Käsityöt virkistävät aivoja

Ulla Heikkila makramee

Hyvään palautumiseen kuuluu kolme keskeistä elementtiä: Oma aktiivisuus, sosiaalisuus ja kognitiivinen haaste. Käsityöt ovat oiva esimerkki palauttavasta harrastuksesta. Käsityöt virkistävät aivoja.

Löysin käsitöiden joukosta oman lajini muutama kuukausi sitten yrityksen ja erehdyksen kautta. Minun juttuni on makramee-solmeilu. Se irrottaa ajatukset töistä nopeasti ja samalla rentouttaa ja virkistää.  Perussolmujen omaksumisen jälkeen unelmoin maton tekemisestä ja pelotta ryhdyin toimeen. Solmujen tekeminen on kiehtovaa. Yhtä ja samaa solmua voi tehdä vasemmalta oikealta, oikealta vasemmalle, oikeinpäin tai käänteisesti – aivot saavat oikeasti haastetta.

Luovuuteeni pääsi irralleen, kun suunnittelin maton leveyttä, pituutta ja kuviota. Valmis työ piti olla melko tarkkaan mitoitettu, jotta osasin pätkiä langat oikean pituisiksi.  Kun opettelet jotakin palavan intohimon tai uteliaisuuden saattamana, ei ole olemassa esteitä. Kädenjäljen rosoisuus ei haittaa.

Käsityöt virkistävät aivoja

Aivot hyrisevät tyytyväisinä, kun kädet ja silmät saavat tehdä tarkkaa yhteistyötä.  Kun solmujen tekeminen automatisoituu, pääsee helposti flow-tilaan. Aika ja paikka katoavat. 

Jossakin vaiheessa ärsytys ja turhauma kohottavat päätään ja saavat minut tauolle.  Toisinaan kokeilen kestää turhauman hetket ja olen huomannut, että pääsen vielä syvemmälle omiin ajatuksiini.   

On mukava saada kivaa palautetta

Työn jännittäviä vaiheita ovat siirtymiset vaiheesta toiseen. Miten teen viimeisen rivin ja päättelen langat?  Kuinka taklaan tilanteen, kun yksi lanka on seikkaillut omia reittejään ja on huomattavasti muita lyhyempi?   Onneksi minulla on käsitöitä taitavia ystäviä, joille saan soittaa avunpyyntöjä. Mieltä nostattavaa on saada heiltä kannustusta ja kivaa palautetta omasta työstä.

Makramee
Ulla palautuu makramee-solmeilun parissa

Minun on helppo tunnistaa kaikki palautumisen keskeiset elementit käsityöharrastuksessani: aktiivisuus, sosiaalisuus ja kognitiivinen haaste. Suosittelen kokeilemaan! 

Kuusi asiaa miksi kannattaa tehdä käsitöitä

  1. Käsitöiden opettelu ja tekeminen on helppo tapa virkistää aivoja. 
  2. Käsitöiden tekeminen rauhoittaa ja voi parantaa unen laatua.
  3. Käsitöitä tehdessä keskittymiskyky paranee. 
  4. Käsitöiden tekeminen kehittää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä.  
  5. Käsitöissä onnistuminen kohottaa positiivista kuvaa omasta pystyvyydestä ja nostaa itsetuntoa.
  6. Käsitöiden tekeminen on hauskaa!

Ihanaa eloa sinulle, Ulla

Blogin kirjoittaja Ulla Heikkilä on FM, IhanaElo®-hyvinvointiohjaaja, BrainID®-mentor ja yrittäjä.

Aivot rakastavat tekemistä. Lue lisää:

Tekstiiliopettajaliitto: Käsityö tekee hyvää aivoille

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *