Haluatko eroon ruokariippuvuudesta?

Haluatko eroon ruokariippuvuudesta

Hallitseeko ruoka elämääsi? Himoitsetko suklaata, juustoja, irtokarkkeja tai ranskanleipää? Syötkö munkkia murheeseen? Mietitkö iltapäivän palaverissa syöksyäsi kahvihuoneen keksikaapille tai illan pizzatilausta ja jääkaapissa odottavaa kylmää olutta? Haluatko eroon ruokariippuvuudesta?

Muutamia vuosia sitten sairastuin reissussa ensin flunssaan, joka äityi jälkitaudeiksi. Parin antibioottikuurin jälkeen lääkäri ojensi käteeni paperin ärtyneen suolen oireyhtymästä. Oloni ei tuntunut kohentuvan millään. Elimistöni ei tuntunut olevan energinen oma itsensä. Olin täysin ruokariippuvainen omalla tavallani.

En pystynyt juuri muuta ajattelemaan kuin seuraavaa ateriaa tai välipalaa. Stressasin, mitä uskaltaisin kipeään vatsaan syödä. Suoli oli solmulla ja olo tuskainen. Samalla tuntui, että oli todella tankattava koko ajan. Kuljin töissä eväskassia raahaten ja muutamien kuukausien jälkeen aloin olla paremmin tolpillani. Kokonaisuus oli raastava myös henkisesti. Vatsakivut toki saivat mielen murheiseksi, mutta syömisen rentous oli kadonnut kokonaan.

Nautitko syömisestä?

En ole lääketieteen tai psykologian ammattilainen. En siksi ole oikea ihminen millään tapaa diagnosoimaan sinun tilannettasi. Toivon, että vilpittömästi kerrot itsellesi suhteestasi ruokaan. Onko syöminen elämäsi nautintoja muiden tärkeiden asioiden rinnalla vai muuttunut enemmän painajaiseksi? Jos koet syömishimoja tai ruoka tuntuu hallitsevan elämääsi, niin muistathan varmistaa seuraavat asiat:

 1. Syö riittävästi ruokaa
 2. Syö vähintään puolet päivän ruoasta ennen iltapäivän päättymistä
 3. Panosta laadukkaaseen ruokaan
 4. Älä rajaa ja kiellä itseltäsi himosi kohteita

Nauti syömisestä ja laihdu -blogin vinkit liittyivät syömisestä nauttimiseen ja säännölliseen ruokailuun. Aloitimme laadukkaan ruokailun lisäämällä hedelmiä, marjoja, kasviksia ja vihanneksia jokaiselle aterialle. Miten sinulla on mennyt? Huomasitko, että yllä olevan listan aiheet mukailevat pitkälti jo edellisen blogin vinkkejä. Ehkä olet huomannut, että iltapäivän tai illan nälän tunne on jo helpottanut? Ehkä ehdit jo laittaa päivällistä ennen hillitöntä jää- ja kuivamuonakaapin välistä sinkoilua hapuillessasi jotakin naposteltavaa pahimpaan ahdistukseen?

Valitse hiilarisi huolella

Oletko valmis ottamaan seuraavan askeleen eteenpäin? Muistathan, että aloitit tärkeimmistä ja niitä on tarkoitus jatkaa elämänmittainen jakso. Jos haluat, voit hyvin poimia nämä vinkit talteen ja palata niihin myöhemmin. Anna itsellesi aikaa ja malta. Kiire ei ole mihinkään, mutta jokainen syömistäsi kohentava muutos edistää terveyttäsi ja hyvinvointiasi.

Arkikielessä hiilarit tuntuvat usein tarkoittavan leipää, pastaa, riisiä ja perunaa. Hiilihydraatit ovat koneistomme polttoaine. Älä kuitenkaan unohda, että kasvikset, hedelmät, marjat ja juurekset ovat myös hiilihydraatteja. Niiden riittävä syöminen on välttämätöntä, jos haluat edistää terveyttäsi ja kestävää painonhallintaa. Tämä on niitä asioita, joissa ei voi tehdä kompromisseja.

Haluatko eroon ruokariippuvuudesta
Nauti kaikilla asteillasi

Tsemppaa itsesi edelleen pohtimaan, miten keksit itsellesi maukkaita ja mieleisiä tapoja lisätä vihanneksia monipuolisesti ruokavalioosi. Muista maustaa rohkeasti! Itse rakastan tuoretta chiliä, inkivääriä ja korianteria. Mielestäni ne sopivat lähes kaikkiin ruokiin. Joko olet kokeillut näitä:

 • Vokki = kasviksia pilkkoen tai suoraan pakastealtaasta pannulle kaataen + kasvisproteiinia, kalaa, kanaa, äyriäisiä tai lihaa + löräys öljyä
 • Keitto mieleisistä kasviksista ja proteiinilähteistä
 • Sosekeitto kasviksista + päälle siemeniä ja raejuustoa
 • Uunijuurekset = juureksia uunipellille pilkkoen, päälle loraus öljyä, hunajaa ja yrttimausteita. Mukaan jälleen proteiinia oman mieltymyksen mukaan.
 • Salaattia reiluilla maistuvilla lisukkeilla + kastikkeeksi löräys öljyä ja päälle ripaus siemeniä

Aloita tutuista lempijuureksista ja -kasviksista. Lisää maukkautta ja vaihtelevuutta kokeilemalla välillä jotakin uutta. Täydennä makua mausteilla, proteiinilähteillä, öljyillä, pähkinöillä ja siemenillä.

Opettele kokkaamaan ja kokeile rohkeasti

Hehku ja hoikistu -blogisarjan toiset kolme vinkkiä sinulle ovat:

 1. Valitse hiilarisi huolella – kasvisten, hedelmien, marjojen ja juuresten lisääminen on edelleen listasi kärjessä. Täydennä hiilareiden laatua myös valitsemalla kuitupitoisempia viljatuotteita (kuitua yli 6 g /100 g) ja vähäsokerisempia vaihtoehtoja.
 2. Syö riittävästi proteiinia, jotakin joka aterialla – blogista 5 vinkkiä kestävään painonhallintaan löydät listan proteiineista, jos eivät ole sinulle vielä tuttuja.
 3. Opettele kokkaamaan ja kokeile rohkeasti uusia juttuja erityisesti kasviksista ja juureksista. Kotikeittiössä toteutat parhaiten sinun mieltymystesi mukaiset terveelliset ateriat. Tutkitusti mitä enemmän aikaa ja vaivaa käyttää ruoan valmistamiseen sitä vähemmän syö. Ruoan tekeminen opettaa kiinnittämään enemmän huomiota sen makuun ja nautittavuuteen, joka hiljalleen vie tilaa laihduttamisen ajattelulta.

No – mikä fiilis tänään? Uskotko edelleen, että voit todella onnistua? Malttia matkaan. Nämäkin askelet ovat valtavan isoja ja tukevat hyvinvointiasi huikean paljon. En malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Jos koet, että kaipaat terveydenhuollon ammattilaisen apua, kannustan sinua heti tänään sopimaan tapaamisen kalenteriisi. Hyvinvointisi on ainutlaatuisen tärkeä asia. Pidä hyvää huolta itsestäsi! Autan mielelläni etsimään sinulle parhaiten sopivan seuraavan askeleen – tavoitat minut soittamalla 045 126 1100!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

2 thoughts on “Haluatko eroon ruokariippuvuudesta?

  1. Mahtavaa kuulla, että aihepiiri kiinnostaa. Hehku ja hoikistu -blogisarja jatkuu joka toinen viikko kesäkuulle saakka. Jos oikein innostut aihepiiristä, tule mukaan IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutukseen. Elokuun ryhmään mahtuu vielä 🙂 Voit aina myös soitella ja jutellaan lisää 045 1261100 /Alisa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *