Harjoitus: Keho kertoo – kuuletko?

  1. Sulje silmäsi. Kiinnitä huomio omaan hengitykseesi. Anna itsellesi (sekä keholle että mielelle) lupa rentoutua. Huomioi kehoasi seuraavasti:
  2. Miltä kehossasi tuntuu nyt? Riittää, että huomioit kehosi, mitään ei tarvitse muuttaa. Voit vain olla läsnä itsellesi, kehollesi.
  3. Missä kohtaa kehossasi huomaat tuntemuksia? Pane kehosi tuntemukset vain merkille. Saatat huomata jännitystä hartioissa, särkyä alaselässä tai rentoutta vatsan alueella. Mitään ei tarvitse muuttaa.
  4. Halutessasi voit mielessäsi kysyä keholtasi tuntemuksista, mitä ne sinulle viestivät. Ole vastaanottavainen vastauksille, saatat yllättyä.
  5. Miten hengitys virtaa kehossasi? Huomioi luonnollisen hengityksesi kulku vuorotellen sisään ja ulos. Mitä huomaat? Tuntuuko kehossasi tarpeelliselta muuttaa hengitystä? Miten voisit sitä muuttaa? Miksi muutos tuntuu tarpeelliselta?
  6. Lisäksi voit kuunnella kehosi tarpeita ravinnon, liikunnan ja nesteytyksen suhteen. Huomaa, että mieliteot saattavat olla hyvinkin eri asia kuin kehon todelliset tarpeet.

Moni hyvinvointiyritys muistuttaa ihmisiä hoidattamaan itsensä kuntoon ennen kesälomia. Mitä jos alkaisitkin hoitaa itseäsi kokonaisvaltaisesti ympäri vuoden, olipa sitten arki, pyhä tai loma? Voisitko sallia sen itsellesi? Mitä tarvitset, jotta onnistut siinä? Halutessasi IhanaElo –hyvinvointiohjaajista löytyy sinulle sopiva rinnallakulkija. Mikäli sydämesi halajaa myös toisten rinnallakulkijaksi, suosittelen lämpimästi IhanaElo –hyvinvointiohjaajan koulutukseen osallistumista.

Lämmöllä ja lempeydellä, Mia

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *