Itsetuntemuksesta elämänhallintaa

Itsetuntemuksesta elamanhallintaa

Kirjoittajana Saija Juusola, IhanaElo-ohjaajamme Oulussa. Ihmisläheisessä työssä opettajana Saija on saanut hyvät valmiudet kohtaamiseen ja kannustamiseen. Hänen intohimonaan on pysähtyä elämäsi äärelle ja olla tukena matkallasi kohti parempaa hyvinvointia, luoda itsetuntemuksesta elämänhallintaa.

Onko sinustakin joskus tuntunut, ettet enää jaksa? Olet ehkä itkenyt töihin ajaessa tai alkanut sairastella enemmän kuin aikaisemmin? Oletko hermostunut lapsellesi, puolisollesi tai vaikka asiakkaallesi mitättömästä syystä tai korottanut ääntäsi tahtomattasi? Kaiken keskellä olet ehkä unohtanut itsesi?

Tartu väsymykseen varhaisessa vaiheessa

Et ole yksin jaksamattomuuden tunteiden kanssa. Kuormittava arki ja voimattomuuden tunne on valitettavan yleistä nykyään. Monet sinnittelevät aivan liian kauan stressaavassa tilanteessa. Pitkään jatkunut väsymys muuttuu kuitenkin helposti vakavammaksi uupumukseksi, josta toipuminen onkin jo paljon pidempi prosessi. Siksi on erittäin tärkeää, että tartut asiaan jo varhaisessa vaiheessa, kun väsymyksen merkkejä on alkanut ilmaantua.

Liika kuormitus elämässä heikentää hyvinvointia oleellisesti. Ei ehdi eikä muista liikkua tai syödä terveellisesti. Unettomuus vaivaa eikä yksinkertaisesti ole voimavaroja ajatuksen tasoa pidemmälle. Ja ajatuksen tasollakin useimmiten on jäljellä vain syyllisyys kaikesta siitä mitä ei tee, vaikka pitäisi. Ihminen on kokonaisuus ja mikäli joku hyvinvoinnin osa-alueista ontuu, meno ei ole kovin vakuuttavaa. Jotta tulevaisuudessa toimintamallit olisivat kestäviä ja hyvinvointia tukevia, jonkin ajattelussa on muututtava. Ja se jokin olet sinä.

Itsetuntemuksesta elamanhallintaa
Jonkin ajattelussa on muututtava, ja se jokin olet sinä.

On aika nostaa itsesi prioriteettilistasi kärkeen

Jotta voi olla hyvinvoiva ja onnellinen, on tärkeää toimia arvojensa mukaisesti. Pysähdy miettimään, mitä sinä arvostat? Onko mikään sinun terveytesi ja hyvinvointisi arvoista? Sinä olet tärkeä. Jos sinä voit hyvin, myös kaikki ympärilläsi alkavat voimaan paremmin. Katso itseäsi rakastavin silmin.

Olet arvokas juuri tuollaisena, sinunlaisena. Olemalla oma itsesi päädyt paikkoihin, joihin sinun kuuluukin päätyä ja löydät ympärillesi ihmisiä, joiden vierellä sinun on hyvä elää itsesi näköistä elämää. Sinä riität ja olet rakastettu vain olemalla sinä. Ja sinä ansaitset voida hyvin. Ajoittainen väsymys kuuluu arkeen, mutta sen ei pitäisi olla jatkuva tai pitkäaikainen tila. Arvostatko itseäsi ja hyvinvointiasi? Oletko valmis päästämään väsymyksestä irti? On aika nostaa itsesi prioriteettilistasi kärkeen.

Hyvinvointi koostuu yksinkertaisista asioista, jotka kiireessä voivat jäädä vähemmälle huomiolle. Hyvinvoinnin eri osa-alueiden tasapaino järkkyy helposti. Onko terveellisen ravinnon, fyysisen aktiivisuuden tai unen ja palautumisen suhde elämässäsi riittävällä tasolla, jotta sinun olisi mahdollista voida hyvin? Tai voiko olla niin, että olisit liian ankara itseäsi kohtaan? Kenenkään ei tarvitse jaksaa enempää kuin siinä hetkessä jaksaa. Pystyisitkö suhtautua itseesi myötätuntoisemmin ja vähentää energiaa vieviä asioita elämästäsi samalla, kun lisäät energiaa tuovia?

Joskus omin voimin ei ole uskallusta laittaa elämäänsä uuteen järjestykseen. Jotta rohkenisit nostamaan itsesi tärkeyslistasi kärkeen, saatat tarvita henkilökohtaista sparraajaa elämäsi matkalle. IhanaElo -hyvinvointiohjaajista voi löytyä sinulle sopiva kuuntelija ja oivalluttaja. Mikäli tunnet paloa toimia rinnallakulkijana toisten hyvinvointimatkalla, suosittelen tutustumaan myös IhanaElo-hyvinvointiohjaajakoulutukseen.

<3: Saija

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *