Ihanan elon anatomia

Ihanan elon anatomia

“Toi sun juttu kuulostaa ihan Aki Hintsalta. Kai olet lukenut sen kirjan Oskari Saaren kirjoittaman Aki Hintsa -kirjan voittamisen anatomiasta? Sen voi kuunnellakin – kokeile vaikka jotain äänikirjoja tarjoavan palvelua pari viikkoa ja kuuntele se.” Ei voi olla totta – olin kyllä ihaillut Hintsan ajatuksia hyvinvoinnin kokonaisuudesta ohimennen, mutten koskaan oikein keskittynyt selvittämään tarkemmin itselleni, mistä on kyse. Päätin tarttua ystävien sanojen innoittamana haasteeseen ja kuunnella elämäni ensimmäisen äänikirjan. Samaan aikaan kirja ilmestyi myös pokkarina työpöytäni reunalle – yksi kannustaja lisää.

Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Hintsan ajatukset pysäyttävät kävellessäni napit korvilla työpaikkaa kohti. Kuinka moni meistä oikeasti pysähtyy miettimään näitä asioita? Annammeko kiireen tunteen hallita elämäämme? Täytämmekö sittenkin aina ensin toisten toiveet ja vähän lopuksi omiamme, kun voimat jo alkavat hiipua? Olen Hintsan kanssa täysin samaa mieltä. Nämä kysymykset ovat hyvinvoinnin ytimessä.

Oletko tyytyväinen siihen, mihin käytät aikaasi? Ovatko tavoitteesi sinulle selkeitä ja pysyviä? Tiedätkö, mikä on seuraava askel elämässäsi? Onko sinulla toimintasuunnitelma tavoitteesi saavuttamiseksi? Tavoitteiden tulisi perustua arvoihisi ja toisaalta nykyhetkeenkin tulisi voida olla tyytyväinen, vaikka tavoitteita ei ole vielä saavutettu. On vaikeaa olla onnellinen, jos koko ajan tavoittelee jotakin tulevaisuudessa. Matkasta nauttiminen ja hetkessä eläminen ovat yhtä tärkeitä kuin tavoitteiden saavuttaminen ja intohimo.

Olen Hintsan kanssa samoilla linjoilla myös siitä, että kestävän muutoksen takana on motivaatio. Lyhyellä tähtäimellä tavoite voi olla laihtuminen, mutta voisiko takana olla syvempi halu pysyä terveenä ja jaksaa hyvävoimaisena nauttia vielä lapsenlapsistakin. Kun päätökset ja tavoitteet pohjautuvat omiin arvoihin, ne ankkuroivat meidät vahvemmin kestämään matkan keinumiset ja tuulenvireet.

IhanaElon tavoin Hintsa kokoaa hyvinvointiympyrään niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin elementit. Mieli ja keho ovat yksi kokonaisuus. Fyysinen aktiivisuus, ravinto, uni ja palautuminen, yleinen terveys ja henkinen energiataso muodostavat kokonaisuuden, jotka tukevat hyvinvointia eri kulmilta. Tärkeintä on kuitenkin palata uudelleen ja uudelleen ydinkysymysten äärelle. Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Kuka päättää elämästäsi?

Hintsan puhuessa ravinnosta alan jo hihittää itsekseni. Hintsakin antaa ohjeeksi syödä proteiinia oman kämmenen verran. Liikunnan osalta painotus on liikkumattomuuden vähentämisessä ja unen vaaliminen sekä määrän että laadun osalta on huipputärkeää meille jokaiselle – ei vain formulakuskeille.

Ystäväni ovat oikeassa – olen Hintsan kanssa samaa mieltä hyvinvoinnin elementeistä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Elämänmuutoksen äärellä onnistumisen avaimen löytäminen onkin se kiehtovin juttu. Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Mikä on motivaatiosi lähde ja kuinka sitoutunut olet muutoksen tekemiseen?

Tulevat IhanaElo-ohjaajat ovat koulutuksessaan näiden suurten kysymysten äärellä ja samalla keräämässä tietoa ja taitoa tukea sekä itseään että muita kohti kestävää muutosta. Kaipaisitko näiden ajatusten lisäksi syvyyttä henkilökohtaisiin pohdintoihisi tai tietotaitoa, mistä aloittaa? Tule mukaan IhanaElo-ohjaajakoulutukseen tai ole yhteydessä henkilökohtaisen valmennuksen tai vaikko koko työyhteisöä koskevan työhyvinvointikampanjan sopimiseksi.

Ihminen on upea kokonaisuus ja hyvinvointi mieletön tutkimusmatka – lähde rohkeasti mukaan!

Ihanaa Eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *