Aivot säätelevät ihmisen koko kehon toimintaa. Aivot vastaavat käyttäytymisestä, tunteista, tiedonkäsittelystä sekä tämän kaiken säätelystä. Aivot ovat oma minuutemme; muistot, ajatukset, tavoitteet ja tunteet. Aivoterveyteen panostaminen on elintärkeää yksilöille, työnantajille ja koko yhteiskunnalle. Kansallinen aivoterveysohjelma auttaa kaikkia.
Lähde mukaan toteuttamaan aivoterveysohjelmaa
Aivot ovat erottamaton osa meitä – yhteinen pääomamme, jota ilman me tai yhteiskuntamme ei olisi mitään. Meidän onkin rakennettava ympärillemme inhimillisesti kestävä ja aivoterveyttä tukeva yhteiskunta, jossa aivoistamme on mahdollista pitää huolta kaikkein arkisimmissakin tilanteissa. Tähän rakentamiseen tarvitsemme myös sinut ja työpaikkasi mukaan.
Aivoterveysohjelma auttaa kaikkia kiteyttämällä aivoterveyden edistämisen vaikutustavoitteet ja edellytykset seuraavasti:
- Aivoterveys- ja aivosairausymmärrys sekä aivojen hyvinvoinnin arvostus on vahvistunut
- Aivoergonomia on huomioitu toimintaympäristöissä
- Jokaisella on mahdollisuus virkistävään ja palauttavaan uneen
- Kuulumisen tunne on vahvistunut – kaikki kansalaiset ovat kanssalaisia
Näiden tavoitteiden lisäksi on erityistä huomiota kiinnitettävä riittävään fyysiseen aktiivisuuteen, terveelliseen ravitsemukseen ja päihteettömyyteen, jotka ovat aivoterveyden perustekijöitä.
Rakenna kestävästi aivoterveellinen työpaikka
Aivoterveysohjelman toteuttaminen ja kestävästi aivoterveellisen työpaikan rakentaminen edellyttävät konkreettisia tekoja. Tarvitsemme keskustelua, oivalluksia, meidän työpaikalle toimivia pelisääntöjä, kokeiluja ja rutiinien muokkaamista. Miten voimme mahdollistaa jokaiselle virkistävät ja palauttavat unet? Miten voimme vahvistaa kuulumisen tunnetta? Mitä aivoergonomia tarkoittaa ja miten me vähennämme turhaa aivokuormaa?
Coronarian Asiantuntijakeskuksen henkilöstön kanssa nostimme aivot kevään 2023 agendalle valmennuksellisen luentosarjan avulla. Teemat mukailivat kansallisen aivoterveyohjelman työikäisten vaikutustavoitteita.
- Aivoterveyden peruspilareiksi nimesimme unen rinnalle terveellisen ravitsemuksen ja fyysisen aktiivisuuden.
- Voimavarat ja vahvuudet -teeman alla käsittelimme positiivisen psykologian hyvinvoinnin elementtejä sekä psykologisia perustarpeitamme. Aivot tarvitsevat aivoja – yhteenkuulumisen tarve on ihmisen voimakkain peruspsykologinen tarve.
- Aivoergonomian äärellä etsimme keinoja rajata niin informaatiotulvan kuin työskentelytapojemme luomaa kuormaa. Affektiivinen ergonomia pysäytti pohtimaan arvoja, tunteita ja psykologisesti turvallisen ympäristön rakentamista.
Tavoitteenamme oli herätellä, oivalluttaa ja ennen kaikkea saada aikaan konkreettisia tekoja:
🙂 Jokainen osallistuja kokosi matkan varrella itselleen toimintasuunnitelmaa ja teki omaa hyvinvointia tukevia kokeiluja.
🤔 Valmennuksellisten luentojen välillä tiimit pohtivat, miten yhdessä voivat rakentaa kestävästi aivoterveellisemmän työpaikan.
💡 Onnistumisten ja oivallusten jakamisella vahvistetaan jatkossakin yhteisöllisyyttä, kannustetaan priorisoimaan omaa hyvinvointia ja huomioimaan muut tiimiläiset.
“Kiitos valmennuksesta Alisa! Olimme erittäin tyytyväisiä”
“Oikeasti tekemään! Tämä paras muistutus :)”
Aivojen hyvinvointi mahdollistaa myös sinun ja teidän työpaikkanne onnistumisen. IhanaElo®-tiimimme unelmana on sparraille ja voimaannuttaa yksilöitä ja työyhteisöjä voimaan paremmin. Unelmaamme toteutamme ennakoivasti aivoterveyttä edistävien valmennusten ja koulutusten avulla. Tärkeintä on kuitenkin pysähtyä kuulemaan juuri teidän tarpeenne ja auttaa teitä löytämään sopivat seuraavat askeleet henkilöstönne teidän menestyksenne varmistamiseksi.
Varaa maksuton sparrailuhetki hyvinvointinne edistämiseksi!
Ihanaa eloa sinulle toivoen, Alisa