Kehitä itseäsi ja johtajuuttasi

Kehita itseasi ja johtajuuttasi Jan-Erik Hoglund

Olen ollut mukana työelämässä yli 20 vuotta, niin työntekijänä, kollegana, asiantuntijana, esimiehenä kuin johtajanakin. Erityyppiset organisaatiot eri aloilta ovat rikastuttaneet omaa ajatusmaailmaani ja auttaneet kehittymään sekä ihmisenä että ammatillisesti. Tässä elämäni ensimmäisessä blogikirjoituksessani haluan jakaa sinulle ajatuksiani johtajuudesta niin johtajana kuin johdettavana. Kuulen mielelläni, mitä oivalluksia sinä olet aihepiiristä kerännyt. Kehitä itseäsi ja johtajuuttasi. 

Johtaminen on pysähtymistä ja kohtaamista

Hyppäsin mukaan IhanaElo®-hyvinvointiohjaajan koulutukseen syksyllä 2020. IhanaElo®- ideologia tukee omia ajatuksiani johtamisesta sekä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Johtamisessa on useimmiten kyse pysähtymisestä ja kohtaamisista. Pysähtyminen, toisen ihmisen aito kohtaaminen, arvostaminen ja ymmärtäminen ovat mielestäni johtamisen perusta. Usein sanotaan, että luottamusta ei saada vaan se ansaitaan, teoilla sekä sanoilla. Luottamuksen rakentamisessa tärkeässä roolissa ovat arvostus, läsnäolo, haavoittuvaisuus ja empaattisuus.

Itse olen aina pyrkinyt rakentamaan luottamusta avoimuuden kautta. En ole yrittänyt nostaa itseäni jalustalle tai antanut kuvaa, että tiedän ja osaan kaikesta kaiken. Olen eri tavoin yrittänyt tuoda inhimillisyyttä omaan johtamiseen ja tekemiseen. Olen avoimesti kertonut omista murheistani (myös henkilökohtaisista kuten avioerostani), haasteistani, mutta myös onnen hetkistä.

Ilokseni olen huomannut, että tiimiläiseni tulevat vastaavasti kertomaan omista ajatuksistaan minulle. Minusta juuri tämä on parasta mahdollista ennaltaehkäisevää toimintaa. Kun tunnet, että sinuun luotetaan, sinua arvostetaan, kuunnellaan ja tuetaan (myös silloin kun asiat eivät ehkä mene kuin Strömsössä) niin syntyy psykologista turvallisuutta. Töihin voi lähteä omana itsenään, eikä yksityistä minäänsä tarvitse jättää kotiin.  Hyvinvointiohjaajan koulutuksessa tulikin monta kertaa vastaan lause: ”Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi.” En voisi olla enempää samaa mieltä.

Kirkasta työnne merkityksellisyyttä

Meille kaikille on tärkeää, että koemme tekevämme merkityksellistä työtä. Joillekin se tulee ansiotyön kautta, toisille oman harrastuksen tai esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta. Varsinkin johtajien ja esimiesten tehtävänä on kirkastaa työn merkityksellisyyttä paitsi itselleen mutta myös omalle organisaatiolleen.

Liian usein yrityksen visio, sydän, perusajatus, eli miksi olemme olemassa, on sankan sumun takana ja fokus pyörii enemmän sanojen mitä ja miten parissa. Juuri Miksi tukee ja lisää merkityksellisyyttä, yhteisöllisyyttä, selkeyttä sekä antaa suunnan toiminnalle.  Kun miksi on piilossa, teemme useimmiten ”vain” töitä (tuotteita, palveluita…), joista saamme palkkaa. Kuten vanhassa vertauksessa sanotaan; ladotko mieluummin tiiliskiviä päivät pitkät vai oletko mukana rakentamassa katedraalia?

Kehitä itseäsi ja johtajuuttasi Jan-Erik Höglund
Jan-Erik Höglund haastaa kehittämään itseään

Kehitä itseäsi ja johtajuuttasi

Haluan kiteyttää omat johtamisajatukseni viiteen kohtaan:

  1. Kirkasta yrityksesi miksi sekä itsellesi että tiimillesi. Näin luot merkityksellisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Toiminnalla on selkeä tarkoitus sekä suunta, joka auttaa jokaista ymmärtämään oman roolinsa kokonaisuudessa. Yrityksen miksi tulee näkyä kaikessa toiminnassa, niin viestinnässä, markkinoinnissa, myynnissä kuin rekrytoinneissakin.   
  2. Rakenna psykologista turvallisuutta. Kaikki lähtee luottamuksesta. Älä yritä olla yli-ihminen, vaan näytä haavoittuvaisuutta, inhimillisyyttä ja empatiaa. Kerro ja näytä, että on sallittua tehdä virheitä ja puhua myös epämiellyttävistä asioista. Rakenna yrityskulttuuria, joka ruokkii avoimuutta sekä rakentavaa vuoropuhelua.
  3. Toimi esimerkkinä. Opeta elämän hallintaa. On tärkeää, että suurin osa elämän osa-alueista on kunnossa ja tasapainossa. Elämän osa-alueita ovat esim. työ, liikunta, ruokailu, uni, palautuminen, ihmissuhteet ja talous. Monesti ihmiset tarvitsevat johonkin elämän osa-alueista myötäkulkijan ja sparraajan. Se voi esim. olla joku IhanaElon hyvinvointiohjaajista tai joku muu valmentaja. Muista että menestyminen on hyvinvoinnin sivutuote kuten edesmennyt Aki Hintsa sanoi. Ylipitkien päivien ja iltatöiden ihannoiminen on mennyttä aikaa. Tämän päivän muuttuvassa asiantuntijatyössä aivot tarvitsevat riittävästi unta, ravintoa, liikunta ja palautumista.
  4. Pysähdy ja kohtaa itsesi. Jos et pysty johtamaan itseäsi, et myöskään pysty johtamaan muita. Tämä vaatii pysähtymistä, itsensä kohtaamista ja itsetuntemusta. Käytä esim. muutama minuutti ennen nukkumaanmenoa reflektointiin tai kirjoita onnellisuuspäiväkirjaa. Mitä olen tänään oppinut? Miten reagoin eri asioihin? Miten hoidin eri tilanteita päivän aikana? Mitkä asiat tekevät minusta onnellisen? Muista myös että ei ole olemassa mitään ”one size fits all” -mallia. Johtamisessa on ennen kaikkea kyse yksilöimisestä. Sama koskee myös hyvinvointia ja elämän-hallintaa. Älä juokse trendien perässä, vaan rakenna itsesi näköinen elämä.
  5. Ole itsellesi armollinen ja muista arvostaa itseäsi. Emme koskaan ole valmiita ihmisinä emmekä johtajina. Johtajan ei tarvitse eikä pidä tietää kaikkea. Oma inhimillisyys luo myös luottamusta muihin. Seuraava lause on toiminut tietynlaisena ohjenuorana itselleni: ”You never loose. You either win or you learn.”

Iloa teidän elämäänne, Janne

Jan-Erik (Janne) Höglund on kasvatustieteiden maisteri, jolla on yli 20-vuoden kokemus erilaisista HR-tehtävistä, niin asiantuntijana kuin johtajana. Hän on intohimoinen itsensä näköisen hyvinvoinnin puolestapuhuja, joka unelmoi vielä suorittavansa 10-ottelun hieman kypsemmälläkin iällä.

P.s. Johtajuutta, kohtaamista ja työn merkityksellisyyttä käsitteleviä ajatuksia löydät myös IhanaElo®-blogeista Haluan tulla reilusti kohdatuksiValmentava johtaminen on arvostavaa vuorovaikutusta ja Huomaa työsi merkityksellisyys

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *