Kanssakulkija pysähtyy kuuntelemaan

Kanssakulkija pysahtyy kuuntelemaan

Kanssakulkija, ensisijaisesti ihminen ihmiselle. Sellainen haluan olla. Kanssakulkija pysähtyy kuuntelemaan. Saan palautetta, kunIhanaElo® – hyvinvointivalmennus on asiakkaan kanssa ohi.

“Kiitos, kun kuuntelit avoimesti minua, minun mieltymyksiäni, tapojani ja toiveitani. Kiitos, että olit valmis keskustelemaan laajemminkin motivaatiooni ja tekemiseeni vaikuttavista seikoista. Kiitos, että olit niin läsnä minulle.”

Olen kanssakulkija ja elämänkoululainen

Millainen kanssakulkija olen? Olen ainutlaatuinen persoonallisuus niin kuin me jokainen. Olen koko se matka, jonka olen kulkenut tähän saakka. Kirjavat kokemukset tuovat omat tehosteensa sisäisiin linsseihini, joilla katson tätä hetkeä.

Olen elämänkoululainen, joka on syväsukeltanut padottuihin tunteisiini ja sitkeisiin uskomuksiini. Etsinyt ja löytänyt keinoja hellittää sellaisesta, mitä en halua enää kantaa mukana tässä hetkessä. Se on lisännyt levollisuutta olemiseeni.

Elämänkoulussa olen oppinut, että vain sen, jonka voin sallia itselleni, voin aidosti sallia myös toiselle. Kanssakulkijana minun onkin niin tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistani, jotta voin sallia sen toiselle.  

Minä tarvitsen riittävästi aikaa olla itsekseni, kuljeskella luonnossa ja antaa aikaa aikatauluttomalle olemiselle itseäni kuunnellen. Elämänkouluni tässä jaksossa kehitän tätä taitoa entisestään. IhanaElo® – hyvinvointivalmennuksen verkkokurssin Elämänsallinta -osiosta löytyy tähän oivallisia oppeja.

Kanssakulkija pysähtyy kuuntelemaan

Kanssakulkija on kuuntelija. Meillä on kaikilla syvä tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi. Usein silloin kuulemme myös itseämme ja sitä, miten oikeastaan ajattelemme tästä asiasta. Ja meissä on huikea määrä tietoa ja kykyjä, jotka odottavat vain päästä esiin – että ne tiedostetaan ja hyväksytään.

Jokainen on oikeasti oman elämänsä asiantuntija. Jaan  IhanaElon valmennuksen opin siitä, että katsotaan asiakasta ”sydämestä käsin”. Joskus sain oivalluksen, että kun sanon mielessäni asiakkaalle, että rakastan häntä ihmisenä – asetun kuin luonnostaan kanssakulkijaksi rinnalle, samalle tasolle.

Kanssakulkija tiedostaa, että jokaisella on ainutlaatuinen polkunsa ja kaikella on aikansa. Jokaisella on vapaa tahto, jota on kunnioitettava aina. En voi kanssakulkijana tehdä koskaan valintoja toisen puolesta.

En voi pelastaa toista kärsimyksen suosta, mutta voimme yhdessä etsiä tukevaa maata jalkojen alle, jos hän pyytää sitä. Omien rajojen tunnistaminen on tässä tärkeää, ja voin ohjata asiakkaan tarvittaessa sopivamman avun piiriin.

Kanssakulkija IhanaElo-hyvinvointiohjaaja Maria Nurmela pysähtyy kuuntelemaan
Kanssakulkijana Maria Nurmela huolehtii myös omasta hyvinvoinnistaan.

Hyväksymme ja kuuntelemme tunteita

Kanssakulkijana kannatan rehellistä kommunikaatiota. Olen vastuussa siitä, että en loukkaa toisen persoonaa ja kunnioitan häntä. En ole muuten vastuussa hänen tunnereaktioistaan. Niillä on yleensä joku syy, ja ne eivät ole vaarallisia. Ne voivat jopa oikein ymmärrettynä auttaa asiakasta oivaltamaan jotakin tärkeää itsestään ja elämästä.

Kanssakulkija voi välittää tarvittavaa hyväksyntää tunteille. Myös sen huomaaminen, missä tunteet tuntuvat kehossa, vähentää jo niiden voimaa ja auttaa hyväksymisessä.

IhanaElo®-ohjaajana haluan olla välittämässä sitä, että meillä jokaisella on oikeus voida hyvin. Elämää ei voi hallita, ja elämässä on haasteita. Voimme voida hyvin, kun otamme voimavaramme käyttöön. Joskus ne ovat piilossa, mutta ne ovat olemassa ja voimme löytää ne. Voimme yhdessä löytöretkeillä niiden luo.

Aloitetaanko vaikka sillä, mitkä asiat elämässämme ovat hyvin. Olen huomannut, että kipeiden asioiden kohtaaminen on helpompaa, kun meillä on yhteys myös siihen hyvään ja eheään elämässämme. Hyvää voi olla vaikka tämä hetki kanssakulkijan seurassa.

Ihanaa eloa sinulle, Maria

Blogin kirjoittaja Maria Nurmela on monipuolinen sosiaali- ja terveysalan ammattilainen, joka toimii IhanaElo®-hyvinvointiohjaajana Lapissa.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *