Juo itsesi mukavaksi

Juo itsesi mukavaksi

Oletko koukussa ihanampaan eloon? Mitä se sinulle tarkoittaa? Nautitko pienistä hemmotteluhetkistä vai kaipaatko enemmänkin tasaisesti mukavampaa menoa ilman vatsanpuruja ja huonosti nukuttuja öitä. Hehku ja hoikistu -blogisarjassa olemme askeltaneet kohti kevyempää oloa ja samaan aikaan erityisesti huolehtineet terveempien elämäntapojen juurtumisesta arkeesi. Minun unelmani on, että sinä voisit paremmin! Toivottavasti blogisarjani vinkit ovat innostaneet oman hyvinvoinnin ja elämänmuutosten äärelle. Tänään juomme itsemme mukavaksi.

Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäinen osa muistutti alkuun, että syöminen on ihanaa ja siitä saa ja tulee nauttia. Toisessa osassa tartuttiin rohkeasti ruokariippuvuuksiin ja lisättiin hiilareiden syöntiä entisestään. Kolmannessa osassa käsittelimme rasvaa ja öljysimme aivoja. Nyt siirrymme juomaan itsemme mukavaksi. Oletko tässä vaiheessa täysin pihalla vai kirjoittamassa kommenttikenttään huuhaata? Luethan vinkkini ennen sitä huolella. Olemme edelleen tutkitun tiedon äärellä ja täysin linjassa myös suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa – yksilöllisyyttäsi unohtamatta.

Vesi pitää mielen ja kehon virkeänä

Kuinka paljon olet juonut vettä tänään? Onko sinulla olemassa oma rutiinisi aamun vesilasilliseen tai pullon täyttämiseen pitkin päivää? Valmistaudutko päivän liikuntatuokioon juomalla vähän reilummin varastoon? Vai oletko yksi heistä, jolla vesilasi vaihtuu helposti kahvikuppiin tai energiajuomaan?

Jokaisen kannattaa juoda vähintään 1,5 litraa vettä päivässä. Enemmän on tarpeen ainakin silloin, kun liikut tai hikoilet lämpimässä. Laske puolisen litraa lisää jokaista liikuttua tuntia kohti. Jos juot liian vähän, myös painonhallinta tulee hankalammaksi. Tulkitset kehon janon viestejä näläksi ja väsynyt olo saa keskittymisen herpaantumaan viimeistään ruokavalintojen kohdalla. Liikkeelle lähtökin hyynähtää, kun veto on poissa.

Juoda siis pitää ja juomisen laadulla on todellakin väliä. Suomeksi tämä tarkoittaa, että virvoitusjuomia, mehuja, energiajuomia, sokeroituja maitojuomia ja alkoholia olisi hyvä juoda vähemmän. Ne ovat turhaa energiaa, kun juomaksi toimii parhaiten vesi.

Juo itsesi mukavaksi

Hehku ja hoikistu -blogisarjan neljännet kolme vinkkiä sinulle ovat:

 1. Juo vettä – mieli pysyy virkeänä ja elimistö kiittää, painokin pysyy hallinnassa
 2. Vaihda tuoremehu hedelmään – turhan energian sijaan saat paljon vitamiineja ja kuituja.
 3. Vähennä energiapitoisia juomia – virvoitus- ja energiajuomat sekä alkoholi ovat ns. ylimääräistä energiaa. Et voi korvata niillä ruokailua.

Nestepitoisuus yhdistettynä nopeasti imeytyviin hiilihydraatteihin eli sokereihin (virvoitusjuomat) ja luontaisiin sokereihin (täysmehut) tekee niistä erityisen haastavia. Elimistön luonnollinen “kalorilaskuri” yrittää laskea kaiken syömämme energian ja sopeuttaa kylläisyyden tunnetta sen mukaan. Koska ihmiselimistö ei ole tuhansien vuosien aikana saanut nestepitoista energiaa, on “kalorilaskuri” ymmällään. Nestepitoisen energian kylläisyyden tunne on todella heikko energian määrään verrattuna.

Juo itsesi mukavaksi
Juo vettä – mausta mieleiseksi

Oletkin ehkä vaihtanut virvoitusjuomasi jo kevytlimsaan. Entä aamiaismehun vaihto lasiin vettä ja appelsiiniin? Täysappelsiinimehu ei ihan oikeasti ole koskaan ollutkaan kovin terveellistä – moni appelsiinin hyvä yhdiste jää pois ja ominaisuus muuttuu. Lisäksi kylläisyyden tunteemme on hukassa ja tunnemme tarvitsevamme tilalle enemmän muuta vatsantäytettä.

Alkoholijuomat kuuluvat tähän samaan ryhmään. Toki voit painonhallinnan kannalta valita vähemmän energiaa sisältävän valkoviinin tai juoda viinan ilman limsaa. Et voi kuitenkaan ohittaa alkoholin vaikutuksesta vähentynyttä kontrollia, jolloin lasillinen vaihtuu helposti useampaan ja ruokavalinnat joustavat laadun kustannuksella.

Palaan vielä aikaisempaan kommenttiini siitä, ettei nälkää saa myöskään huijata. Jos korvaat ateriasi light-limulla, ruokarytmisi ja syömisen hallintasi helposti riistäytyy käsistä. Olemme silloin palanneet jälleen lähtöruutuun ja toivon sinun lukevan uudelleen Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäisiä tekstejä.

Oletko alkanut hehkua ja hoikistua?

No – mikä fiilis tänään? Uskotko edelleen, että voit todella onnistua? Malttia vain matkaan. Nämäkin askelet ovat valtavan isoja ja tukevat hyvinvointiasi huikean paljon. Aina voit palata vinkkeihin myös uudelleen ja täysin päättää oman etenemisen tahdin.

Ethän vain väheksy tämän viikon aihettamme. Juomiesi vaikutus painonhallintaan voi olla todella suuri. Patrik Borgin kirjassa Rentoa painonhallintaa arvioidaan ruokavaliomuutosten vaikutusta painoon 100-kiloiselle miehelle seuraavasti:

Muutos ruokavaliossaPainonlasku
Kasvisten lisääminenyli 10 kg
Energiapitoisten juomien vähentäminen5 – 7 kg
Herkkujen kohtuullistaminen4 – 5 kg
Kuitupitoisempien viljatuotteiden valinta3 – 4 kg
Ateriarytmin tasaaminen2 – 3 kg
Vähäsokerisempien tuotteiden valinta2 – 4 kg
Liian rasvainen ruokavalio sopivaksi2 – 4 kg
Rasvan laadun parantaminen1 – 2 kg

Onneksi olet jo hyvässä vauhdissa kasvisten kanssa ja herkkujen määräkin on kohtuullistunut, kun ruokarytmi pysyy tasaisempana. Pystyt varmasti pysähtymään juomavalintojesi äärelle. Veteen voi aina heittää sitruunan tai kurkunpalan tai vaikka muutaman lehden minttua, jos se maistuu siten paremmalta.

Samaan aikaan en malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä ja etsitään sinulle parhaiten sopiva kokonaisuus – Alisa 045 126 1100!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

2 thoughts on “Juo itsesi mukavaksi

  1. Hei,

   Hienoa, että olet kiinnostunut terveydestäsi. Laitan sinulle sähköpostia.

   Ihanaa eloa kevääseen, Alisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *