Kaipaatko hyväksyntää ilman ehtoja?

IhanaElo_rakkautta_ilman_ehtoja

Pimeys painaa mieltä. Työkiireet ja maailman valmiiksi saaminen ennen joulua vievät yöunet. Joulu pukkaa päälle väkisin, vaikka valmistelut ovat aivan kesken. Kaipaatko hetken hengähdystaukoa, hyväksyntää, tukea ja kuuntelua ilman ehtoja? Etsitkö silloin lähelle puolisosi tai ystäväsi? Vai onko vilpittömin ja aina sinulle hetken löytävä tukijasi  sittenkin ikioma koirasi, joka juoksee aina iloisena sinua ovelle vastaan? Tai kissasi, joka kieppuu jaloissasi niin kauan, että maltat istua silittelemään ja kertomaan päivän kuulumiset?

Lemmikki ei arvostele, vaan antaa ihmisen olla sellainen kuin hän on. Lemmikki tuo arkeen rytmiä ja iloa sekä usein mahdollisuuksia kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Lemmikin ympäriltä löytyy aina tarinoita jaettavaksi. Lemmikki toimii monella tapaa hyvinvoinnin tukena.

Meidän lapsuuden perheeseen ei hankittu koiraa, kissaa, pupua tai hamsteria allergioiden vuoksi. Sen sijaan yhtenä ikimuistoisena kesänä meillä oli mökillä saaressa neljä pässiä. Urho, Ahti, Ville ja Vilpertti kulkivat vapaana viikot ja meidän ajaessa moottoriveneellä rantaan, kopsuttelivat neljät askeleet laiturille saakka vastaan. Pässit olivat meidän lasten mielestä kaikessa läheisyyden kaipuussaan aivan ihania. Pää työntyi kainaloon rapsutettavaksi, kun istahti portaille.

Myönnän kyllä, että sen kesän pullaviipaleille löytyi myös innokkaita jakajia ja läheisyys oli sitäkin intensiivisempää. Kun Ville pienimpänä kadotti lauman, tuli se pyytämään meitä apuun. Joskus yritimme leikkiä paimenia, mutta saari oli jo aivan liian tuttu pässeillemme. He kulkivat omia reittejään ja pääasiassa märehtivät mökin ja erityisesti pihapöydän ympärillä. Äiti ei ollut aivan yhtä ihastuksissaan pässien papanoista (niitä oli kaikkialla) ja kärpäsparvesta lounaan ympärillä.


IhanaElo_lemmikki_luo_hyvinvointiaLemmikki edistää kehon ja mielen hyvinvointia

Tutkimuksissa on todettu koskettamisen vaikuttavan ihmisen hyvinvointiin lukuisilla eri tavoilla. Tarve koskettaa on meille ihmisille hyvin primitiivistä. Koskettaminen vapauttaa elimistössämme kemiallisen mielihyvä ”coctailin”, jonka vaikutukset ulottuvat meihin kokonaisvaltaisesti. Pysähdy seuraavan kerran rapsutellessasi karvaista lemmikkiä ja havainnoi omaa kehoasi tuntiessasi lemmikin lämmön ja hengityksen rytmin. Mitä tapahtuu sydämesi sykkeelle? Minkälaisena tunteena ja missä päin kehoa kosketus tuntuu? Ja tietenkin karvattoman lemmikin koskettaminen ja sylissä pitäminen saa tuntua yhtä tärkeältä – mikäli se vain eläimen terveyden kannalta on hyväksi.

Meidän jokaisen hyvinvoinnille on tärkeää syödä, liikkua ja nukkua säännöllisessä rytmissä. Nykyisin se tuntuu monille olevan haaste. Katsopa vaikka kuvajaistasi peilistä ja kerro tuleeko päivittäin (myös viikonloppuna) huolehdittua säännöllisesti aamiaisesta, lounaasta ja päivällisestä sekä sinun tarvitsemistasi välipaloista. Maltatko mennä joka päivä samoihin aikoihin nukkumaan ja heräillä myös virkeänä sinulle riittävän yöunen jälkeen? Iltojen pimetessä ja sateiden tiheentyessä ainakin minulle tuottaa haasteita ulos lähteminen. Tässä kohtaa erityisesti koirat tukevat omistajiensa hyvinvointia rytmittämällä myös päivittäistä ulkoilua. Kun kävelyretki on vielä mahdollista suunnata luontoon, fyysisen hyvinvoinnin lisäksi mieli palautuu arjen tohinoista. 

IhanaElo_koira_tukee
Lemmikki opettaa läsnäoloa

Oma kokemukseni lemmikeistä on hyvin lyhyt, mutta hurjan rakas. Tätä blogia kirjoitellessani olen uuden ihanuuden äärellä, kun meillä on suloinen Lilo yökylässä. Lilo rakastaa rapsutuksia ja osaa sujuvasti vinkata, että niille olisi tarve. Oikein hämmennyin, miten pitkään maltoin istua sohvalla Lilo sylissä ja keskittyä vain selittelemään, rapsuttelemaan ja tuntemaan karhean kielen nuolaisut. Tämän päivän läsnäoloharjoitus oli erityisen hellyyttävä ja tärkeä meille kummallekin. Lemmikki on sylissäsi tai vierelläsi täysillä juuri siinä hetkessä. Olet hänen huomionsa keskipiste ja tärkeän ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet.

Siirrämme Lilon kanssa katseemme ulos ja joulukuun sää näyttää kirkkaalta ja houkuttelevalta. Lilo on luvannut viedä minut tutkimusretkelle metsään kunhan vain maltan irroittaa sormet näppäimistöltä. Tätä tilaisuutta en ajatellut hukata.

Toisaalta ei aina tarvitse olla omaa lemmikkiä päästäkseen eläimen tarjoilevan hyvinvoinnin äärelle. Hyödynnä naapurin koirien kanssa reippailevan rouvan seura ja ehdota viikoittaista yhteistä koiralenkkiä. Tutustu lähiseutusi kissakahvilaan tai vaikka koiraterapian mahdollisuuteen. Pelkällä lemmikin läsnäololla on tutkitusti hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, mutta esim. koira-avusteisella kuntoutus- ja kasvatustyöllä voidaan saavuttaa paljon enemmän. Annathan kosketukselle mahdollisuus ja ole läsnä tavatessasi niin ihmisiä kuin eläinkavereita. Meistä jokainen haluaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja kosketetuksi. Halataan, paijataan ja rapsutellaan toisiamme.

Jos kaipaat sittenkin vierellesi ihmistä rinnallakulkijaksi, ethän unohda IhanaElo-hyvinvointiohjaajien olevan maailman parhaita sinun elämällesi tärkeiden muutosten tsemppareita. Lähden enemmän kuin mielelläni mukaan sinun hyvinvointimatkallesi – tueksi, kuulijaksi ja oivalluttajaksi tai vinkkaan lähempänä sinua olevasta IhanaElo-ohjaajasta.  

Ihanaa eloa sinulle, Alisa ja Lilo

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *