Hyvinvointia sinulle, luonnolle ja pankkitilille

Hyvinvointia sinulle, luonnolle ja pankkitilille

Olen valtavan innostunut ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin yhdistävistä ruokailun megatrendistä. Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat ovat nousseet yhä useamman kuluttajan arvomaailman kärkisijoille. Samalla kaupat ja kuppilat ovat täyttyneet vastuullisempien valintojen mahdollisuuksista. Ympäristöä ja hyvinvointiasi tukevilla valinnoilla voit säästää myös selvää rahaa. Joko olet yksi meistä faneista? On ihan huikeaa, että voit samalla rahalla ja vaivalla saada hyvinvointia sinulle, luonnolle ja pankkitilille.

Pysähdy hetkeksi arvojesi äärelle. Mitä haluat valinnoillasi osoittaa? Kertovatko ruokakoriin kerättävät tuotteet vastuullisesta huolenpidosta? Valintasi vaikuttavat suoraan sinun ja läheistesi hyvinvointiin. Vastuullisuutta voit osoittaa lähiympäristölle, mutta myös kauemmaksi.

Kyse on vain siitä, miten pitkälle haluat kulkea. Mitkä valinnat edistävät hyvinvointiasi ja tukevat ilmastonmuutoksen kehittymistä sinulle sopivasti? Kaikkea ei tarvitse muuttaa ja elämää rajoittaa tiukkoihin raameihin. Pienet omaan elämään sopivat muutokset luovat ihmeitä. 

Juomalla voit vaikuttaa

Yksi ehdottomista suosikeistani terveellisten ja ekologisten valintojen listalla on hanaveden juominen. Olemme etuoikeutettuja. Meille suomalaisille on kaikkialla tarjolla puhdasta vettä. Hanavettä ei tarvitse pakkailla kuin retkelle ja mökille lähtiessä. Kuljetuskustannukset ovat hyvin kohtuulliset, kun viemäriverkosto on kerran rakennettu. Juomaveden hinta kotiin kuljetettuna on mitätön ja samalla terveysvaikutukset ovat huimaavat.   

Elimistösi tarvitsee vettä toimiakseen. Tarvitseeko se mielestäsi jotakin muuta juotavaa? Kuulinko sinun kuiskaavan kahvia? Olen samaa mieltä. Suomi pysähtyisi, jos kahvista pitäisi luopua. Sen sijaan virvoitusjuomia tai alkoholia et oikeasti tarvitse. Voisitkohan asettaa itsellesi eko-terveystavoitteen juomien osalta? Haasta itsesi pohtimaan, miten juomavalintasi tukevat itsesi, läheistesi ja ympäristösi hyvinvointia.  

Sopivasti ruokaa ja vähemmän turhakkeita

Ympäristön huomioiva ruokailija nauttii reilusti lähialueen ja kuluvan kauden kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Monista muotidieeteistä poiketen ostoslistalta löytyvät myös puurot, leivät ja peruna. Lihaa ja juustoja ympäristötietoinen käyttää kohtuudella. 

Merkittävimmät teot ekologisesti, terveydellisesti ja taloudellisesti löytyvät silti määrän ja turhuuksien ääreltä. Jos nyt kurkkaisit jääkaappiisi ja kuivamuonavarastoosi, näkisitkö ne täynnä mahdollisuuksia vai luettelisitko mielessäsi kaiken tarvittavan ja puuttuvan? Minusta on hurjan hauskaa keksiä ja kokeilla uusia juttuja kaapeista löytyvistä jämistä. Kun päälle heittää vähän chiliä ja inkivääriä, niin useimmat ruokailut ovat iloisia yllätyksiä.

Hyvinvointia sinulle, luonnolle ja pankkitilille
Hyvinvointia sinulle väreistä nauttien

Eko-terveysinnostuksen vallassa oleva ruokailija tuumailee kaupassa tarkasti, miten paljon ruokaa ehtii syödä ennen sen pilaantumista. Hän ostaa tarpeeseen ja palaa uudelleen löytääkseen jälleen tuoreita ja tarpeellisia aineksia.

Superbonusvinkkini on, että jätä tyhjät kalorit kauppaan. Makeisten ja perunalastujen ostaminen ei ole millään asteikolla ekologista. Näiden turhakkeiden vähentäminen keventää sekä ilmastotaakkaa että elopainoa. Säästämäsi eurot voit sujauttaa vaikka Itämeren suojeluun tai johonkin muuhun sinulle merkitykselliseen. 

Iloitse väreistä lautasellasi. Anna itsellesi mahdollisuus ja kokeile jotakin uuttaa kasvisruokaa. Pihvin sijaan nappaa matkaan läheltä pyydettyä silakkaa tai muikkua. Nauti syksyisessä metsässä marjojen ja sienien keräilystä. Säilömällä itse tiedät syöväsi varmasti luomua.  Joitakin ideoita voit poimia blogista Väriä elämään – kesän herkkukasviksia lautaselle.

Ole silti itsellesi lempeä. Kärvistelemällä ei synny kestäviä ratkaisuja. Nauti syömisestä ja muokkaa valintojasi sinun elämääsi sopiviksi. Poimi toimintasuunnitelmaasi yksi pieni muutos kerrallaan ja malta harjoitella sinnikkäästi. Muutaman viikon kuluttua olet ehkä valmis seuraavaan askeleeseen. Kiitä silloin itseäsi. Olet teollasi lisännyt omaa ja ympäristösi hyvinvointia. 

Tähän fanikerhoon ei tarvitse täyttää hakemusta tai maksaa jäsenmaksua. Liittymällä voit tienata itsellesi säästyneitä euroja ja terveempiä elinvuosia. Tule mukaan varmistamaan läheisillesi nyt ja tulevaisuudessa hyvinvoiva ympäristö. Sinun valinnoillasi on väliä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Olen kirjoittanut tästä sydäntäni lähellä olevasta aiheesta aikaisemminkin. Jos oikein innostut, löydät pidemmän vinkkilistan valintojesi tueksi blogista 3 helppoa askelta ekologisempaan ruokailuun.

P.p.s. Olethan huomannut, että suomalaiset ravitsemussuosituksetkin kulkevat askel kerrallaan kohti entistä enemmän luonnon hyvinvointia huomioivia vaihtoehtoja. 

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *