Haluan tulla reilusti kohdatuksi

Haluan tulla reilusti kohdatuksi

Oletko tullut ajatelleeksi, että se mikä sinusta on reilua voi minusta olla ihan epäreilua? Luottamus ja rehellisyys on useimmille meistä suomalaisista erityisen tärkeää. Väitän, että rehellisyys on meidän suomalaisten luonteenvahvuuksien top10-listalla useammin kuin missään muualla. Silti reiluuden ja epäreiluuden kokemus on aina yksilöllinen ja vahvojakin tunteita herättävä. Miten näiden tunteiden ja tarpeiden kanssa voisi tulla toimeen ja mitä niistä oppia? Haluan tulla reilusti kohdatuksi.

Reiluus on arjen tekoja

Meillä jokaisella on perustarve tulla reilusti kohdelluksi. Jos huomaat itsesi reagoivan erityisen voimakkaasti tilanteissa, joissa koet epäreiluutta itseäsi tai muita kohtaan, rehellisyys ja reiluus voi olla yksi sinunkin luonteenvahvuuksistasi (kyllä, on myös minun). Jos uteliaisuutesi heräsi, uppoudu tutustumaan luonteenvahvuuksiisi tekemällä ViaCharacter-vahvuustesti osoitteessa https://www.viacharacter.org/. Voit tehdä sen myös suomeksi.

Minulle ja ehkä sinullekin rehellisyys on myös tärkeä arvo. Haluan toimia elämässäni ja jokaisessa kohtaamisessani rehellisesti, avoimesti ja luottamusta rakentaen. Jaamme tämän arvon myös tiiminä. IhanaElo®-koulutusten ja -valmennusten arvot ovat rakkaus, rehellisyys, aitous ja kunnioittaminen. Jos haluat kuulla lisää, miten arvot näkyvät minun ja tiimin arjessa, löydät englanninkielisen haastatteluni LovelyLife YouTube-kanavalta nimellä LovelyLife® Values Interview. (IhanaElo = LovelyLife in English. Koulutamme ja valmennamme aktiivisesti sekä suomeksi että englanniksi.)

Perustarpeitamme olen pohtinut myös blogissa Minä haluan ja tarvitsen. Haluamme tulla nähdyksi ja kuulluksi. Haluamme, että jakaessamme meille tärkeitä asioita koemme muiden olevan kiinnostuneita. Haluamme ymmärrystä ja arvostusta. Haluamme, että meitä kohdellaan reilusti. Haluamme kuulua porukkaan. Reiluuden ja epäreiluuden kokemus on tiiviissä linkissä kohtaamisiimme, muihin ihmisiin ja vuorovaikutukseen. 

Haluamme tulla reilusti kohdatuksi
Haluamme kuulua porukkaan

Haluan tulla reilusti kohdatuksi

Kukaan meistä ei ole negatiivinen tahallaan. Useimmiten tummien pilvien taustalla on, että jokin perustarpeemme ei ole täyttynyt. Sanat ja sanomatta jättämiset, eleet, aikaisemmat kokemukset ja kohtaamiset, kaikki vaikuttavat arjen kokemuksiimme yksilöllisesti. 

Jos jonkun energiasyöpön poimisin elämästäni, niin se on epäreiluuden kokemus. Jos koen tulleeni epäreilusti kohdelluksi, kaikki huomio niin mielestä kuin kehosta tuntuu syöksähtävän siihen hämmentävään ja epämiellyttävältä tuntuvaan mylläkkään. Minulla on oikeus tulla reilusti kohdatuksi ja kohdelluksi. Joskus ei todellakaan tunnu siltä!

Onneksi voin opetella tulemaan toimeen myös näiden kokemusten ja tunteiden kanssa. Voin jopa siirtyä uteliaana tutkimaan, mitä tunteiden taustalta löytyy. Miksi koen näin? Onko tämä asia minulle todella niin tärkeä?

Yksi erinomaisimmista löydöistäni näihin tilanteisiin on syvään hengittelyn jälkeen sanoittaa tilannetta. Kerron ääneen, miten tilanteen koen ja kysyn selventäviä kysymyksiä niin itseltäni kuin kohtaamiseen osallistuvilta muilta ihmisiltä. Haluan vilpittömästi saada selville, ymmärsinkö sinua oikein? Mitä tarkoitat? Miten voisimme toimia, jotta epäreiluuden kokemus vaihtuisi reiluuden kokemukseen? Mitä minä tarvitsen? Entä sinä? Miten sinä koit tilanteen ja miten voisin tukea sinun perustarpeidesi täyttymistä?

Kokenut kohtaamisten ammattilainen totesi hiljattain, että meillä suomalaisilla on krooninen kohtaamisen vaje. Viime kuukaudet eivät ole tilannetta helpottaneet. Toivon meille jokaiselle nyt erityisen paljon reiluutta ja uteliaisuutta kohtaamisiimme. Kuunnellaan, halutaan ymmärtää toisiamme ja kohdataan toisemme kunnioittaen. Opitaan itsestämme ja toisistamme.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *