Masalle on päässyt vuosien varrella kertymään ylipainoa ja selkä tahtoo reistailla. Masa työskentelee ympäristössä, jossa väkivallan uhka on lähellä päivittäin. Hän on vanha konkari työssään eikä juuri ajattele uhkan läsnäoloa, mutta toki akuutit tilanteet saavat aina adrenaliinin ryöpsähtämään ja kehon hälytystilaan. Illalla töiden jälkeen on väsyksissä ja sohva vetää puoleensa pikaisen eineksen lämmityksen jälkeen. Kuka auttaisi Masaa?
Työterveyshoitaja on yrittänyt houkutella keppijumppaan, muttei hän todellakaan mene sinne hallinnon tätien kanssa keppiä heiluttamaan. Verenpaineen nousu kyllä vähän huolettaa, kun isältä aikanaan petti sydän. Hän haluaisi olla joka toinen viikonloppu käyvälle pojalleen hyvä isä vielä monta vuotta. Autourheilu kyllä kiehtoo ja ralliauton tuunaaminen sekä jokamiesluokan kisat saavat innostuksen pilkkeet silmiin.
Kuka auttaisi Masaa?
Masa tietää kyllä, että pitäisi syödä vihanneksia ja jättää olut vähemmälle. Painoa pudottamalla autonratissakin jaksaisi paremmin. On vaan pirullisen vaikea muuttaa totuttuja tapoja, kun on väsyksissä ja yksikseen omien rutiiniensa kanssa. Töissä toki on työkaverit ja työterveyshuolto, muttei ravitsemuksen luennointi auta häntä oikeasti. Joku kehui kahvipöydässä syövänsä laihdutusjauheita ja toinen ostaneensa verkkokurssin, jonka avulla laihtuu kuudessa viikossa pysyvästi. Hän ei kyllä näihin hömpötyksiin lämpene.
Kuukautta myöhemmin: Tiiminvetäjä tulee touhuissaan kahville. Hän on päässyt uuteen esimiesvalmennukseen. Tämä on Masa kova juttu. Kerrankin meitä ajatellaan kokonaisina ihmisinä, joilla on elämä – ei vain työ- ja vapaa-aika. Ensimmäisenä koulutuspäivänä opin jo syömisestä vaikka mitä ja sain monta ideaa, miten me voidaan täällä kimpassa sparrailla toisiamme. Olo tuntuu jo nyt paremmalta, kun olen alkanut syödä aamupalaa ja lisännyt vihanneksia lounaalle ja päivälliselle.
Tiimikahveilla tuumitaan hetki yhdessä, mikä olisi meidän hyvinvoinnille tärkeintä. Nyt roskikseen tipattomat tammikuut ja laihdutuskuurit. Laitetaan elämäntapoja kuntoon, niin että elämästä voi nauttia enemmän ja jaksaa jotakin mukavaa töiden jälkeenkin.
Kaikki ovat voittajia
Masa kävelee töiden jälkeen kaupan kautta kotiin. Innostus on tarttuvaa sorttia. Ei kai se mitään haittaa, jos hakee pussin porkkanoita, tomaatteja ja klementiinejä. Siinähän niitä illalla joutaa napostelemaan. Tekemisen vaivakaan ei ole lopulta niin suuri. Aamupuuroon löytyy pakkasesta kesällä poimittuja mustikoita. Valokuva vielä porukan whatsup-ryhmään ja paluupostissa tulee monta peukkua. Muiden ideoita saa onneksi napata itselleen. Mitähän se poika tuumii, kun tulee viikonloppuna ja näkee ruokaostokset.
Masan olo kevenee kuukausi kerrallaan. Liikkumiseen tehtiin portaiden nousemisen kilpailu ja hän on päättänyt pärjätä. Kotikin on viidennessä kerroksessa, joten kyllä tässä eteenpäin mennään. Uni on parantunut ja hymy tuntuu huulilla entistä kepeämmältä. ”Toivottavasti muutkin tiiminvetäjät ovat yhtä innoissaan koulutuksesta ja ottavat porukan mukaan. Meillä on töissä kimpassa nyt entistä parempi yhdessä tekemisen meininki. Tunnetaan toistemme haasteet ja tsempataan aina eteenpäin. Olen ylpeä mun työpaikasta. Se välittää meistä ja siksi me välitetään takaisin sekä itsestämme, työkavereista että asiakkaista – koko touhusta. Kaikki ovat voittajia!”
Johtoryhmän kokouksessakin on tyytyväisenä seurattu Masan ja muun porukan innostuksen vaikutuksia. Erityisesti maanantain ja perjantain sairaslomapäivät ovat selvästi vähentyneet. Henkilöstötyytyväisyydestä kertovassa kyselyssä yhä useampi vastaa lähtevänsä aamulla mielellään töihin ja työilmapiiri on useissa yksiköissä merkittävästi parantunut. Kaksi työkykyriskin rajamailla ollutta henkilöä tuntuvat voivan paremmin ja onhan tässä johtajallakin iloisempi mieli. Kyllä se työterveyslaitoksen aikanaan tekemä arvio on todistettavasti kohdallaan: Yksi euro sijoitettuna työhyvinvointiin tuottaa takaisin jopa kuusi euroa!
Luithan jo blogin Oletko ihan terve? ja Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto? Terveyden ja hyvinvoinnin kokemus on hyvin yksilöllinen asia. Arvosta kehoasi ja mieltäsi. Punnitse huolella, millä tavalla haluat hyvinvointiasi tukea.
Ihanaa eloa sinulle, Alisa
P.s. IhanaElon Esimiehistä hyvinvoinnin vahvistajia -koulutus perustuu monipuolisesti tutkittuun tietoon kuten suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, UKK-instituutin terveysliikunnan suosituksiin ja positiivisen psykologian peruselementteihin. Koulutuksen aikana keskitytään esimiehen omaan hyvinvointiin kuljettaessa ikiomaa viikoittain etenevää hyvinvointimatkaa. Samalla kootaan työkaluja oman tiimin ja työyhteisön tsemppaamiseen mukaan hyvinvointi-innostukseen. Koulutuksen vaikuttavuus varmistetaan tiiviillä yhdessä tekemisellä ja seurannalla. Unelmani on, että sinä ja työkaverisi voisitte vielä paremmin!
P.p.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.
2 thoughts on “Hyvinvointi: Kuka auttaisi Masaa?”
Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista!
Kiitos palautteestasi. Aihe on minua paljon mietityttänyt. Toivon, että saamme heräteltyä keskustelua ja siten keksittyä ratkaisuja yhdessä myös “Masan” tsemppaamiseen kohti terveempiä elämäntapoja.