Oletko hyvä havaitsemaan toisen ihmisen tunnetilan? Pystytkö lukemaan puolisosi ajatuksia? Tiedätkö työpaikalla ensimmäisenä, kun pomo ei ole tyytyväinen työpanokseenne? Oletko ihan varma, että tulkintasi ovat oikeita? Älä oleta – antaudu kuulemaan.
Helsingin Sanomissa julkaistiin mielenkiintoinen artikkeli Älä sorru ajatustenlukuun. Siinä psykologi Nina Pyykkönen kertoi uskovansa, että moni ongelma ihmisten välillä helpottaisi, jos kuuntelisimme enemmän ja olettaisimme vähemmän. Onko sittenkin kyse aidosta halusta kuulla ja ymmärtää? Nina Pyykkönen toivoo, että jokaiselle pomolle, vanhemmalle, opettajalle ja oikeastaan ihan kaikille opetettaisiin taikalause:
Auta minua ymmärtämään, mikä saa sinut ajattelemaan, niin kuin ajattelet.
Kuuntelemisen tasot
Kouluttautuessani valmentajaksi palasimme toistuvasti saman aiheen äärelle. Mitä on kuunteleminen? Pysähdy hetkeksi pohtimaan, millä kuuntelemisen tasoilla toimit kohtaamisissasi. Jos kipuaisit seuraavalle tasolle, avaisiko se kokonaan uusia mahdollisuuksia? Paul Burns: (Psychology of Mind, Rapport 2001), on jaotellut kuuntelemista kuudelle eri tasolle:
- Alimmalla tasolla ihminen on hiljaa, mutta ei oikeastaan kuuntele puhuvaa osapuolta; hänen ajatuksen ovat muualla.
- Toiseksi alimmalla tasolla ihminen kuuntelee toisen puhetta, mutta vain odottaa koska toinen lopettaa, jotta pääsisi itse puhumaan.
- Kolmannella tasolla ihminen kuuntelee, mutta vain arvioidakseen mikä toisen puheessa on oikein tai väärin. Tavallaan voimme sanoa, että näillä alimmilla kuuntelemisen tasoilla emme aidosti halua kuulla toisen ajatusta.
- Neljännellä tasolla yritämme kuunnella, mutta tavoitteena on soveltaa sitä, minkä me jo tiedämme; olemme kiinni omassa näkökannassamme.
- Viidennellä tasolla ihminen kuuntelee tarkkaavaisesti, mutta tarve ymmärtää mitä toinen osapuoli tarkoittaa suhteessa aiempaan tietoomme estää rentoutuneinta kuuntelua. Tätä pidetään jo varsin kehittyneenä kuunteluna.
- Ylimmällä tasolla ihminen kuuntelee yrittämättä ymmärtää niin paljon, että ymmärtämisen yritys estäisi kuulemasta. Ihminen ikään kuin antautuu kuulemalleen asialle ja antaa itselleen aikaa ja tilaa muodostaa mielikuvaa toisen tarkoituksesta ja sen yhteydestä omiin kokemuksiin.
Älä oleta – antaudu kuulemaan
Mieti, mitä kaikkea voitkaan saavuttaa aidosti kuuntelemalla. Jokainen meistä haluaa tulla aidosti kuulluksi. Kun tarjoat sen mahdollisuuden toiselle, ansaitset ainakin kunnioitusta, luottamusta, arvostusta, ymmärrystä, kiinnostusta ja yhteenkuuluvaisuutta. Positiivisten asioiden lista aidon kuuntelemisen vaikutuksista on loputon. Miksi ihmeessä ihmiset eivät sitten kuuntele?
Havahduin tulkintojeni ääreltä viimeisimmällä ulkomaan matkallani. Kysyin oppaaltani, miksi eräs miehistä oli vihainen. Opas ihmetteli kysymystäni ja selitti miehen kertoneen vain hänelle tärkeästä asiasta. Aina kuuntelu ei riitä, jos ei ole yhteistä kieltä. Tulkitsemme sen lisäksi vahvasti ilmeitä ja eleitä. Aistimme kehossamme tilanteen herättämiä tuntemuksia. Luotamme intuition kertovan meille oikeasta tulkinnasta. Enemmän ajatuksia intuitiosta ja siihen liittyvistä harhoista löydät blogista Luota intuitioon, joka ilmestyy parin viikon kuluttua.
Ymmärsin vihaisen miehen -tulkintani kumpuavan jostakin syvältä. Olen elämäni aikana ollut lukuisia kertoja tilanteissa, joissa varpaillaan nurkissa kulkeminen on ollut ainoa keino välttää ristiriitoja. Huomasin miehen ilmeiden ja eleiden nostavan syvällä olevan toimintamallini esille. Ylireagoin ja väärintulkitsen signaalin oman pelkoni kautta.
Nykyisin antaudun useimmiten jo uteliaana kuulemaan. Heittäydyn kuuntelemisen kautta syntyvien oivallusten vietäväksi. Suhtaudun ihmetellen kehoni viesteihin, joita kohtaaminen siinä synnyttää. Silti turhan usein huomaan keskeyttäväni ja erityisesti innostuessani puhuvani omia asioitani toisen päälle. Onneksi voin jatkaa harjoittelua. Löydät vastaanottavuuden lihasten treeniohjelman Kollega.fi-verkkolehden kolumnistani Kohtaamisten voima.
On arvokasta kuulla toisen näkökulma ja herätä ajattelemaan täysin uudella tavalla. Minulla ja sinulla on vain yhden ihmisen tieto, taito ja kokemukset. Yhteensä meillä on paljon enemmän.
IhanaElon koulutusten ja valmennusten arvot ovat rakkaus, rehellisyys, aitous ja kunnioittaminen. IhanaElo-hyvinvointiohjaajat pysähtyvät kohtaamaan sinut ja kannustamaan hyvinvointimatkallasi eteenpäin. Hyvinvointiohjaaja ei neuvo ja vaadi, vaan on läsnä sinua kuunnellen. Lopulta sinä tiedät parhaiten, mikä on sinun elämällesi arvokkainta.
Ihanaa eloa sinulle, Alisa